‘Tercihimizi doğru olandan yana kullandık’

Zeynep Çalış | 11.03.2019

27 bloktan oluşan Garanti Koza Evleri, İstanbul’un gözde ilçelerinden biri olan Bahçelievler’de E-5’e yürüme mesafesinde oldukça değerli bir lokasyonda bulunuyor. Kentsel dönüşüm süreciyle birlikte bloklardan ilkinin kat malikleriyle bir araya gelen Concept Design Mimarlık ve Eflatun ortak girişimi, “taahhüt artı kat karşılığı” formülüyle yeniden inşa ediliyor. Diğer 26 blok için de referans olacak binada kaliteden ödün verilmemiş. Yaklaşık bir yıl içerisinde teslim edilmesi öngörülen projenin başında bulunan mimar H. Hüseyin Çelik ile görüşmek üzere inşaat alanında buluştuk. Binaya ilk baktığınız anda gösterilen özen ve kalite hemen göze çarpıyor. Belli ki diğer bloklarda yaşayan mal sahiplerine de örnek oluşturabilecek ve onların da aynı modelle evlerini yenilemelerine ikna edecek bir çalışmanın prototipi oluşturulmuş. Projenin detaylarını görüştüğümüz Çelik, İTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu. Projede hem şantiye şefi hem de konsorsiyumda Concept Design Mimarlık’ı temsil eden yetkili. İki firmanın, Concept Design Mimarlık ve Eflatun ortak girişimiyle yapılan bir proje olduğunu söylüyor. Concept Design aynı zamanda proje firması. Çelik, “Proje, 80’li yıllarda yapılan, o zaman Garanti Koza tarafından inşa edilen 32 daireden oluşan bir bina. Risk raporu alınarak kentsel dönüşüm süreciyle birlikte yenilenen taahhüt artı kat karşılığı formülüyle yapılan bir proje. 32 dairelik bina yıkıldı yerine 36 daire yapıldı. Projede daire metrekareleri korundu, çok büyük değişiklikler yapılmadı. 27 Bloktan oluşan “Koza” olarak adlandırılan blokların ilki yıkıldı. Bizim burada yapacağımız doğru uygulama, çıtayı biraz yükseltecek. Çevreye de referans olacaktır”  diyerek her detaya özen gösterdiklerini söylüyor ve “Biz mümkün olduğunca doğru olandan yana tercihler kullanıp, Dalsan ile tanışmamız da bu araştırmalar neticesinde gelişen bir süreç oldu” açıklamasında bulunuyor.  

“Araştırma sonucunda Dalsan’a karar verdik”

Projede “akıllı ev” diye tabir edilen sistemlerin kullanıldığı bilgisini veren Çelik; “Uzaktan erişim ile evinde neler olup bitiyor ya da gelmeden önce klimayı açayım, kaloriferi açayım vs. tercihleri uzaktan kumandayla, cep telefonuyla kontrol etmek mümkün. Artı günümüz teknolojisiyle alakalı hem inşaat aşaması hem de kullanım aşamasında çağın gerektirdiği her türlü imkânları kullanmaya gayret gösterdik” diyor. Evlerde elektrikli panjur kullanıldığını da ekliyor. 

Dış cephede Dalsan kuru duvar sistemlerini kullandıklarını ifade eden Çelik, devam eden projelerde iç mekan kuru duvar sistemlerini de kullanmayı düşündüklerini belirterek; “Onu da araştırarak daha donanımlı bilgi sahibi olduğumuzda sıvada, şapta vs. tamamen teknolojinin getirdiği ürünleri de kullanmak istiyoruz” sözleriyle bu proje için sadece dış cephede kullandıkları sistemden kaldıkları memnuniyeti diğer projelerine de taşımak istediklerini ifade ediyor.  

BoardeX ve COREX kuru duvar sistemlerini kullanmaya nasıl karar verdiklerini sorduğumuzda ise yaptıkları araştırmaların karar vermelerinde etkili olduğunu belirten Çelik: “Biraz tesadüf biraz da görerek, önce herkes gibi bazı kaygılarımız oldu. Dış cephede böyle bir ürün, herkes alçı levha ile mukayese ediyor. Ürün olarak suya dayanmaz, ısı yalıtımı sağlamaz gibi kaygılar vardı. Biraz araştırarak, Dalsan’ın teknik ekibinden destek alarak bu kaygılarımızı giderdik ve sonrasında da ortak bir noktada uzlaştık.”

Yaklaşık 3 bin metrekare civarında uygulanan kuru duvar sistemi sonucuna göre sonraki projelerinde diğer Dalsan ürünlerini de kullanmayı düşündüklerini ifade eden Çelik, “Bu projede sadece kuru duvar sistemlerini kullandık. Diğer ürünleri daha kullanmadık, araştırarak bilgi sahibi olduk. Bundan sonraki projelerde kullanmayı düşünüyoruz. Daha donanımlı maliyet analizlerini, zaman, süreç bunları göz önüne alarak kullanmayı düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulunuyor.  

Yangına karşı dayanıklı ürünler tercih ettiklerini de ifade eden Çelik, Dalsan ürünlerini de bu çerçevede değerlendirdiklerini belirterek projede kullandıkları malzemeler hakkında şunları söylüyor: “Biz binada yangına karşı, kablosundan tutun da asmolen döşemesine varıncaya kadar hiç köpük malzeme kullanmadık. Gerek maliklerimiz tarafından gerek çevre binalardan gelen misafirler tarafından bu soru sıkça soruldu bize, bu soruları gönül rahatlığıyla cevapladık. Sıkıntı yaratabilecek ürünleri tercih etmedik biz. Bilinçli bir uygulamacı olarak gereği neyse onu yaptık.  Bu projenin başında iki mimar bir tane inşaat mühendisi var.  Dolayısıyla yanlış yapamayız o manada.”

“Boardex’i kullanarak projede çıtayı yüksek tuttuk”

İlk defa Dalsan ürünlerini projelerinde kullandıklarını hatırlatan Mimar Çelik, “Biz getireceği sonuçları pek kestiremiyoruz. Kullanım süresiyle beraber biz de tanımış olacağız. Bir iki kış geçtiğinde sonuçlarını görmüş olacağız. Avantajlarına gelince klasik usullerin dışında daha düzgün yüzeyler elde etmek, cephemizi düzgün bir şekilde kullanıcılara ve dış ortama sunmak gibi avantajları gördük. Başka projelerde kullanılan bu ürünleri görme fırsatımız oldu, gerekli güvenceler de Dalsan ekiplerince bize sunuldu. Biz de onlara inanarak bu ürünleri tercih ettik. Bir anlamda ikna olduk ve ürünleri kullanmaya karar verdik. Dalsan’dan zaman zaman değişik birimlerden arkadaşlar geliyorlar, hem ileriye dönük projelere yönelik hem de bu inşaatta keşke dediğimiz konuları paylaşıyoruz. Onlar da ilgileniyorlar. BoardeX, COREX ürünlerini kullandık, FLOORTEK ve BoardeX roof ürünlerini de ileriki projelerimizde kullanmak istiyoruz. Projede BoardeX’i de kullanarak çıtayı yüksek tuttuk. Burada keşke Dalsan’ın sıvasını kullanabilseydik diyoruz tabii. Burada beklentimiz de klasik usulde yapılan işlemler yerine teknolojiyle beraber hem zaman tasarrufu yapılıyor hem de işin ekonomisini de tercih edilebilir duruma getirilmesini bekliyoruz” diyerek sözlerine son veriyor. 

“Devrim niteliğinde bir ürünle karşı karşıyayız”

Concept ve Eflatun Ortaklığı ile gerçekleştirilen projede Dalsan dış cephe kuru duvar sistemlerini uygulayan Med Yapı Sistemleri’nden Göksal Gürsoy Tekin ile de görüştük. Projede Dalsan ürünlerine karar verilme sürecini anlatan Gürsoy, “Devrim niteliğinde bir ürünle karşı karşıyayız” diyor. “Bizim işimiz endüstriyel binaların yalıtımı ile alakalı bir alan” diyen Gürsoy, “Yalıtım denilince sadece su akla geliyor, biz hem ısı hem ses, konvansiyonel sistemler, çatılar, cepheler pek çok farklı imalatlar gerçekleştiriyoruz. Dalsan ürünlerini ilk Tarsu AVM’de kullandığımızda ürün bizi şaşırtmıştı. Bu kadar performansı inanın ben de beklemiyordum ve yıllar sonra bu şaşkınlık yerini güven ve hayranlığa bıraktı. Su testlerine tabi tuttuk, boyutlarını ölçtük, farklı farklı levhaları ısıya tabii tuttuk, emmelerini ölçtük, daha pek çok veri sonucunda güvenimiz ve hayranlığımız katbekat arttı. Zaten Dalsan gibi bir firmanın bu ürünleri bu testlerden geçirmeden piyasaya sunması mümkün değildi. Gerçekten çok başarılı, önü çok açık bir ürün. Bu ürünü taklit eden firmalar var, yakalamaları mümkün değil. Üst düzey bir memnuniyet sağlayan muazzam bir ürün” sözleriyle kullandıkları Dalsan ürünlerine hayranlığını ifade ediyor. 

1992 yılından beri sektörün içinde olan ve inşaat mühendisi Tekin, “BoardeX ve bileşenleri diyebileceğimiz her türlü sistem değişenlerini kullanıyoruz.  Projede şap uygulama ürünlerinin de kullanımı için görüşmeler yapılıyor, inşallah o konuda da bir anlaşmaya varılacaktır. Firma da yeniliklere açık bir firma, müşteri nezdinde bir farkındalık yaratmak istiyorlar. Aklın yolu bir, gerçekten çok keyifli bir proje oldu diyebiliriz” diyor.  

“Dalsan, son kullanıcıya kadar herkese kazandıran bir firma”

Concept ve Eflatun Ortaklığı ile hayata geçirilen projede uygulayıcı olarak projede yer alan Tekin, proje ile ilgili görüşlerini şu şekilde paylaştı: Bizler firma olarak Dalsan sistem ürünlerini kullanmayı tercih ediyoruz. Herkesin bildiği, malzemenin boyutsal kararlılığı konusunda işlenebilirliliği alanında pek çok veriyi kullanıyoruz. Burada en temel unsurlardan birisi aslında tecrübe edinilmesi konusunda Amerika’daki araştırmalarda ortaya çıkan pek çok veri izlenmesi gereken yolu gösteriyor. Sektörün her geçen gün yenilikleriyle adından söz ettiren Dalsan’ın böyle bir ürünü çıkarması dış cephe alanında devrim niteliğinde özelliklere sahiptir. Bu ürün çıktıktan sonra işlerin boyutu tamamen değişti. Bu alanda bambaşka bir boyuta geçiyorsunuz. Dalsan sektöre kazandırdığı yeniliklerle şunu söylemek istiyor artık; ar-ge alanındaki çalışmalarıyla alçının her yere girebileceğini gösterdi. Bu bilgi birikimiyle de tüm sektöre, inşaat alanında öncülük ettiğini söyleyebiliriz. Dalsan’ın gelişimine baktığımızda nereden nerelere geldiğini, neler yapabileceğini çok güçlü farkındalığı yüksek bir firma olduğunu görebiliyoruz. Diğer firmalarla kıyaslamaya, yarıştırmaya gerek de yok, anlamı da yok. Dalsan bilgisini saklamıyor, bilgisini saklamayan erdemlidir. Bilgiyi herkesle paylaşıyor, know-how’ı paylaşıyor. Know-how demek bilgi demek, para demek, bu bilgiyi paylaşması demek, kazandığını da paylaşması demek. Bizlere kazandırdığı gibi müşterilerimize de kazandırıyor. Bu bir tesadüf değildir, sloganı olan ‘Dalsan kazandırır’ sözü gerçektir, bizler bunu yaşıyoruz. Müteahhit, mimar, son kullanıcıya varana herkese kazandıran bir firma.  Dalsan ürünlerini kullanan nihai tüketici bu binadan uzun yıllar performans almaya devam edecekler. Aslında verdikleri paranın katbekat karşılığını alacaklardır.”  

Dalsan ürünlerini ilk defa 2011 yılında Tarsu AVM’de kullandıklarını ifade eden Tekin, “Bizler de çok kapsamlı araştırmalar sonucunda bu ürünlere yöneldik. Çok sorguladıktan sonra ürünü kabul ettik. Projenin mimarları ve uygulayıcıları da kabul etmişlerdi. Ve ileriki yıllarda bu projede kullandığımız ürünlerin performansında bir kayıp yaşanmadığını gördük. Concept Design yaptığı araştırma sonucunda BoardeX ve COREX ürünlerine karar veriyor. Aslında bizim her zamanki müşteri profilinin dışında bir yaklaşımları var. Hüseyin Beyler sistemleri, ürünleri araştırmışlar. Binanın dışında neyi nasıl çalışabiliriz diye detaylı bir araştırma içerisine germişler. Deprem kuşağında bulunan bir bölgede, binalara çok fazla yük bindirmekten kaçınmak gerekiyor. Firma araştırma sonucunda kararını veriyor.”

“Dalsan’ın her detay için çözümü var”

Projede binanın cephesinde çok ciddi hareketlerin olduğuna işaret eden Tekin, “Projedeki bu hareketliliğe rağmen çözüm üreterek binanın tasarımına uygun sistemleri kullanabildik. Başka da detaylar çıkarsa karşımıza bunlara da çözüm üretebilecek güce sahibiz, çünkü Dalsan her detayı düşünerek çözüm üretebilme kapasitesine sahip bir firma. Dalsan’ın doğru bulmadığı bir uygulamayı uygulamamız mümkün değil zaten” diyor. 

Proje Künyesi

Proje: Bahçelievler Koza Evleri
Yatırımcı: Bina malikleri
Yüklenici Firma: Concept ve Eflatun Ortaklığı
Mimari Proje: Concept Design - H. Hüseyin Çelik
Proje Müdürü: Concept ve Eflatun Ortaklığı
Proje Tipi: Konut
Proje Başlangıç Tarihi: Temmuz 2017
Proje Bitiş Tarihi: Ağustos 2018
Kullanılan Dalsan Ürünleri: BoardeX, COREX ve tüm sistem çözümleri.

test