Kuru duvar sistemi ile zaman kazanan proje… Aydoğan Aydın Eğitim Kampüsü

| 13.03.2019

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Keçiören'e inşa edilen Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın Eğitim Kampüsü’nün temeli atılalı çok olmadı. Dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,  Ankara Valisi Ercan Topaca, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut, Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın eşi Nuray Aydın’ın yanı sıra birçok sivil toplum örgütü temsilcisinin katılımıyla temeli bir yıl önce 14 Eylül 2017’de atıldı. Ankara için yapılması planlanan 330 okul projesinden biri olarak planlandı Aydoğan Aydın Eğitim Kampüsü. Eğitim kampüsünün yapılan yatırım büyüklüğü ve içindeki donatılardan ziyade manevi bir değeri var. Okul, Haziran 2017 tarihinde Şırnak’ın Şenoba beldesinde yaşanan helikopter kazasında şehit olan 23’üncü Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın’ın ismini yaşatması yönüyle önem teşkil ediyor. 

11 ay gibi kısa bir süre zarfında, Eylül 2018’de tamamlanarak 2018-2019 Eğitim öğretim yılına yetiştirilen eğitim kampüsü, Keçiören’in en stratejik noktalarından biri olarak tarif edilen bölgenin eğitim altyapısı için önemli bir yatırım olarak değerlendiriliyor. Projenin içerisinde ‘Fen Lisesi’, ‘Sosyal Bilimler Lisesi’ ve ‘Tarım Meslek Lisesi’ yer alıyor. Ankara’nın Keçiören ilçesi Gümüşdere Mahallesi’nde yapılan ve her biri 36 dersliğe sahip olan okul, erkek ve kız öğrenciler için pansiyonlar, spor salonları, konferans salonu, konser ve gösteri salonları ile sosyal tesislerin de içinde olduğu bir eğitim kampüsü olarak öne çıkıyor. 

Dalsan ile hız kazanan proje

Başlangıçta 2 yıllık bir süre zarfında bitirilmesi planlanan eğitim kampüsü, son anda tercih edilen Dalsan kuru duvar sistemleri ile birlikte açılış tarihinin öne çekilmesi sağlanmış. Bu tercihin arkasındaki fikirleri konuşmak için proje inşaatından sorumlu üstlenici firma olan Çankırı İnşaat’ın Proje Müdürü Özkan Akdemir ve Şantiye Şefi Tahsin Eser ile bir araya geldik.  1959 doğumlu olan  Özkan Akdemir, inşaat alanında 35 yıllık bir deneyime sahip. 1983 yılında Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuş. Öğrenciliği sırasında Devlet Demir Yolları, limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü’nde işçi statüsünde görev almış ve mezun olduktan sonra da bir süre Planlama  Fen  Heyeti Müdürlüğü ve Program Takip Müdürlüğü’nde mühendis mimar kadrolarındaki yetersizlikler nedeniyle yatırım programları alanında çalışmalar yürütmüş. 1986 yılında ise özel sektöre geçiş yaparak 376 konutluk toplu konut projesinde şantiye şefi olarak işe başlamış. Ardından yurtiçinde İskenderun, Ankara, Samsun, Bodrum, Antalya, Bursa gibi farklı şehirlerde, yurt dışında ise Irak, Kazakistan, Azerbaycan gibi ülkelerde çalışmalar yürütmüş. Konut, hastane, otel, devlet başkanlığı konutu, harp akademisi, Expo 2017, tren garı viyadükleri, tüneller, su depoları, elektrik galerileri gibi birçok projede aktif olarak bölge şefi, kontrolörlük, proje müdürü gibi pozisyonlarda görev almış. Çankırı İnşaat gibi firmalarda yaptığı çalışmaların ardından Aydoğan Aydın Eğitim Kampüsü projesinin hayata geçirilmesi için yapımını üstlenen Çankırı İnşaat’a proje müdürü olarak yeniden geçiş yapmış. Türkiye’ye döndüğümde Çankırı İnşaat’ın kendisine eğitim kampüsü projesinden bahsettiğini ve bu projede görev almasını istediklerini anlatıyor. Akdemir, aynı dili konuştukları bir firma ile yeniden biraraya gelmenin kendisi için de önemli olduğunun altını çizerek görevi kabul ettiğini söylüyor. 

Çankırı İnşaat’ın 40 yıllık deneyimi

Eğitim Kampüsü’nün yapımını üstlenen Çankırı İnşaat’ın sahibi Kadir Çankırı’nın işinin ehli, iyi bir yüksek mimar olduğunu dile getiriyor Akdemir ve Çankırı’nın yapı alanında 1979 yılından bu yana çok ciddi projelere imza attığını söylüyor: “Turizm sektöründe kendi yatırımları var. 3-4 tane ciddi büyüklükte otelleri var.  Ve turizm firması da var, işletmesini de kendisi yapıyor. Kazanmaktan çok, hizmet vermeyi, insanlara iş vermeyi seven bir insan Kadir Çankırı.”

Özkan Akdemir, Keçiören’de hayata geçirilen Aydoğan Aydın Eğitim Kampüsü işinin Ankara Valiliği tarafından ihale edilen ve bütçesinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılandığı bilgisini paylaşıyor. Projenin Ağustos 2019’da tamamlanması koşuluyla işin alındığını söylüyor: “Ama  biz işe başladığımızda bir takım zorluklarla karşılaştık. 56 bin metrekarelik arsa görünüyordu. Yan yollar kullanılmış ve 53 bin metrekarelik arsa kalmış. Bunun içerisinde yoğun bir okul kampüsü şeklinde düzenlenmiş. Üç tane lise var burada. Birisi Keçiören Fen Lisesi, birisi Keçiören Sosyal Bilimler Lisesi, bir tanesi de Tarım Meslek Lisesi olarak tasarlandı. Ancak talep az olduğu için Valilik  tarafından Fethiye Kemal Anadolu Lisesi’nin de buraya taşınması söz konusu.”

Eğitim Kampüsü projesinin içinde sanat ve bilim merkezini de barındırdığı bilgisini paylaşan Akdemir, bölge halkının sanat ve bilim konusunda araştırma yapabilecekleri çalışabileceği mekanlar olduğunun altını çiziyor:  “Bunun dışında bir tane ana okulu var. Okul müdürlerinin, öğretmenlerinin,  onların çocuklarının öncelikle kalabileceği, yanında konser salonu var, aynı zamanda konferans salonu olarak da kullanılabilecek çok amaçlı bir salon bulunuyor. Yanında bir de çok kaliteli bir şekilde tasarlanan büyük bir spor salonu var. Özellikle oyun alanı diğer profesyonel salonlardan farksız. Sporcuların giriş çıkışı ayrı bölümden sağlanıyor. Sporcuların giyinme soyunma yerleri ayrı.”

BoardeX  ile hızlandık

Eğitim kampüsü projesinin 61 bin 200 metrekarelik bir kullanım alanına sahip olduğunu belirtiyor Akdemir ve projede ilk etapta klasik diye tarif edilebilecek tuğla duvarlarla bölünen bir yapı projesinin öngörüldüğünü anlatıyor: “Fakat betonarmeye başladığımızda biz kışın da çalışabileceğimizi, bu şartları sağlayabileceğimizi, beton dökebileceğimizi  ifade ettik. Bunu da ilk 2-3 ay içerisinde gösterdik idareye. İdare ise  ‘Acaba bu işi 2018-2019 Eğitim Öğretim sezonuna  yetiştirebilir miyiz?’ gibi bir düşünce içerisindeydi. Bu fikir, Vali Bey tarafından da dillendirince, bunun nasıl olabileceği konusunda kafa yormaya başladık. ‘İşi hızlandırın talimatını aldıktan sonra ise yapının içinin kuru duvar sistemi ile yapılması, dışının ise BoardeX ile kaplanmasını gündemimize aldık. Bu şekilde, ciddi anlamda işçiliğimizin azalacağını ve zamana yayıldığı için bir takım işlemlerin bir kısmından kurtulabileceğimizi etüd ettik.  

Dalsan ile tanışmalarının Dalsan Bölge Satış ve Proje ekibi ile birlikte olduğu bilgisini paylaşıyor Özkan Akdemir ve Aydoğan Aydın Eğitim Kampüsü’nde Dalsan ürünlerinin kullanılması konusunda Dalsan Proje ve Satış ekibinin önemli argümanlar sunarak kendilerini ikna ettiğini anlatıyor. 

Kuru duvar sistemleri idarenin literatürüne girdi

Dalsan kuru duvar sistemi ürünlerinin proje için önemli avantajlar sunduğunu belirten Akdemir, “İçeride yapılan kuru duvar sisteminde izolasyonlar, duvarın içinde kaldığı için duvarın dışında BoardeX temiz bir yüzey olarak kalıyor. Mantolamanın üzerinde işlemi yaptığınızda iş daha çabuk bitiyor. iç duvarlarda da tuğla kırığı çıkığı, elektrikçi ve tesisatçının çalışmaları sonucunda  devamlı temizlik gerekiyor. Bunun maliyeti de düşünüldüğünde, fazla bile olsa kuru duvar sistemine geçmenin uygun olacağını düşündük. İdareye teklif ettik. İdarenin önce ‘Okul burası. Öğrencilerin tekmelemesine dayanır mı?’ gibi bir takım kaygıları vardı. Onlara bunun tam tersi olduğunu, ürünün daha dayanıklı olduğunu, sağlam olduğunu, betonarmeye yük getirmediğini, binayı rahatlattığını anlatarak, örneklerle göstererek, test ettirerek kanıtladık. Böylece kuru duvar sistemleri idarenin de literatürüne girmiş oldu” şeklinde süreci özetliyor ve idarenin ikna edilmesi hususunda Dalsan’ın da yardımcı olduğunu, verilen sözleri yerine getirdiğini söylüyor.

Otelde, okulda, yurtta her yerde kuru duvar 

Tamamen kuru duvar sistemleri ile yapılmış bir binanın olmasının önemli bir avantaj getirdiğini belirten Akdemir, “Kuru duvar sistemlerini birçok farklı projede uygulama fırsatım oldu. Otelleri yaparken oradaki deneyimlerimle gördüm. Tesisat kolay, elektrik kolay. Avantajları çok. Okulda da uygulayabiliyorsunuz, yurt binalarında da. Her yerde uygulayabiliyoruz. Kuru duvar sistemlerini kullanmış olmamızın, projeyi 11 ay gibi kısa bir süre içinde bitirmemizde büyük bir katkısı var. Başta çok zaman kaybettik. Alt yapısı, her şeyi, peyzajı ayrı ayrı düşünüldü. Bir takım prosedürleri dikkate almamız gerekti. Kullandığımız malzemeleri idareye onaylatmak gerekiyordu. Ama daha sonra kuru duvar sistemi, kaybettiğimiz zamanı bize geri kazandırdı” diyor.

Projenin içinde kullanılan boya ve taşyünü haricindeki tüm ürünlerin Dalsan ürünleri olduğunu kaydeden Akdemir, dış duvarlarda BoardeX, iç duvarlarda yeşil, kırmızı ve premium COREX kuru duvar sistemleri, çatılarda BoardeX roof, yangın koridorlarında A1 COREX, pvc altında FLOORTEK ürünlerinin yanı sıra akustik levhalar, yapı alçıları ve sateni de Dalsan’dan kullandıklarını ifade ediyor.  

Özkan Akdemir, bir sürü firma varken neden Dalsan ürünlerini tercih ettiklerine yönelik olarak da, “Sistem olarak tek bir markanın ürünleri olsun istedik. Sektörde paket olarak bunları sağlayan bir tek Dalsan var. Paket olunca fiyatlar daha da uygunlaşıyor. Dalsan’ın süpervizörlük  hizmetleri çok ciddi. Diğer firmalar da yok” diyerek özetliyor ve şöyle devam ediyor: “Dalsan’ı  seçmemizdeki en önemli neden, BoardeX. Bu ürünün dışında da uygulamacılarla da konuştuk. Onların da tavsiyesi bu yönde idi. COREX’in  de dayanıklılığı, zayiatın az olması, taşıma sırasındaki avantajları gibi birçok nedenden dolayı uygulayıcı deneyimlerinden yararlandık.” 

Dalsan’da sürpriz yok 

Dalsan ürünlerinin sürpriz sonuçları olmadığını ifade eden Şantiye Şefi Tahsin Eser ise, “Daha önce öngördüğümüz avantajlarını bu projede yaşadık. Dalsan profillerinin diğer profillerden daha dayanıklı olduğunu gördük. Bükümleri, et kalınlıklarında  hiçbir şüphemiz kalmadı. Bunları bilerek aldık. Özel profiller çektirdik. Bunların zaman olarak bize dönüşleri çok olumlu yöndeydi. Olumsuzluk  yaşamadık mı? Yaşadık. Sanat merkezinin üzerini BoardeX roof ile kaplama yaparken bir sorun yaşadık. Kutu profillerle çatı karkasını,  konstrüksiyonunu yaptık. Araya taşyünü koyarak üzerine BoardeX roof’u bastık, ancak verim alamadık. Çünkü hava sürkülasyonu olmadığı için bir yoğuşma oldu. Havalandırma da yeterli gelmeyince bir sorun yaşadık. Ama hallolmayacak bir sorun değildi” diyor.  

Aydoğan Aydın Eğitim Kampüsü Proje Müdürü Özkan Aydemir, proje uygulamasında şantiye içinde çalışan ortalama 480 kişilik bir ekibin dışında, montajda ve atölyedeki çalışanlarla birlikte ortalama 600, pik noktada ise 750 kişilik bir ekipten söz edilebileceğine vurgu yapıyor.

Proje Künyesi

Proje Adı: Aydoğan Aydın Eğitim Kampüsü

İşveren: Milli Eğitim Bakanlığı

İhaleyi Veren: Ankara Valiliği

Yüklenici Firma: Çankırı İnşaat

Proje Müdürü: Özkan Akdemir

Arsa Alanı: 56.000 m2

Kullanım Alanı: 61.200 m2 (camiyle birlikte 66.653 m2)

Proje Türü: Eğitim Kampüsü

Proje Başlangıç Tarihi: Eylül 2017

Proje Bitiş Tarihi: Eylül 2018 

Projede Kullanılan Dalsan Ürünleri: BoardeX, Yeşil COREX, Kırmızı COREX ve Premium COREX, A1 COREX, akustik levhalar, BoardeX roof, FLOORTEK ve yapı alçıları grubu.

 

test