Oya Kotan | 7.03.2019
Dalsan Alçı’nın Yalova bayiliğini gerçekleştiren Gülsena İnşaat’ın Yalova’da hayata geçirdiği Hacer Aydoğdu Konut Projesi, baştan aşağı kuru duvar alçı ürünlerinin kullanıldığı bir proje olarak dikkat çekiyor. Gülsena İnşaat’ın kat karşılığı müteahhitlik yaptığı ve kendi firma çalışanı Ömer Aydoğdu’nun 612 metrekarelik arsası üzerinde gerçekleştirdiği proje, alanında bir ilki oluşturuyor. ‘Hacer Aydoğdu konut projesi, 80-200 metrekare aralığında yapılan 9 daireden oluşuyor.
1997 yılında işletme bölümünü bitirdikten sonra Gülsena İnşaat’ı kuran Adem Gülsün ile Yalova’da ilk olduğunu belirttiği tamamı kuru duvar sistemi ile üretilen projenin hikayesini konuştuk. Adem Gülsün, Dalsan Alçı’nın bayiliğinin dışında yapı sektöründe faaliyet gösteren birkaç firmanın da bayiliğini yapıyor. Bayilik yaptığı firmaların ürünlerini bizzat test edip kullanmayı ve ürünlere inanmayı tercih ediyor. “Malzemeye inandıktan sonra hem uygulamasını hem satışını yapmaya başlıyoruz. Bu şekilde bayiliğini yaptığımız firmalarla daha da bütünleşebiliyoruz. Dalsan Alçı da, uzun yıllardır beraber çalıştığımız ve belli bir ahenk yakaladığımız bir firma.”
Gülsena İnşaat’ın yapı malzemesi satışının dışında, uygulama ve müteahhitlik işleri de yaptığını belirten Gülsün, tamamı Dalsan Alçı’nın kuru duvar sisteminin kullanıldığı bir proje tasarladıklarını, bunu da Dalsan Alçı ürünlerini bilen ve satışını yapan firma personelinden Ömer Aydoğdu’nun arsası üzerinde hayata geçirdikleri bilgisini veriyor: “Yeni malzemeyi insanlara anlatabilmek zor. Tanıyan, bilen bir insana anlatmak daha kolay. Ömer, hem ürünleri tanıyor, hem de bu ürünlerin satışını yapıyor. Bu anlamda kolaylık oldu bizim için de. Kat karşılığı sözleşmesine başladık. Projede hem müteahhitlik yaptık, hem de uygulamasını kalfamız Ali Mihrali ve 10 kişilik ekibimizle beraber gerçekleştirdik.”
Yalova’da bir ilk
Gülsena İnşaat’ın daha önce uygulama işlerini gerçekleştirdiği villa ve konut projeleri bulunuyor. Ancak, inşaatından uygulamasına, anahtar teslimine kadar üstlendiği ilk proje. Çiftlikköy Belediyesi sınırları içerisinde, orta yoğunluklu bir konut alanı içinde bulunan ‘Hacer Aydoğdu’ projesi, brüt bin 360 metrekarelik inşaat alanına sahip. Bodrumların dışında, üç katlı konut projede toplam 9 adet daire yer alıyor. Adem Gülsün, 2015 yılında başladıkları ve kısa bir süre içinde bitirdikleri projeyi genel manada lüks olarak nitelendirmese de, kullanılan yapı malzemeleri bakımından lüks bir proje olarak nitelendiriyor. Tamamı kuru duvar sistemiyle yapılan konut projesinin Yalova’da bir ilk olduğunun altını çizen Gülsün, bu projede uygulama ekibinin tecrübesiyle birlikte çok iyi bir çalışma ortaya çıktığını vurguluyor.
Projenin çıkış noktasını ticari kaygılar üzerinden değil, Dalsan Alçı’nın kuru duvar sitemini uygulama alanı haline getirme noktası üzerinden konumlandırdıklarını belirtiyor Gülsün ve “Aslında proje, finansal açıdan daha uygun malzemelerle yapılabilirdi. Ancak biz konuya ticari boyutuyla bakmadık. Özellikli malzemelerle doğru bir proje gerçekleştirmeyi tercih ettik ve projeye böyle başladık” diyor.
Ana eksen yeşil bina
Dalsan Alçı’nın insan sağlığını dikkate alan, karbon ayak izini küçülten bir anlayışla geliştirdiği ürünlerin bu projenin ana eksenini oluşturduğuna dikkat çekiyor: “Burada önem verdiğimiz konulardan biri, malzemenin karbon ayak izini azaltan yapısı. Bu konu benim çok önemsediğim bir konuydu. Çevreye duyarlı bir proje olmasını arzu ettik. İkincisi, hız ve zaman. Üçüncüsü de bu ürünlerle düzgün yüzeylerin elde edilmesi. Uygulama ekibiniz doğru olursa, hiçbir yanlışı, yamuğu olmadan düzgün imalat yapabiliyorsunuz. Bir başka önemli konu, yangın dayanımıyla ilgili. Projede A1 sınıfı yanmaz malzemeleri kullandık. Yine ürünlerin Greenguard sertifikalı çevreci malzemeler olması önemli bir noktaydı bizim için. Bütün bunların hepsini üst üste koyduğumuzda bir değer çıkıyor. Yeşil binalar, yeşil evler dediğimiz doğaya ve çevreye duyarlı bir proje gerçekleştiğini düşünüyoruz.”
Ürünlere olan güven, riski azalttı
İnsanların alışkanlıklarını kırmanın zor olduğuna işaret eden Gülsün, projenin alışılmışın dışında, yeni bir malzeme ve yeni bir sistemle inşa edilmesinin mali açıdan risk teşkil etse de, ürünleri tanıyor olmanın verdiği güvenle böyle bir projeye giriştiklerini belirtiyor: “Projenin her şeyini biz yaptık. Her kademe bizim kontrolümüzde yapıldı. Kullanılan bütün malzemeleri özenle seçtik. Kullandığımız ürünlerin çoğu Dalsan Alçı grubundandı. Dış cephede kullandığımız BoardeXkuru duvar sistemi bir yenilik. Isı yalıtımı anlamında çok üstün bir yenilik. 15 cm kalınlığında, içerisinde 7-8 cm’lik iki tane taş yünü kullandık. Sistem içerisinde kullanılan taşyünü, BoardeXile birleştiğinde, ısı yalıtımı anlamında çok büyük bir değer kattı. Bir diğer önemli nokta, ses yalıtımı sistemi. Dalsan Alçı’nın sistemiyle birleştirdiğimiz bir yalıtım malzemesi vardı. Onun da uygulamasını yaptık. Isı yalıtımı ve ses yalıtımı açısından çok iyi sonuç elde ettik. Bina içinde oturanlar çok memnun olduklarını söylüyorlar. İç mekanı yazın serin, kışın sıcak tutan iyi bir proje oldu.”
Yalova’nın deprem bölgesi içinde bulunduğunu hatırlatan Gülsün, depremle ilgili kötü deneyimler düşünüldüğünde, kullanılan kuru duvar sisteminin binanın statiği açısından da çok ciddi avantajlar sağladığına işaret ediyor ve “Statik açıdan binanın yükünü hafifleten bir proje oldu. Duvarlar hem üst tabliyeye, hem de alt tabana bağlı olduğu için depremde çatlama, patlama, yıkılma riski yaratmaz” diye ekliyor.
‘Dalsan Alçı için bütünsel bir proje’
Projenin dış cepesinde BoardeX, zemininde MAXICOAT, iç duvarlarında COREX, çatıda ise BoardeX roofkullandıkları bilgisini veren Adem Gülsün, şunları söylüyor: “Binanın taşıyıcı sisteminde betonarme, geri kalan iç ve dış duvarların tamamını, ürün ve sistemin teknik detaylarına dikkat ederek kuru duvar sistemi çözümleriyle gerçekleştirdik. Dış cephede kullanılan A1 sınıfı yanmaz malzeme olan BoardeX, yangınla ilgili ciddi bir dayanıma sahip. İç duvarlarda COREXsistemlerini kullanarak ısı ve ses yalıtımı sağladık. Derzlerde derz dolgu alçısı kullandık. İç duvarlarda kullandığımız alçı levhanın finishini yanmaz bir malzeme olan cam tekstil malzemesiyle yaptık. ZemindeMAXICOAT’ı kullandık. Hem hızlı oldu, hem de düzgün bir zemin elde ettik, çatlama riski yok. Çatıda BoardeX roofkullandık, çünkü neme ve küfe karşı bir dayanımı var. BoardeX roofüzerine kiremit döşeyerek bitirdik. Projenin büyük bir kısmını Dalsan Alçı’nın malzemeleriyle gerçekleştirdik. Dalsan Alçı açısından bütünsel bir proje olduğunu söyleyebiliriz.”
‘Sadece Yalova’da değil, Türkiye’de ilk ve tek’
Daha önce Yalova’da gerçekleştirilen özel bir yurt projesinde de birçok Dalsan Alçı ürününü kullandıklarını hatırlatan Adem Gülsün, Hacer Aydoğdu Konut Projesi’nin zeminden çatıya, iç duvardan dış cephe duvarlarına kadar tamamiyle Dalsan Alçı ürünlerinden gerçekleştirilen ilk konut projesi olduğunun bilgisini veriyor ve bunun sadece Yalova’da değil, Türkiye genelinde de Dalsan Alçı’nın bütün sistemlerinin kullanıldığı ilk ve tek konut projesi olduğuna dikkat çekiyor.
Ürünlerin yüzde 95’i yeşil ve çevreci
Projenin yeşil bina konseptine uygun olarak gerçekleştirildiğini, fakat yeşil bina sertifikasına başvurmadıkları bilgisini paylaşıyor: “Projemizde resmi olarak yeşil binalarla ilgili bir sertifika almak için bir planlama yapmadık. Ama genel olarak baktığımızda yeşil bina başvurusunda bulunmasak bile kullandığımız ürünlerin yüzde 95'ine yakını Greenguard sertifikalı, A1 sınıfı yanmaz yeşil ve çevreci ürünlerden oluşuyor. Diğer ürünlerde de buna özellikle dikkat etmeye çalıştık, ama sertifikalandırma yoluna gitmedik” diyor.
‘Projenin avantajlarından biri hız ve zaman’
Gülsün, projelendirme sürecinin sıkıntılı geçmesine karşın, uygulama süresinin hızlı olması sayesinde önemli avantajlar yakaladıklarını söylüyor: “2015’in başında temele başladık, projelendirme sürecimiz uzun sürdü. Klasik sistemlerden farklı olarak yeni bir sistem olduğu için, statik, mekanik, elektrik, vs gibi birçok konuda sistem değişiyor. Dalsan Alçı desteğiyle beraber belediyedeki yetkililere malzemeyi tanıttık ve malzemenin yönetmelikte olduğunu anlattık. Bu süreç biraz uzun sürdü. Belediyede ruhsat verilmesi konusunda zaman kaybı yaşadık. Ama sonrasında proje, alışılmışın dışında hızlı yürüdü. 4-5 aylık bir sürede tamamlamış olduk genel kısmını.”
‘Isı yalıtım değerleri şaşırttı’
Türkiye'de her ne kadar yasal düzenlemeler yapılsa da, halen yalıtımla ilgili kes yapıştır gibi işlemler kullanıldığını belirten Gülsün, ısı yalıtım değerlerinin çok üzerinde bir sonuç çıkmasının yetkililerde şaşkınlık yarattığını anlatıyor: “Projeler yapılırken ısı yalıtım projeleri de yapılır. Sistemimizi götürdüğümde şaşırdılar. Çünkü bazı sabit değerler var onlarla gidiliyor ki, biz bu değerleri 3-4 kat aştık. Dalsan Alçı, ısı yalıtımıyla ilgili metrekare olarak sistemin ısı geçirgenliğiyle ilgili net bilgi verebiliyor. Ancak enerji kimlik belgesini dikkate aldığımızda, binanın penceresinden çatısına kadar her şeyi bir bütün olarak görmek gerekiyor. Biz azami ölçüde bunların hepsine dikkat ettik. Kullandığımız malzemelerin yüzde 90’a yakını bunun üzerinden ilerledi. Isı yalıtım camlarını ona göre seçtik. Duvar detayımızda BoardeX, çatımızda yine özel bir markanın ısı yalıtım ve su yalıtım malzemeleri kullandık. Normal yönetmeliğin öngördüğü değerlerin çok üzerinde bitirdik projeyi.”
‘Maliyet farkı projeye değer kattı’
Tüm bu yaklaşımın bina yapım maliyetini de çok zorladığına vurgu yapıyor Adem Gülsün ve “Piyasadaki diğer inşaat maliyetleri ile kıyaslandığında, bizim projemizdeki maliyetler yüzde 30-40 daha fazla oldu. Ama aradaki fark, projeye hem ses, hem ısı, hem konfor anlamında çok büyük değer kattı” diyor.
Dalsan Alçı kuru duvar sistemiyle gerçekleştirilen konut projesinin normal klasik sistemlere göre çok hızlı gerçekleştiğini ve bunun maliyet avantajı yarattığına vurgu yapıyor: “Zaman çok değerli. Bizim de bu projedeki en önemli avantajlarımızdan biri hız ve zamandı. Klasik sistemle yapılsaydı, inşaat bir yılı bulurdu. Ama net söylemek gerekirse bizim sistemimizle yüzde 50 daha hızlandık. Klasik sistemlerin üzerinde bir maliyet çıktı. Ama katmış olduğu değerlere ve geri dönüşe baktığımızda çok doğru bir iş yaptık. Isı ve ses yalıtımı, konfor, nefes alan iç mekan diye düşündüğünüzde aradaki katma değer çok fazla.”
Her dairede yüzde 7-8’lik metrekare artışı
Klasik sistemlerde duvar kalınlıkları gerekli ısı ve ses yalıtımlarını sağlamak için daha kalın tutulurken, projede kullanılan BoardeXve COREX sistemlerinde duvar kalınlıklarının her 100 metrekarelik dairelerde 6-7 metrekarelik bir kullanım alanı artışı yarattığını belirtiyor ve bunun her bir dairede yaklaşık yüzde 7-8’lik bir metrekare artışı sağladığı anlamı taşıdığını söylüyor Gülsün: “Toplam projeye oranlandığında ise 70-80 metrekarelik bir metrekare artışına işaret ediyor. Bu da neredeyse bir daireye tekabül ediyor.”
‘Ürünlere inandık ve başarılı bir sonuç elde ettik’
Dalsan Alçı’nın ürünlerini yıllardır bilen ve tanıyan bir bayi olarak böyle bir projede Dalsan Alçı ürünlerinin tamamını kullanmaktan imtina etmediklerine vurgu yapan Gülsün, “Dalsan Alçı’nın çıkarmış olduğu yenilikçi ürünlere inanıyoruz. Dalsan Alçı’nın ürünlerine inandığımız için böyle bir adımı gönül rahatlığıyla attık. Biz genel olarak bayiliklerini aldığımız ürünleri önce deneriz, kendimiz yaparız, inanırız, sonra uygulamasını yaparız. Bu projede de inandığımızı uyguladık ve sonuçta başarıyı elde ettik. Şu anda kat karşılığı yaptığımız projenin 2 tanesini çalışanımız olan arsa sahibine verdik. İçinde oturuyor. 2 tane dubleks dairenin satışını yaptık, 5 tane daha satılık konutumuz kaldı. Binada yaşayan personelimiz, bize geri bildirimlerde bulunuyor. Yazı çok serin geçirdiklerini, kışı ise kombiyi en düşük derecede çalıştırmalarına rağmen, ısı kaybı yaşamadıklarını söylüyor. Yine projeden daire alanlardan biri, İstanbul’da kurumsal bir firmada ar-ge departmanında çalışan bir mühendis. Dalsan Alçı’nın ürünlerini televizyon reklamlarından takip etmiş, sonra bizim kuru duvar sistemiyle bir proje yaptığımızı duyunca daireyi almaya karar vermiş. Bir diğer alıcı, bizimle iş yapan, malzememizi bilen, ona inanan ve ürünü kullanıp uygulayan çözüm ortaklarımızdan biri. Bu benim de hayalim. İleride ben de tamamen kuru duvar sistemiyle yaptığım bir dairede yaşamak isterim.”
Kuru duvar sistemi ile üretilen bir binanın ömrüne ilişkin değerlendirme yapan Adem Gülsün, bunu yaşam tarzıyla ilintilendiriyor: “Mukavemet açısından ‘Nasıl çivi çakacağım?’, ‘Nasıl resim asacağım?’ gibi enteresan sorular da geliyor bazen bize. ‘COREXmalzemelerinin içinde hazır poşetlerle sunduğumuz her biri 18-28 kilogramı taşıyacak özel dübeller var, onlar sizin işinizi görecek’ dediğimizde rahatlıyorlar. İnsanlar beton çivisi ile çakmak gibi düşünüyorlar. Tabi bunu kırmak kolay değil. Duvara balyozla vurmadığınız sürece -ki betona da vurulsa kırılır- evin içinde hiçbir sıkıntı olmaz. Mukavemeti arttırmak için ekstra işler yaptık. İç bölme duvarlarımızı tek COREXile kapatmadık, iki tarafta da çift alçı levha kullandık. Dalsan Alçı’da bununla ilgili sistem detayları var zaten. Diyebilirim ki, hem mukavemet açısından, hem de insan sağlığı açısından kuru duvar sistemlerinin çok doğru olduğunu düşünüyorum.”
Uygulama konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını kaydeden Gülsün, uygulama ekiplerinin bu konuda tecrübeli olduklarını sözlerine ekliyor: “Özellikle yeni ürünler noktasında sorunlar çıktığında da Dalsan Alçı ile birlikte çözümler bulduk. Genel anlamda Dalsan Alçı’da sistem çözümleri var. Problemler çıkınca Dalsan Alçı teknik ekibinden arkadaşlar gelip destek oldular. Birlikte iyi bir proje çıkardığımıza inanıyorum.”
*
Proje Künyesi
Proje Adı:Hacer Aydoğdu Konut Projesi
Yatırımcı:Gülsena İnşaat Ltd. Şti.
Mimari Proje:AKS Mimarlık / Hakan Yılmaz-Ayşegül Yılmaz
Şantiye Şefi:Selim Gülsün
Statik Proje:Uyap İnşaat – Hüseyin Uygun
Proje Tipi:Konut
Arsa alanı:612 m2
İnşaat alanı:1360 m2
Uygulama:Gülsena İnşaat Uygulama Ekibi
Başlangıç Tarihi:Eylül 2015
Bitiş Tarihi:Haziran 2016
Projede Kullanılan Dalsan Ürünleri:COREX, BoardeX, BoardeX roof, MAXICOATve Dalsan Alçı’nın tüm sistem çözümleri