The Loft Yahşi, kalite çıtasını Dalsan ile yakaladı

Mevlüt Dağdeviren | 11.03.2019

The Loft Yahşi projesini tanımak için konuk olduğumuz Ale Yapı, Türkiye’nin ve dünyanın en seçkin bölgelerinden biri olan Bodrum’da yeni yaşam alanları üretiyor.  Kalite ve güveni ilke edinen Ale Yapı’nın temelleri, inşaat sektörünün deneyimli ve güvenilir isimleri tarafından 2007 yılında Bodrum’da atılmış. Kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği çok sayıda proje ile modern yaşam alanları sunan Ale Yapı’nın tüm projeleri kaliteye verdiği önemden dolayı büyük ilgi görmüş ve firmaya müthiş bir güven duyulmasını sağlamış. Modern inşaat yönetim tekniklerini, üst kalite malzemeyi ve üstün vasıflı işgücünü kullanan Ale Yapı’nın başarısının temelinde ise elbette müşteri memnuniyeti yer alıyor. ‘Burası Bodrum ne yapsak satarız’ değil; ‘burası bir dünya markası, yaptığımız her yaşam alanı dünya markasına yakışır, özgün ve yenilikçi olmalı’ prensibiyle hareket eden Ale Yapı’nın tahmin edeceğiniz gibi başarıyı yakalaması hiç güç olmamış.

Kuruluşundan bu yana “Doğabende Evleri-1”, “Doğabende Evleri-2”, “4 Mevsim Harnup Evleri”, “Hale Evleri”, “Yahşi Resort”, “Konacık Modern Evleri”, “Yalıkavak Sanayi Sitesi”, “Telmissos Evleri” ve “Ağaçlı Sarnıç Evleri” projelerini zamanında tamamlayarak teslim eden Ale Yapı, şimdi çok özel bir projeye hayat veriyor. Firma, 3 blok, 8 daireden oluşan yeni projesi “The Loft Yahşi” ile kalite çıtasını biraz daha yükseltmiş. Modern mimari, yüksek standart ve kalitenin bir arada planlandığı projeyi yerinde incelediğimizde, mimari görsellerinden bile daha mükemmel olduğuna bizzat şahit olduk.

2007 yılında sektördeki birikim ve tecrübeleriyle kaliteli ve güvenli yapılar inşa etmeye başlayan Ale Yapı, 10 yılda 146 konut ve 53 işyerinin yer aldığı tüm projelerini zamanında ve başarıyla tamamlamış. Bu da firmaya duyulan sonsuz güveni açıklamaya yetiyor.

Her detayında mükemmellik var

The Loft Yahşi’yi bu kadar iddialı kılan özelliklerine gelince; benzersiz Bodrum Ortakent sahiline sadece 270 metre uzaklıkta bulunuyor. Blokların yerleşiminde maksimum bahçe kullanımı amaçlanmış ve her bir bahçe bağımsız bölümlere tahsil edilmiş. Müstakillik ön planda tutularak her blok için ayrı giriş kapısı ve her daire girişi için CNC kesim dekoratif paneller tasarlanmış. Tüm dairelerde; gün ışığı ile dolu ferah ve aydınlık ortamlar yaratmak için geniş cam doğramalar tercih edilmiş. Site sakinlerine özel otopark alanı ayrılmış. Peki bu anlattıklarımız The Loft Yahşi’yi tanımlamaya yeter mi? Hayır… Hani derler ya ‘şeytan detayda gizlidir’ diye… The Loft Yahşi’yi daha da özel kılan detaylar teknik özelliklerinde yatıyor.

İşte o teknik detaylar

Jeolojik zemin etüt çalışmalarına göre, radye temel sistemi uygulanarak C35 beton kullanıldı.

Tüm binaların temellerinde su izolasyonu, çatılarında su ve ısı izolasyonu uygulandı.

Bina çevrelerinde yağmur direncine karşı drenaj kanalları oluşturulup, bu kanallar görsel çakıllar ile dekoratif bir tasarım unsuru haline getirildi. Dış duvarlarda nitelikli bir yalıtım çözümüne sahip, ısıtma - soğutma maliyetlerini düşüren Ceket Omega Dış Cephe Kuru Duvar sistemi uygulandı. Dış cephe tasarımı; karbon salınımı düşük, binaya gelen yükü azaltan doğal taş kaplama malzemesinden yapıldı.

Bina ve çevre aydınlatmaları; geleneksel ışık kaynaklarından daha dayanıklı, uzun ömürlü ve düşük güç tüketimine sahip LED aydınlatmalar ile sağlandı. Çatı yağmur suyu ve bina pissu tesisatlarında rögar sistemlerine kadar bina içerisinde titreşimler sonucu meydana gelen temas seslerini azaltmak adına sessiz borular kullanıldı. Tüm dairelerin banyolarında daha çok hareket özgürlüğü ve daha net bir görünüm sağlamak için ankastre banyo ürünleri kullanıldı.

Genel zeminlerde ve banyolarda; aşınma riskinin az, temizliğin kolay olması açısından seramik, yatak odalarında ise beton soğukluğunu azaltan parke döşeme malzemeleri kullanıldı. Isı yalıtımlı alüminyum doğramalarda, ısı yalıtımlı konfor cam kullanıldı. 

Daire giriş kapıları masif olarak tasarlandı. Merdiven ve balkon korkulukları demir lama profillerden modern bir dizim ile oluşturuldu. Ara bölme alçı levha duvarlarda ses-ısı izolasyonu sağlandı. Elektrik altyapı tesisatında; yangın esnasında alev iletmeyen, kendi kendine sönebilen, zehirli gaz ortaya çıkarmayan ve düşük duman yoğunluklu halojen free malzemeler kullanıldı.

Malzemeler testten geçiyor 

Sadece Bodrum markasını sunmakla yetinmeyen, yukarıda sözünü ettiğimiz onlarca teknik detayın peşine düşen kişi, Ale Yapı’nın kurucusu Levent Öztürk’ün ta kendisi… Yenilik onun adeta ruhunda var. Yaptığı her projede birçok yeniliğe imza atan Levent Bey, hala günün önemli bir bölümünü şantiyelerde, projeleri bizzat yöneterek geçiriyor. Projede kullanılacak her malzemeyi önce test ediyor. The Loft Yahşi şantiye binası hemen dikkatinizi çekiyor. Orası aslında bir şantiye binası olmanın çok ötesinde bir özelliğe sahip. The Loft Yahşi’de kullanılan her malzeme, bu şantiye binasında kullanılıp test edilmiş. Şantiye binası The Loft Yahşi’nin küçük bir prototipi gibi…

Yeniliğe giden yolda Dalsan ile buluşma

Levent Bey’i Dalsan ile buluşturan da zaten bu yenilik arayışı olmuş. Sektörü ile ilgili her yenilikten neredeyse anında haberdar olan Levent Öztürk, kendisini Dalsan’la buluşturan serüveni ve The Loft Yahşi projesini şöyle anlatıyor: “Projelerimizde değişik tarzlarda ürünler kullanarak hep önde gitmeye çalıştık. Ki Dalsan’ın dış cephe kuru duvar sistemi ile buluşmamız da bu şekilde oldu. Şu an piyasada pek bilinmez, büyük projelerde kullanılır. Bildiğim kadarıyla da Bodrum'da bu tarz yerel bazlı veya konut projesi anlamında kullanan da ilk biziz. Amaç yenilikti, değişik bir şeyler yapmaktı. Mümkün olduğu kadar betondan uzaklaşmak istiyordum. Yalıtım değeri yüksek malzemeler, sessiz borular, halojen free malzemeler kullanıyoruz. Tüm tesisat ve boruları tavandan geçiriyoruz. Dış cephedeki betonu tamamen sarıyoruz, iletken bırakmıyoruz. Bunlar bize ısı ve ses yalıtım değeri yüksek yapılar sağlıyor. Yeni malzemeler kullanmak biraz maliyeti yükseltiyor ama yeniliği takip etmeye ve kalite çıtasını yükseltmeye çalışıyoruz.”

‘Harçlı imalattan kurtulduk’

The Loft Yahşi’den önce yaptıkları Konacık Sarnıç Evleri projesinde Dalsan’ın asma tavan sistemini kullandıkları bilgisini paylaşan Öztürk, “Bu süreç içinde ‘yalıtım değerlerini nasıl yükseltebiliriz, sıvadan nasıl uzaklaşırız’ diye düşünüyordum. Sıva yapmak istemiyordum, harçlı imalattan uzaklaşmaktı amaç… Normal tuğla kullanıp, içeriden de yalıtım yaptık. İçerideki yalıtımı Dalsan’ın ürünleri ile yaptık. Yalıtım sorununu bu şekilde yarı yarıya çözmüş olduk. İçeride hiç sıva yok ama dışarıda sıva var. Sonra işi biraz daha ileri götürdük, ‘bu harçlı imalatlardan tamamen kurtulalım’ dedik. O zaman da karşımıza Dalsan’ın yeni geliştirdiği kuru duvar sistemleri çıktı. Zaten Dalsan’ın ürünlerini kullanıyorduk. Dalsan’ın bölge ve şantiye sorumluları bize kuru duvar sistemini anlattılar. Baktık kağıt üzerinde güzel ama biz uygulamadık. Uygulayanlarla da bir diyaloğumuz yok, neler getirir, neler götürür bunu görmek için örneklere bakmak istedik. Sağ olsunlar ilgilendiler; Ankara'ya gittik. Bir hastane projesinde dış cephe kuru duvar sistemi kullanılıyordu, onu gördük. Devamında BoardeX’in üzerine ne kaplayabiliriz diye düşünürken, yine Dalsan’ın ürün yelpazesinde yer alan ‘Fresco’ diye ince doğal taş ürününü önerdiler. Dalsan’ın Genel Merkez binalarında kullanılmış, onu da orada gördük. Çeşme'ye gittik orada bir ödüllü mimarın projesinde kullanılmış onlara baktık, yani karar vermeden önce epey de araştırdık. Oda bizi tam tatmin etmedi, bunu nasıl uygulayabiliriz diye düşündük. Prototip bir yapı yapalım, hem Fresco’yu hem diğer tüm yeni malzemeleri burada kullanıp test edelim dedik. 3x20 m standart bir şantiye konteynerlerimiz vardı, bu ebatlarda bir prototipi yaptık. Hem güzel bir şantiye ofisimiz oldu hem de yeni kullanacağımız tüm malzemeleri burada uygulayıp test ettik” diyor.

BoardeX roof, pratik ve işi kolaylaştırıyor

Öztürk, tüm bu arayışın ardından Dalsan’ın kalite yolunda en doğru marka olduğunu bizzat deneyerek, test ederek bulduklarını söylüyor: “Dış cephe kuru duvar sistemini, Fresco’yu kullandık, işte diğer Dalsan dışı yeni ürünleri de burada kullandık. Dalsan’ın BoardeX roof diye bir ürünü var, çatılarda onu kullandık. Betopan tarzı o ağır malzemeler yerine bu ürünleri çatılarda kullanıyoruz. Oldukça pratik ve işi kolaylaştırıyor. Prototipte uygularken gördük ki bunların yapılabilirliği var. Tabi önümüze sıkıntılı detaylar çıkmadı mı, çıktı. Ustalarımızla çözdük, firmanın yetkili arkadaşlarıyla çözdük. Ankara'dan da sorumlular geldi, benim de projeye baktılar. Her türlü katkıları yaptılar, destek de oldular, ortaya güzel bir şey çıktı. Bütün bunlardan sonra ‘biz bu sistemleri The Loft Yahşi’de kullanalım’ dedik. Çok da iyi bir sonuç ortaya çıktı. İyi bir mantolama ile sağlayamayacağımız yalıtımı sağladık. Mesela mantolamada en çok yaşadığımız sorun; kendi içerisinde yoğuşmalar oluyor. Bu sistemle onu aştık, yalıtımlı bir yapı yaptık. Harçlı imalattan uzaklaştık. Zaten bizim de oradaki gayemiz; biraz daha modern yapıları yapmaktı. Bunu da başardık. Daha kontrollü, daha minimum hatalarla giden, mesela betondaki hatalara göre bu sistemdeki hataları çok daha rahat düzeltebiliyorsunuz, sıva diye bir olayınız yok. Yani en güzel tarafı sıva yapmak zorunda değilsiniz. Bu sistemde binaların şakulünü, gönyesini, hatalarını düzeltebiliyorsunuz. Sistem size bu şansı veriyor ve daha temiz daha kontrollü bir yapı ortaya çıkıyor.”

‘Kendi sınırlarımızı zorluyoruz’

Levent Öztürk, aslında piyasada neler olup bittiğine bakmıyor. Çünkü yenilikçilik konusunda kendisiyle yarışıyor ve kendi sınırlarını zorluyor. O yüzden yaptığı her yeni projede ne tür yenilikler yapabileceğine kafa yoruyor. ‘Burası Bodrum ne yapsak satılır, kafasına dönmüyoruz’ diyen Levent Bey,  “Hedef; çok büyümek değil yine butik tarzda projeler yapmak. Ama farklı yapılar yapmak, yeni teknolojileri kullanmak, detaylara inmek. Yapı gereği biraz fazla titiz ve detaycı olduğum için benim istediklerim sıradan yapılar için fazla geliyor. O yüzden 10-20 daire yerine bir-iki tane ev yapmak, daha butik çalışmak istiyorum. Çünkü artık teknoloji çok çabuk gelişiyor, otomasyon sistemleri var, detaylar çok fazla, bunların olduğu, bunları kapsayan bir proje yapmak bundan sonraki hedefimdir” diyerek sözlerini tamamlıyor.

Proje Künyesi

Yatırımcı: Ale İnşaat

Yüklenici Firma: Ale İnşaat

Mimari Proje: ADV Mimarlık

Proje Müdürü: Levent Öztürk

Proje Tipi: Konut

Proje: 3 Blok (85 m2-110 m2 aralığında 8 adet daire) 

Proje Başlangıç Tarihi: Kasım 2017
Proje Bitiş Tarihi: 2018

Kullanılan Dalsan ürünleri: Yeni nesil dış cephe kuru duvar sistemi, Ceket Omega Sistemi, COREX, BoardeX, MAXICOAT, BoardeX roof, asma tavan ve bölme duvar sistemleri…

test