NG Sapanca Otel’de 150 bin metrekarelik Dalsan çözümleri

Mahir Turan | 2.01.2020

Proje Künyesi

Proje Adı:  NG Sapanca Club Otel

Proje Yeri: Kırkpınar – Sapanca / Sakarya

Yatırımcı:  NG Hotels

Yatırım Bedeli: 250 milyon TL

Yüklenici Firma: Yıldızlı İnşaat

Alt Yüklenici Firmalar:  Gürbey Mekanik, Çelik Elektrik, Enne Mobilya, Aksoy Alüminyum, Schindler Asansör, Kütahya Seramik

Mimari Proje:  Kreatif Mimarlık

Proje Müdürü: Oktay Ok

Proje Tipi: 5 Yıldızlı Otel

Arsa Alanı: 15 Dönüm

Proje Başlangıç Tarihi: Nisan 2018

Proje Bitiş tarihi: Şubat 2020 

Kullanılan Dalsan Ürünleri: BoardeX, COREX, Alçı Ürünleri, Dalsan profili ve vida aksesuarları

NG Sapanca Otel, NG Güral Grubu’nun otel yatırımlarını gerçekleştiren NG Hotels’in geçtiğimiz yıl yatırıma giriştiği projelerden biri. Sessiz, sakin, bol oksijenle dolu yemyeşil bir ormanın içinde bir otel. 2020 yılının ilk çeyreğinde açılması planlanan otel projesi, 40 metrekareden 235 metre kareye kadar farklılık gösteren büyüklükte ve son trendleri yansıtan 280 adet lüks, estetik ve ferah odalara sahip olacak. NG Sapanca Otel projesini, projenin ana yükleniciliğini yapan Yıldızlı İnşaat üstlenmiş durumda. Projeyi inşaat mühendisi olan proje müdürü Oktay Ok ile konuşmak için bir araya geldik. 1968 yılında İzmit’te doğan Ok, inşaat mühendisliği eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamlamış.  Ve mezun olduğu 1990 yılından bu yana sektörün içinde. 30 yıla yakın bir süredir inşaat sektöründe çalışmalar yapan Ok, yaklaşık iki yıldır Yıldızlı İnşaat firmasında görev yapıyor. Bir buçuk yıldır da Sapanca’da devam eden NG Sapanca Otel’in inşaatında proje müdürü olarak kaba ve ince inşaat işlerinin yetkili sorumluluğunu üstlenmiş durumda. 

Oktay Bey, öncelikli NG Sapanca Otel’in yüklenici firması olan Yıldızlı Mühendislik’i tanıyabilir miyiz? 

Yıldızlı Mühendislik 30 yıl önce Rafet Yıldızlı tarafından İzmit’te kurulan bir firma. Kurulduğu günden bu yana gerek kamu gerek özel sektörde ciddi sayıda projeye imza atmış bulunuyor. Son 10 yılında Rafet Bey bir nevi kenara çekilmiş ve görevi oğullarına devretmiştir. Harun Yıldızlı önderliğinde devam eden ve ivmesini giderek arttıran bir firmadır.  Özellikle sektörün önemli noktalarında taahhüt işleri yapıyor. Kocaeli’de kamu işlerinde ilerlerken son zamanlarda bölgede yer alan KORDSA, Pirelli, ToyotaSA gibi dünya markaların işlerini yüklenici olarak üstlenmiş bir markadır. 

Projenin genel niteliklerine bakılırsa neler öne çıkıyor?

NG Hotels, Nafi Güral’ın turizm sektöründeki yatırımı ve Kırkpınar / Sapanca’da marka olmuş, doluluğu yaz kış devam eden, kalitesini kanıtlamış bir otel grubu. Aynı zamanda bölgede ikinci bir otel binasını inşa eden otel grubu. Yıldızlı Mühendislik de bu projenin ana yüklenicisi konumunda. NG Sapanca Otel, 9000 metrekareye oturan tek bir bloktan oluşmaktadır. 280 oda, beraberinde büyük bir balo salonu, konferans salonları, Spa’sı, kapalı ve açık yüzme havuzu olan, doğayla iç içe gerçekleşecek bir proje. Şu anda sona yaklaşılmış bir proje. 2020’nin şubat sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. 

Yıldızlı Mühendislik’in bu projedeki konumlanması üzerine neler söylenebilir? 

Bizler Yıldızlı Mühendislik olarak ilk kazmanın vurulmasından anahtar teslimi gerçekleşene kadar bu projeyi yüklenmiş bulunmaktayız. Projenin mekanik ve elektrik işleri haricinde tüm kaba ve ince inşaat işlerini yapıyoruz. Kaba inşaatını biz yaptık. İnce işlerinden dış cephe seramik kaplaması, Dalsan’ın ürünlerini içeren kuru duvar imalatları, şap imalatı, seramik imalatı, alçı sıva boya imalatı, çatı kaplaması tamamen bizlerin taahhüdünde devam eden işler. 

NG Sapanca Otel projesini diğer projelerden farklı kılan özellikler neler? Bu projede uyguladığınız yenilikler var mı? Varsa bunlardan biraz söz eder misiniz?

NG Hotels’i diğer projelerden farklı kılan etkenlerden en önde geleni, projenin yatırımcısı olan NG Grubu’nun kaliteye vermiş olduğu önemdir. Her işin, her malzemenin kalitelisini kullanarak en mükemmel sonucu almak istiyor. Bu da titizliğin bir göstergesi. 

NG Sapanca Hotel, doğanın kucağında bir yer. Doğayla iç içe, doğayla dost bir otel konsepti sunuyor. Müşterilerini şehrin karmaşasından kurtarıp, doğanın sessizliğinin oluşturduğu bir konseptte ağırlamayı hedefliyor. 

Projenin hangi alanlarında alçı ve alçı levhayı tercih ettiniz?

Projenin çok ciddi miktarda alçı ve alçı levha ürünlerini yani kuru duvar malzemelerini kullanıyoruz. Burada da Dalsan’ın ürünlerini tercih ettik. Otelin dış mekan duvarlarının büyük bir bölümü, iç mekan oda bölmeleri –neredeyse tamamı-, asma tavanları tamamını alçı ve alçı levhalarla gerçekleştirdik. 

Projede Dalsan’ın hangi ürünlerinden, ne miktarlarda kullanıldı? 

İnsanı merkeze alan böylesine büyük ve kapsamlı alanlarda, yangın çözümleri oldukça büyük önem teşkil ediyor. Otelin olmazsa olmazı ses ve yangın yalıtımı. Otelin yangın, ses, ışık gibi alanlarda danışmanları mevcut. Oda duvarlarında gerek ses gerek yangın dayanımı çok ön planda. Dolayısıyla özellikle yangına dayanıklı alçı plakalarını kullandık Dalsan’ın. Sessizlik en ön planda. Otel müşterilerinin rahatı ve mahremiyeti için otelcilikte oldukça önem arz eden bir husus. Otel odalarının arasında öyle duvarlar inşa ettik ki ses geçmesi imkansız. Yangın ve sesi önleyici özel alçı plakalar kullandık. Yaklaşık 150 bin metrekarelik alanda Dalsan ürünlerini kullandık.

Bu projede dış cephede BoardeX ve iç mekanda ise COREX kullanıldığını biliyoruz... Dalsan’ın bu ürünlerini tercihinizde belirleyici olan ne idi?

Ben çok uzun zamandır sektörün içindeyim. Hatta geçmişte Dalsan’ın rakibi olan bir markanın da bayiliğini yaptım. Ancak BoardeX çıktıktan sonra alçı ürünlerinin hitap ettiği yelpaze çok genişledi. Çünkü BoardeX her ne kadar alçı bazlı bir plaka olsa da sudan etkilenmiyor. Dolayısıyla bizim inşaatçıları dış cepheyi kapatma konusunda tuğla gibi malzemelerden kurtardı. Uygulaması çok kolay, kaplaması çok kolay, tamiri çok kolay, alternatif ürünlere göre sağladığı yalıtımı çok iyi. Tüm bu avantajlar, Dalsan ürünlerini kullanmamızda etkili oldu. 

Alçı ürünlerinin bu proje için sağladığı avantajlar konusunda neler söylersiniz?

Şöyle ifade edeyim; alçı levhaların montajında öncelikle taşıyıcı konstrüksiyon yapılır, ardından alçı levha monte edilir. Alçı levhaların en büyük avantajı, alternatif yapı malzemelerine göre hafif olması ve kolay monte ediliyor olması. Şantiyelerdeki en büyük zorluklar; malzemelerin diğer mekanlara taşınması. Alçı ürünleri ve alçı levhalar şantiye içerisinde çok kolay taşınabiliyor; dolayısıyla bu bizlere çok büyük kolaylık sağlıyor ve zaman kazandırıyor. Alçı ürünlerinin montaj ve tamir kolaylığı sunması büyük avantaj. Otel projeleri detaylı projeler olduğu için bazen projeden hızlı gidiyorsunuz. Ya da sonradan karar verilen bir şeyde tadilat gerekiyor. Başka ürünlerle aynı duvarları oluşturmaya çalışsanız, aynı performansı yakalamanız oldukça zor. Alçı levhada vidaları söküyorsunuz, kolay bir şekilde kesiyorsunuz ve tamiratı hızlıca yapabiliyorsunuz. Burada çok büyük bir zaman avantajınız oluyor. 

Alçı ve alçı levha kullanmanızda bu ürünlerin sağlamış olduğu yangın, akustik, mekanik veya başka performansların etkisi var mı?

Alçı levhaların hem ses hem yangın alanında oldukça etkili olduğunu söyleyebilirim. Kesinlikle ses geçmesini önlüyorken, yangın riski olduğunda geçirgenlik imkansız gibi bir şey. 

Alçı levha ürünlerinin uygulama ve işçilik avantajları konusunda neler söylersiniz, projenize nasıl bir katkı sağladı/sağlıyor? Getirdiği çözümlerden ve sonuçlarından memnun musunuz? 

Her şeyden önce alçı levha ürünlerinin zamanı kısaltan bir etkisi var. İlerleyen zamanda veya bizlerin geriye dönmesi gerektiğinde montajın kolay olması, tamir-tadilat işlemlerinde diğer malzemelerde uğraştırırken alçı ve alçı levhalarda avantaja dönüşüyor. Bu da uygulama ve işçilik avantajı getiriyor.

Uygulama sırasında projede karşılaştığınız sıkıntılar oldu mu? Varsa bu sıkıntılar için bulduğunuz çözümler neler oldu?

En büyük sıkıntı süre. Yatırımcı bir an evvel yatırımını bitirip müşterilerini kabul etmek ve gelir elde etmek istiyor. Fakat otel projeleri çok detaylı bir projeler. Dolayısıyla o anlamda zaman faktörü karşımıza çıkıyor. Alçının bize sağladığı en büyük avantaj da bize zaman kazandırması oldu. 

Uygulama sırasında Dalsan’ın ekibinden teknik destek aldınız mı?

Tabi ki. Sağ olsun Dalsan teknik ekibi yanımızda oldular. Sıkıştığımız her noktada, çözmemiz gereken detaylarda veya bazı özel durumlarda, acil gereken malzemelerin temininde hep yanımızda oldular. Teknik konularda da yardımlarına ihtiyaç duyduğumuzda bir telefon kadar uzağımızdaydılar. Sık sık şantiye ziyaretleri de yaptılar. Kendilerinden çok memnun kaldık.  Teşekkürler.

 

test