Voyage Belek’te 5 ayda olağanüstü dönüşüm

Mahir Turan | 3.05.2019

Turizm alanında sunduğu yenilikçi yaklaşımlarla yurt içinde ve yurt dışında paket tur ve otel konaklama hizmetleri veren, yurt içinde binlerce otelin satış ve pazarlamasını gerçekleştiren ve Türkiye'nin önde gelen seyahat ve turizm kuruluşu olan ETS Group, Antalya’da bulunan Voyage Belek Golf & Spa’da kısa bir sürede gerçekleştirdiği yenileme çalışmasıyla turizm sezonuna iddialı bir giriş yapmaya hazırlanıyor. Belek’te üst düzey konaklama hizmeti sunan Voyage Belek’te, 2019 turizm sezonuna yetiştirilmek üzere hummalı bir çalışma gerçekleştirilmiş. Bu çalışma için ETS Group’un seçtiği yüklenici firma olan Botam Yapı Grubu, 2005 yılında Antalya’da kurulmuş bir inşaat uygulama firması. Hilton Ankara, Voyage Sorgun, Maxx Royal, Bosphorus Sorgun Hatel, Rixos Land of Legends Hotel, The Sense De Luxe Hotel, Q Spa Resort, Water Planet Hotel gibi birçok anahtar teslim otel uygulama projelerinde çok önemli bir deneyimi bulunuyor. 

Botam Yapı, en karmaşık yapı projelerinde dahi bilgi, beceri ve deneyimlerini ortaya koyabilen profesyonellerden oluşan dinamik bir ekibe sahip. Firma, Kasım 2018’de başlayan ve 5 ay gibi kısa bir süre içinde neredeyse otel konsepti içinde bulunan genel alanlardan otel misafir karşılama alanına, odalardan otel dinlenme alanına, toplantı salonlarından eğlence ve çocuk oyun alanlarına, restoran ve bar alanlarından kafe ve pastane bölümlerine, plaj, havuz ve aquapark alanından hamam ve spa merkezine kadar tüm alanlarda olağanüstü bir yenileme çalışması gerçekleştirmiş. 

Voyage Belek’in yenileme projesi işinin başında bulunan Volkan Öztürk de Botam Yapı Grubu’nun birçok farklı projesinde proje müdürü olarak görev yapmış deneyimli bir isim. 1983 yılında Ankara’da dünyaya gelen Öztürk, eğitim hayatına Ankara’da devam etmiş. Ardından Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nde lisans eğitimi almış. Mezun olduktan sonra Manavgat’ta, Alanya’da, Ankara’da birkaç proje firmasında görev almış.  Daha önce kontrolör olarak temas kurduğu Botam Yapı ailesine ise 2008 yılının sonunda katılıyor. Son 6-7 yıldır firmada proje müdürü olarak görev yapan Öztürk, Botam Yapı’nın üstlendiği ve zamanla yarışan birçok yenileme projesinde başarılı çalışmalar yürütmüş. Yaklaşık 8 bin metrekarelik ‘Maxx Royal’ yenileme projesinde 21 gün gibi rekor bir seviyede kuru duvar sistemi üzerinden bir yenileme çalışmasına imza atıyor. 

‘Kaliteden ve malzemeden ödün vermedik’

Botam Yapı’nın daha önce gerçekleştirdiği uygulama örnekleriyle kendini ispat etmiş bir firma olduğunu belirten Öztürk, “Bu, Voyage Belek projesinde işverenin işi bize vermesinde çok önemli bir etken. Çünkü bazen işveren yüksek fiyat verip, çok kötü bir uygulama ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu nedenle yüklenici firmanın doğru seçilmesi, teknik altyapısının olması çok önemli. Botam Yapı, bu projeyi çok rahatlıkla yürütebilecek bir teknik altyapıya sahipti. Ben bu firma bünyesinde, son 7 yılı proje müdürü olmak üzere birçok projede görev aldım.  Diğer ekip arkadaşlarımız da bu firma içinde en az 5 yıllık deneyime sahip. Barcelona gibi farklı maçlara aynı kadroyla defalarca çıkıyorsunuz. Dolayısıyla edindiğiniz tecrübeler var. Bakılacak detayları yeniden konuşmuyorsunuz. Bu bir güç,  standartlaştırma ve kalitedir. Bunları yeni bir kadroyla yapmaya kalkarsanız tökezlersiniz. Hele ki böyle zamanla yarıştığınız projelerde mümkün değil. Biz 2015 yılında, ETS Group’un 3 bin 500 metrekare kapalı, 5 bin metrekare açık olmak üzere toplam 11 bin metrekarelik inşaat alanına sahip ‘Maxx Royal’ yenileme işini 700 kişilik ekibimizle 24 saat çalıştık ve projeyi 21 günde bitirdik. Detaylarıyla, bitişleriyle çok güzel bir iş çıkardık. Yine ‘Voyage Sorgun’daki projeyi 40 günde bitirdik” şeklinde konuşuyor ve tüm bunları başarmalarındaki en önemli etkenleri, kaliteden ve malzemeden ödün vermemek olarak özetliyor. 

5 aylık yenileme çalışması Türkiye rekoru

Öztürk, 700 odalı ‘Voyage Belek’ projesinin 90 bin metrekare alanda, betonarme hariç 60 bin metrekarelik yenileme inşaatı çalışmasını geçtiğimiz yıl aldıklarını bilgisini paylaşıyor ve “Üç aylık keşif çalışmalarının ardından 15 Kasım itibariyle çalışmaya başladık. 5 aylık sürede yenileme çalışmasının bitirilmesi taahhütünü verdik, ki bu bir Türkiye rekoru. Bu süre içinde 70’i beyaz yakalı olmak üzere direkt 2 bin 500 kişi, dolaylı olarak 4 bin 500’e yakın bir ekiple 16 genel mekan içinde bulunan betonarme hariç, tüm izolasyon detaylarının çalışmaları, duvar sistemleri, cam işleri, doğrama işleri gibi yıkım ve moloz atımı dahil tüm işler bizim tarafımızdan yapıldı. Hava muhalefetine rağmen çok güzel bir iş çıkardık. Tüm detaylarıyla çok iyi bir bitiriş yaptığımızı düşünüyorum” diyor.  

Voyage Belek’te müthiş bir ekip çalışması gerçekleştirdiklerini belirten Öztürk, bunun da ancak birbirini tanıyan ve aynı heyecanı paylaşan bir ekiple gerçekleşebileceğine vurgu yapıyor: “Biz, tüm projelerimizde bizi tanıyan veya bizim tanıdığımız aynı ekiple çalışmaya gayret ediyoruz. Zincirin tüm halkaları arasında uyum kurmalısınız. Sistemi iyi kuramazsanız tökezlersiniz. Biz buraya ilk girdiğimizde her bölgeyi bir şantiye alanı olarak kabul ettik ve oranın işini üstlenecek teknik ekip oluşturduk. 2 bin 500 kişiyi gece 24’e kadar çalıştırdık. Ve herhangi bir problem çıkmadı. Bu, memnuniyet odaklı bir çalışma modeli oluşturduğumuzun da bir kanıtı. Yani çalışanlara yapılan ödemenin zamanında olması, malzemelerin sevkiyatının zamanında yapılması, çalışma ekibine sunulan yemeğin iyi olmasına kadar her şey bu memnuniyeti etkiliyor. Kazanım tek taraflıysa orada iyi bir alışveriş yok demektir. Firma sahiplerinin adaletli olması ve çalışanlarına cömertçe yaklaşması Botan Yapı’nın en büyük gücünü oluşturuyor.” 

Akdeniz’de BoardeX’i uygulayan ilk proje müdürü

Volkan Öztürk, hızlı çözüm isteyen projelerde kuru duvar sistemleri dışında bir malzemenin kullanılmasının mümkün olmadığına vurgu yapıyor. Bu noktada sözü Dalsan’ın ürünü BoardeX’e getiriyor Öztürk ve Akdeniz Bölgesi’nde BoardeX’i uygulayan ilk proje müdürü olduğunun altını çiziyor. Ürün ilk çıktığında BoardeX’i test ettiklerini ve avantajlarını gördükten sonra ‘Q Garden’ projesinde kullandıklarını hatırlatıyor. BoardeX’ten önce kullandıkları farklı yapı malzemelerinde birçok sorunla karşılaştıklarını belirtiyor ve bunun zaman kaybı, iş kaybı, para kaybı ve en önemlisi de yapı üzerinde bir takıp handikaplara sebebiyet verdiğini anlatıyor: “Alçı esaslı bir malzeme olan BoardeX’i gördükten sonra, proje içinde olan havuz çevresindeki bölücü duvarlarda, daire içlerinde bulunan banyolarda, balkonlarda bulunan bölme duvarlarda kullandık. 2013 yılında Türkiye’de BoardeX’i en fazla kullanan firma olarak rekor kırdık. 375 odası olan ‘The Sense Otel’in tüm cephelerinde, bölme duvarlarında, banyolarında BoardeX kullandık. Ki bu, 700 odaya sahip olan ‘Voyage Belek’te kullandığımızın üç katı seviyesinde. Yine aynı yıl ‘Q Spa’ projesinin de tüm cephelerini BoardeX ile yaptık.” 

‘Dalsan, marka değeri olan, risk teşkil etmeyen bir firma’

Yeni bir ürün olsa da BoardeX’i ilk çıktığı dönemde dahi büyük projelerde kullanma konusunda imtina etmediklerinin altını çiziyor Öztürk, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor: “İnşaat sektöründe, malzeme alanında çok hızlı yenilemeler var. Siz de kendinizi yenilemek durumundasınız. Dolayısıyla firmaların sunduğu yeni ürünleri şantiyelerde denemezseniz, değerlendirmezseniz, kendinizi geliştiremezsiniz ve  eski sistemde kalırsınız. Biz çalıştığımız malzemelerin marka olmasına büyük özen gösteriyoruz. Sonuçta Dalsan, iki günlük bir firma değil. Ürünlerini bildiğimiz ve sürekli kullandığımız, bizim için marka değeri olan, risk teşkil etmeyen bir firma. Piyasada Dalsan’ın ürünlerinin muadili çok fazla ürün var. Ancak bunlarla uygulama yapmak büyük bir risk. Çünkü onların üzerine birçok işlem yapıyorsunuz ve bir sürü para harcıyorsunuz. Alttaki katmanda sorun çıkarsa, tüm sistemin domino taşı gibi devrilmesine sebep olur.”

Dalsan’ın ürün geliştirme kadrosunun sahadaki handikapları çok çok iyi bildiğini belirten Volkan Öztürk, “Dolayısıyla Türkiye genelinde Dalsan’dan en fazla alışveriş yapan üçüncü firma olan Botam Yapı olarak Dalsan’ın sunduğu tüm ürünlere güveniyoruz ve onları sahada uygulama konusunda herhangi bir tereddüt yaşamıyoruz” diyor.  

‘BoardeX roof olmazsa olmazımızdı’

Botam Yapı olarak malzeme alımında doğru ürünü tercih etme eğiliminde olduklarını belirten Öztürk, “Bizim için mantıklı olan tüm sistemi aynı markanın ürünleri üzerinden yapmak. Bu projede ağırlıklı olarak BoardeX kullandığımız gibi, Dalsan’ın diğer ürünlerini de tercih ettik. BoardeX roof’u bu projede özellikle kullandık. Çünkü BoardeX roof, hem çok başarılı bir ürün hem de binadaki çatı yükünü artırmıyor. Aynı zamanda sudan etkilenmemesi BoardeX roof’u bu proje için olmazsa olmaz hale getirdi. Bu üründe sorun yaşamamak için konstrüksiyonu çok sık aralıklarla yaptık. Çalışma yaptığımız dönemde çok fazla yağmur yağdı. Ancak BoardeX roof sayesinde çalışmalara ara vermeden devam edebildik. Bu nedenle uygulama sırasında oluşabilecek handikaplara karşı malzeme seçimlerini çok iyi düşünmek gerekiyor. Aksi halde bu işi yanlış malzemelerle yaparsanız tökezlersiniz.” 

‘Ürün sevkiyatı tek kelimeyle mükemmeldi’

BoardeX roof’un uygulanmasında ihtiyaç duydukları alanlarda Dalsan’dan teknik destek aldıklarına da değinen belirten Öztürk, “Gerek sevkiyatta, gerekse teknik destek anlamında hiçbir problem yaşamadık. Ürün sevkiyatı tek kelimeyle mükemmeldi. Şantiyede ne alçı levha veya vida; ne de BoardeX, FLOORTEK ve MAXICOAT bekledim… Ürün tedariği süperdi. Tüm malzemelerin akışı gayet iyiydi. Bu konuda Dalsan’a ve ekibine teşekkür ediyoruz” diyor. 

BoardeX, sadece Dalsan’ın değil Türkiye’nin gücü

BoardeX’i Dalsan’ı pazarda öne çıkaran bir marka olarak nitelendiren Öztürk ve “Türkiye’de yılda 5 milyon metrekare BoardeX satışı yapılıyor. Bu sadece Dalsan’ın değil, Türkiye’nin gücü.  Bunun ülke ekonomisi açısından önemli artıları var” şeklinde değerlendiriyor. 

Öztürk, Dalsan ürünlerinin her şeyden önce en önemli avantajının kalite olduğunun altını çiziyor: “Bugüne kadar Dalsan’ın birçok ürününü farklı projelerde kullandık. Voyage Belek’te de BoardeX, BoardeX roof, COREX, MAXICOAT, FLOORTEK, Probase, vida, yardımcı malzemeleri olmak üzere neredeyse Dalsan’ın kullanmadığımız bir ürünü olmadı. Kuru duvar sisteminde doğru uygulama yapmanız halinde hız, kalite, iyi bitiriş, kolay tamirat yapabiliyorsunuz. Ürünlerin işlenmesi kolay olduğu için ustalar açısından avantajlı. Yine kullandığımız Dalsan ürünlerinin yangın yönetmeliğine uyması noktasında da süreci hızlandıran bir yapı sergilediğini de söylemekte fayda var. Projede 500-600 alçı levha ustasıyla çalıştık. Kuru duvar uygulamalarında artış olduğu için bu usta tedariği zor olmadı. Zaten bildiğimiz daha önceden tanıdığımız ustalardı. İşe başlamadan önce de yapılacak işin türü hakkında onları bilgilendirdik. Sonunda projeye uygun nitelikli bir iş çıktığını düşünüyorum.”  

Proje çerçevesinde çok ciddi sıkıntılarla karşılaşmadıklarını, ancak MAXICOAT uygulamaları sırasında küçük problemler olduğunu söylüyor: “MAXICOAT uygulaması yaptığımız zeminde, havanın yağışlı ve nemli olmasından dolayı zeminin kuruması konusunda sıkıntı yaşadık. MAXICOAT’un üzerine iki saat üzerinde çıkabiliyorsunuz. Ancak üzerine nemle ilgili bir malzeme kullandığınızda, o nemi atması biraz zaman alıyor. Tabi bu bizim gibi hızlı şantiyeler için geçerli. Normal konut yaptığınızda MAXICOAT’un sağladığı kuruma süresi alternatiflere göre çok hızlı.”

Dalsan, Ar-ge çalışmalarıyla ürün garantisini veriyor

İşveren için projenin doğru, sorunsuz ve zamanında bitmesinin önemli olduğunu belirten Öztürk, “Müşteri uygulama sonunda bitişlerin düzgün olup olmadığına bakıyor. İkincisi projenin zamanında teslim edilip edilmediğine bakıyor. Yapılan ürünün iki gün sonra bir sıkıntı çıkarmasını hiç kimse istemez. Biz uygulama firması olarak oluşabilecek bir sıkıntının çözümünü sağlamak için buraya 3 yıl garanti veriyoruz. Dolayısıyla biz, bu hassasiyet içinde çalışan firmalarla çalışıyoruz ve bunu sağlayacak firmalarla yola çıkmak durumundayız. Ki Dalsan, tüm bu şartları yaptığı Ar-ge çalışmalarıyla destekliyor ve bunun garantisini veriyor” şeklinde konuşuyor. 

Öztürk son olarak, alçının şap seviyesine indiği bir süreçte, bu tür ürünlerin uygulayıcı firmaların da çalışma sürecine girmeye başladığını söylüyor ve Dalsan’ın bu anlamda öncü bir rol üstlendiğinin altını çizerek, doğru malzeme ve çeşitlilikle piyasayı hızlandıracak, uygulamalara kalite katacak ürünler geliştirmeye devam etmesini beklediklerine vurgu yapıyor. 

Voyage Belek’te geçen 5 aylık yoğun bir çalışmanın ardından tüm ekibin hem ruhsal hem de fiziksel olarak dinlenmeye ihtiyaç duyduğunu söylüyor Öztürk ve önümüzdeki projenin yine ETS Group’un Bodrum’da bulunan ‘Voyage Bodrum’ otel çalışması olacağı bilgisini paylaşarak konuşmasını noktalıyor. 

 

Proje Künyesi

Proje Adı: Voyage Belek

Proje Yeri: Antalya - Belek

Yatırımcı: ETS Group – Voyage Group

Yüklenici Firma: Botam Yapı Grubu 

Mimari Proje: Geomim

Proje Müdürü: Volkan Öztürk 

Proje Tipi: Otel yenileme

Proje Başlangıç Tarihi: 15 Kasım 2018

Proje Bitiş Tarihi: 15 Nisan 2019

Kullanılan Dalsan ürünleri: BoardeX, BoardeX roof, COREX, MAXICOAT, Floortek, Probase, Dalsan vida ve yardımcı malzemeleri…

test