Baş döndürücü bir proje… Yıldırım Kule

Nihat Çelik | 7.03.2019

Yıldırım İnşaat ve Altuntaş İnşaat’ın ortaklığında kurulan Fertaş İnşaat’ın yükleniciliğiyle ‘Hayata değil, manzaraya yüksekten bakabilenlere' sloganıyla Balgat’ta Ankara - Konya Yolu üzerinde inşaatı devam eden bir proje Yıldırım Kule. İnşaatına 2015 yılının mayıs ayında başlanan proje, ofis ve cadde mağazası konsepti ile Fazlıoğlu Mimarlık ve İki Derece Mimarlık tarafından 8 bin metrekarelik arsa alanı üzerinde 21 bin metrekaresi ticari kullanım alanı, 13 bin metrekaresi ofis alanı, 8 bin metrekaresi cadde mağaza olmak üzere toplamda 46 bin metrekarelik inşaat alanı kurgusuyla tasarlanmış bir proje. Ankara’nın kuzey güney aksında ofis-mağaza şeması içermesi gereken yapının dört tarafının cephelerle çevrili olması önemli bir avantaj sunuyor. Proje, Konya yolu cephesi, doğu aksında Balgat Çankaya bakış açısı, batı aksında Konya yolu ve bu yola yaslanan ODTÜ yeşilliğini görüyor. Mimariyi oluştururken yatayda uzanan kütlenin yatay hareketini vurgulamak, dikeyde tırmanan kütleninse bütünlüğünü bozmaması üzerinden ele alınıyor.

Mevlana Bulvarı üzerinde hayata geçirilen projenin inşaat çalışmaları son hız devam ediyor. Yeşil bina konseptine uygun olarak tasarlanan Yıldırım Kule, yatay blok ve bir kuleden meydana gelen projenin 2017 yılı içerisinde tamamlanması bekleniyor.

 

Yeşil bina felsefesine uygun konsept

Özgün tasarımı ile farklılık yaratan ve binaya prestij kazandıran projenin dış cephesi, kullanıcıların güvenliğini ve yaşam konforunu artırarak, düşük işletme maliyeti sağlayacak şekilde kurgulanıyor. Doğal kaynakların ve çevrenin korunmasına katkı sağlayacak şekilde, üçüncü nesil camlar, çevreci ve uzun ömürlü yapı malzemeleri ve doğru yalıtımlar ile yeşil bina felsefesine uygun bir konsept üzerinden ilerliyor. Avrupa standartlarına uygun, ses yalıtımı sağlayan, rüzgar yükü, hava ve su yalıtım testlerinden geçmiş sistemler ile inşa edilen binanın dış cephesinde, son yıllarda birçok projenin vazgeçilmezi haline gelen Dalsan’ın inovatif ürünü BoardeXde kullanılıyor.

Yıldırım Kule hakkında detaylı bilgi almak için Proje Müdürü Bekir Özgür ile proje şantiyesinde bir araya geldik. Önce Özgür’ün hikayesini dinliyoruz kendisinden. 1984 doğumlu olan genç proje müdürü, 2008 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuş. Yurtdışı deneyimi de olan Özgür, Tacikistan ve Umman’da bazı inşaat projelerinde görev almış. 2 yıl yurtdışında kaldıktan sonra Türkiye’ye dönüş yapmış ve yurtiçinde birçok projede çalışmış. Ankara’ya gelişi ise bir arkadaşı sayesinde oluyor. Hacettepe Hastanesi’nin içinde bulunan otopark projesi üzerinde çalışma gerçekleştiriyor. Ardından Ankara’nın en yüksek projesi olan 41 katlı Nova Tower’da görev alıyor. Her ne kadar bu projenin bitişinde bulunamasa da, projede elde ettiği deneyim ve gösterdiği başarı sayesinde yolunun açıldığını anlatıyor. Önce Green Park ve Aycan Konutları projelerinde çalışmış. Ardından son iki yıldır Fertaş İnşaat’ın yükleniciliğini yaptığı Yıldırım Kule projesinde proje müdürü olarak göreve başlamış.

Yıldırım Kule’nin Yıldırım Grup ve Altıntaş İnşaat’ın ortak kuruluşu olan Fertaş İnşaat’ın dördüncü projesi olduğunu belirten Bekir Özgür, Fertaş İnşaat’ın 1980'li yıllardan bu yana yükselen bir grafiğe sahip olduğunu belirtiyor ve Türkiye'nin önde gelen sanayi kompleksleri, altyapı yatırımları ve konut sektöründe pek çok projeyi hayata geçirdiği bilgisini paylaşıyor.

6 metrelik iç bükey yapısıyla özel bir mimari

Yıldırım Kule projesinde görev almasının kendisine önemli bir deneyim kazandırdığını dile getiren Özgür, dışarıdan çok fazla görünmese de 6 metrelik iç bükey yapısıyla çok özel bir mimariye sahip olan Yıldırım Kule’yi, Ankara'da benzer bir örneği olmayan prestijli bir proje olarak tanımlıyor. Projenin iç bükey yapısının içeriden çok net ve çok güzel algılandığını belirten Özgür, son dönemlerde yapılan mimarlık projelerinin dış kabuğunda gerçekleştirilen özgün tasarımlarla birbirinden ayrıldığını ve bunun dışarıdan bakan açısından görselliği olan bir durum yarattığına işaret ediyor.

Projeye tasarım çalışmasının bitiminin ardından dahil olan Bekir Özgür, projenin Fazlıoğlu Mimarlık tarafından çizildiğini belirtiyor ve İki Derece Mimarlık ofisinin de dış cephe tasarımında bir çalışma yaptığı bilgisini paylaşıyor.

 

108 ofis ve 24 mağaza

Toplamda 36 katlı ve 4 bodrum ve asmakatların bulunduğu projede, 108 tane ofis ve 24 tane mağaza yer alıyor. Bekir Özgür, Yıldırım Kule projesinin 8 bin metrekarelik arsanın 5 bin metrekarelik alanı üzerinde inşa edildiğini kaydederken, “2,5 tane otopark var. Geri kalanı da mağaza ve ofislerden oluşuyor. Kat yüksekliklerimiz fazla. Asma katları da içeren ve 12-12,5 metre tavan yüksekliği olan katlarımız var.”

Özgür, Yıldırım Kule’nin yeşil bina konsepti üzerinden ele alınan bir proje olması nedeniyle içinde kullanılan yapı malzemelerinin de bunu desteklediğini anlatıyor. Dalsan ürünlerinin bu anlamda önemli bir çözüm getirdiğine vurgu yapan proje müdürü, gerek dış cephede kullanılan BoardeX, gerekse içerideki bölme duvarlarında kullanılan COREX’in yapının ihtiyaç duyduğu fonksiyonel özelliklere sahip ürünler olduğu kadar, doğaya saldığı karbon emisyonlarının yanı sıra, insan sağlığı açısından da avantajlar sunmasını projenin hedefine uygun çözümler olarak ortaya koyuyor.

‘İlk akla gelen BoardeX oluyor’

Alçı sektöründe faaliyet gösteren Dalsan’ın dış cephelere yönelik sunduğu inovatif ürünü BoardeX’in yapı alanında markalaşmış olduğunu belirten Özgür, “Bugün birçok sektörde marka ismini, genel ürün kategorisine vermiş jenerik isimler var. BoardeXde bunlardan biri. Nasıl ki bakkaldan Pepsi alacağımız zaman ‘Cola’ diyorsak, dış cephe konusunda da aklımıza ilk gelen BoardeXoluyor.”

Yıldırım Kule projesinde Dalsan’ı ve BoardeX’i tercih etmelerinde, firmanın ve ürünün sektörde isim yapmasının marka olmasının ve kaliteyi ifade etmesinin önemli bir payı olduğunun altını çiziyor. Projede BoardeX’in dışında başka bir ürün düşünemediklerini belirten Özgür, “Yan cephelerde başka ürün kullanabilirdik, ancak eğimli cepheler için BoardeXbizim tam aradığımız ürün özelliklerini sundu. BoardeX, alternatif ürünler düşünüldüğünde, bize 4-5 kat daha hızlı çalışma imkanı sundu.”

 

‘BoardeX, görevini dört dörtlük yaptı’

BoardeX’in dış cephede 4-5 ay boyunca her türlü hava koşullarına maruz kaldığını belirten Bekir Özgür, “Yağmur, kar, rüzgar, don gibi bütün hava koşullarına maruz kaldı. Diyebilirim ki dört mevsimi gördü ve hiçbir sıkıntı yaşamadık. Görevini dört dörtlük yerine getirdi” diyor ve BoardeX’in projede sunduğu avantajları şöyle sıralıyor: “Çok sağlam bir ürün. En başta sunduğu avantajı, hız. İnşaatta en çok aradığımız şey kalitedir, hızdır. Dalsan’ın sunduğu ürünlerin kalitesi zaten ortada. Bununla ilgili konuşmaya bile gerek yok. İkincisi hız ki şantiyede en çok aradığımız şeydir.”

BoardeX’in projenin kolonlarına gelen kısmında uyguladıklarını belirten Özgür, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu ürünü uygulamasaydık, özellikle su açısından daha fazla zorluk çekebilirdik. BoardeX’in su geçirmezlik özelliği bizim açımızdan aranan bir durumdu. Birleşim noktası çok fazla olduğu için, BoardeX’in dışında başka bir malzeme kullanmış olsaydık, çok büyük sıkıntı yaşardık, suyun önüne geçemezdik. Ama bu ürünle böyle bir sıkıntımız olmadı. Suyun içeriye geçişini engellemiş olduk.”

 

Proje Künyesi

 

Proje adı:Yıldırım Kule

Proje yeri:Ankara Balgat

Yatırımcı: Yıldırım İnşaat ve Altuntaş İnşaat

Yüklenici:Fertaş İnşaat

Mimari proje:Fazlıoğlu Mimarlık ve İki Derece Mimarlık

Proje müdürü:Bekir Özgür

Proje tipi:Ofis ve Cadde Mağazası

Arsa alanı:8 bin m2

İnşaat alanı:46 bin m2

Ticari alan:21 bin m2

Ofis alanı:13 bin metrekare

Cadde mağaza alanı:8 bin m2

Başlangıç tarihi:Mayıs 2015

Bitiş tarihi:2017

Projede kullanılan Dalsan ürünleri: BoardeX

test