Tokat Dedeman’ın tercihi de ‘Dalsan Alçı’ oldu

Nihat Çelik | 11.03.2019

Atlas Yatırım Planlama’nın yapımını gerçekleştirdiği Dedeman Grubu’nun işleteceği Tokat Dedeman hizmete girdi.  Şehrin ilk 5 yıldızlı oteli olarak faaliyete başlayan otelde 114 adet superior oda, 18 deluxe oda, 6 adet corner suit, 4 adet deluxe suit ve 1 kral dairesi bulunuyor. Otelde 7 toplantı salonu ve 200 kişilik kongre salonu bulunuyor. Modern mimarisi ve konumu itibariyle şehir otelciliğinin güzel örneklerinden biri olan Tokat Dedeman’ın 143 modern odasıyla Tokat’taki ‘iş ve seyahat oteli’ ihtiyacını karşılaması planlanmakta. Özel detaylara dikkat edilerek yapılan iç mimarisi ile uluslararası standartlarda 1 kral dairesi,4 suit, 6 exe suit,18 deluxe, kalan 114 normal oda olmak üzere Dedeman Tokat’ın toplamda 143 odası bulunuyor. 

Dedeman Tokat Otel’in toplam 1 balo salonu ve 6 toplantı salonu mevcut. Balo salonu 600 metrekare olan Dedeman Tokat’ın diğer salonları muhtelif metrekarelerde olup, karma ve bayanlar için özel olmak üzere 3000 metrekare kadar spor ve spa alanları ayrılmış durumda. 

Tokat Dedeman hakkında detaylı bilgi almak için Proje Koordinatörü İlker Turdan ile bir araya geldik. Evli ve bir çocuk sahibi Turdan, Konya Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu. İnşaat sektörü ile ilgisinin şirketteki görevinden kaynaklandığını, inşaat şirketinin ise yıllardır otel, AVM gibi nitelikli inşaatlar yapmakta olduğunu söylüyor. Alaylı bir inşaat yöneticisi olduğunu ve yöneticilik vasfı ile tüm projelerde yer aldığını ifade eden Turdan, Dedeman Tokat projesini de yönettiğini belirtiyor. 1994 yılından 2005 yılına kadar devlet kurumlarında çalıştığını, 2005 yılından bu yana da Atlas Yatırım Planlama şirketinde üst düzey yöneticilik yapmakta olduğunu ifade ediyor. Atlas Yatırım Planlama şirketinde İcra Kurulu Başkanı olarak tüm projelerden sorumlu olduğu bilgisini paylaşan Turdan ile Dedeman Tokat Oteli’nin inşa sürecine ilişkin konuştuk. 

Kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz? Eğitim süreciniz, projedeki görev tanımınız ne? 

1976 doğumluyum. Projede ki görev tanımım, proje koordinatörüyüm. Aynı zamanda şirketin icra kurulu başkanıyım. Dolayısıyla projenin her şeyinden ben sorumluyum. Satın alması, bütün karar mekanizmalarının son karar mercii benim. Aslında mesleğim avukat, ama projede iş ayağı anlamında her türlü süreci ben takip ettim.   


Yüklenici firmayı ve projeyi anlatır mısınız? 

Yüklenici firmamız Konya firması. Atlas Yatırım Planlama Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi.  Aynı zamanda Konya Dedeman Otel’in de sahibi olan bir firma. Tokat İl Özel İdaresi’nin ortağı olduğu arsa sahibi şirketin 2014 yılı sonunda yapmış olduğu bir ihaleyi alarak işe başladık biz. Öncelikle mevcut projeyi yaptığımız arsa üzerinde Büyük Otel vardı. Bu otelin tadilatı maksadıyla yapılmış bir ihaleydi. Bu ihaleyi aldık fakat proje tadil edilebilecek mahiyette değildi. Neticesinde proje üzerinde ve sözleşme üzerinde yapılan değişiklikle bu otelin yıkılmasına karar verdik. Yıkım sürecinin arkasından projemize başladık. Mayıs ayı itibari ile de müşteri almaya başladık. 

Bu projeyi diğer projelerden farklı kılan özellikler neler? Yenilikler var mı? Varsa bunlardan biraz söz eder misiniz? 

Şu anda bölgemizde Tokat,  Amasya, Çorum ve Sivas bölgesinde bir marka olarak açılmış 5 yıldızlı tek otel bu oteldir. Aynı zamanda kongre alt yapısına sahip, spor ve SPA merkezine sahip bir oteldir. Hem mekanik alanlarda, hem de elektrik alanlarda bütün alt yapı sistemlerinde teknolojinin en son ürünleri kullanılmıştır. Bu proje yap-işlet-devret modeli ile yapılmıştır. 39 yıl biz burayı işlettikten sonra Tokat İl Özel İdaresi’nin bir şirketine devredeceğiz. Dedeman Tokat, şehir merkezindeki en yüksek bina şu anda, yaklaşık yapı yüksekliği 60 metre. Cephede kullanılan malzeme, şehirde kullanılan ilk cephe kaplaması malzemedir. 

Şantiyenizde hangi alanlarda alçı ve alçı levhayı tercih ettiniz? 

Şantiyemizde alçı levha olarak sadece Dalsan Alçı’nın levhalarını kullandık. Alçı olarak da Sivas ilinde üretim yapılan yöresel bir marka ile çalıştık. COREX alçı levhayı kullandık. Oda bölmelerinde ve asma tavan üretiminin tamamında COREX levhalarını kullandık. Dış cepheye, banyo ve ıslak zemin bölmelerinde kısmen BoardeX kullandık. Halı uygulamasının altındaki zeminin seviyesinin düzeltilmesi içinde MAXICOAT kullandık. 

Dalsan Alçı ürünleri tercihinizde belirleyici olan ne idi? 

Bu işe ilk başladığımızda iki marka üzerinde karar kılmıştık. İkisi de Türkiye’nin en bilinen markalarıydı. Ama o gün için Dalsan Alçı’yı tercihimizde tabi ki fiyat önemli oldu.  Daha sonraki süreçte Dalsan Alçı’yla çalışmamızın sebebi ise Dalsan Alçı’nın teknik ekibinin bize sağladığı destek oldu. Projeye verdikleri önem, her ihtiyacımız olduğunda yanlarımızda olması, herhangi bir problemle karşılaştığımızda çözmek için ellerinden geleni yapmaları Dalsan Alçı’yı tercih sebebimiz oldu. 

Dalsan Alçı’nın hangi ürünlerinden, ne miktarlarda kullanıldı?

COREX kuru duvar sisteminin tamamını binada kullandık, yaklaşık 30 bin metrekare kadar. Bin metrekare kadar da BoardeX kullandık dış cephede. 2 bin metrekare civarında MAXICOAT kullandık. COREX kuru duvar sisteminin tamamını Dalsan Alçı’dan temin ettik. Dalsan Alçı’nın ürünlerinden, dış cephede ilk sırada gelen BoardeX’i kullandık. BoardeX’in hem kendi malzemesi, aynı zamanda da taşıyıcı aksesuarlarını, binanın iç mekânında ise kuru duvar sistemi olan COREX’i de 30 bin metrekare civarında çift kat alcı levhayla kullandık. Bina içerisinde yangın, ses ve su için COREX’in beyaz, kırmızı ve yeşil olarak ürünlerinin tamamını kullandık. Kırmızı renkli olan yangın, genel alanlarda beyaz, yeşil olanı ıslak zeminler için banyoda kullandık. Banyoların bir bölümünde de yine BoardeX kullandık. Genel alanlarda ve tavanların tamamında da beyaz olanı kullandık. MAXICOAT’ı bölgedeki ilk kullanan firma biziz. Halı uygulamasının altında yaklaşık 5 bin metrekare bir alan olarak uygulamasını yaptık. Şap üzerine 2 ila 4 milim aralığında uygulaması yapıldı. 


Alçı ürünlerinin proje için sağladığı avantajlar konusunda neler söylersiniz? 

Alçı ürünlerinin en önemli avantajı, bizim için hızlı imalat sürecini sağlaması ve yanmazlık sınıfı diğer ürünlere göre alçının daha iyi olması. Daha temiz yüzeylerin çıkması, ince bir işçilik sağlaması, alçı ürünlerini tercihimizin en önemli sebebi. Ses yalıtımında özelikle avantajlar sağlaması; alçı ürünlerini tercih etmemizi sağladı. 


Alçı ve alçı levha kullanmanızda bu ürünlerin sağlamış olduğu yangın, akustik, mekanik veya başka performansların etkisi var mı? 

Tabi ki vardı özellikle elektrik ve mekanik sistemlerin kurulumunda alçı levha sisteminin kolaylık sağlaması, imalat sürecinde ekstra işler açmaması sebebi ile alçı ürünlerini tercih ettik. Yangın için kırmızı alçı levha kullandık. Akustik için ayrıca bir ürün kullanmadık.  


Alçı levha ürünlerinin uygulama ve işçilik avantajları konusunda, projenize nasıl bir katkı sağladı? Getirdiği çözümlerden ve sonuçlarından memnun musunuz? Bu konuda neler söylemek istersiniz? 

Bize sağladığı en büyük avantaj hız oldu. Oldukça hızlı bir imalat süreci sağlaması bizim için önemliydi. Özelikle elektrik uygulamasında ve mekanik uygulamasında bize kolaylıklar sağladı.  Şu an için herhangi bir sıkıntımız olmadı. Sonuçlardan memnunuz. Genel uygulaması da diğer duvar sistemlerine göre daha hızlı, daha pratik. Fire oranı az.       


Uygulama sırasında projede karşılaştığınız sıkıntılar oldu mu? Varsa bu sıkıntılar için bulduğunuz çözümler neler oldu? 

Dalsan ürünlerinde bir sıkıntı yaşamadık. Bizim bir çözümlememiz oldu. Normal duvarın arasına ses için yaklaşık 8–9 mm bir boşluk bıraktık ilaveten. Bu Dalsan’ın katkısı ve önerisi ile oldu. Onun haricinde normal firmanın verdiği teknik föydeki uygulamasını yaptık. Ses izolasyonunu biraz daha artırmak için boşluk bıraktık ve profillerde ses yapmaması için de araya ufak bir alçı levha parçası ekledik. Biraz daha geliştirmiş olduk. Duvar uygulamasında iki tane profil dik pozisyonda yan yana yapılıyordu. Bu, bina hareketinde veya bina içerisindeki herhangi bir harekette birbirine değmesi ses oluşmasına sebep oluyordu. Bunu engellemek için arada bir boşluk ve bu hareketi engelleyici sistem koyduk kendimiz. 


Hangi ihtiyaçtan yola çıktınız bu ürünleri kullanırken? 

Projede MAXICOAT’ı zemin düzleştirmek için kullandık. BoardeX’i de alçı levhalara göre daha dayanıklı ürünün kullanılması gerektiği yerlerde özellikle kullandık. Belki kimse şimdiye kadar kullanmamıştır, ama üzerine mermer yapıştırılacak zeminlerin tamamında, daha sağlam olması sebebi ile BoardeX kullanmayı tercih ettik. 

 

Uygulama sırasında Dalsan’ın ekibinden teknik destek aldınız mı? 

Evet aldık. Dalsan’ın teknik manada çok iyi olduğunu söylemek isterim. Daha ilk başta ihtiyacı belirlerken bile proje üzerinde ihtiyaçların çıkarılmasından başlayarak en son aşamaya kadar, hatta uygulayıcı firma ile yaşadığımız problemlere varana kadar her türlü desteği sonuna kadar sağladılar. Düzgün ve bilgili bir ekibi vardı. 4–5 defa da saha ziyareti yaptılar. Her ürünün kullanımında sahayı ziyaret ettiler ve bazı ürünleri tavsiye ederek bizim de önümüzü açtılar. Boardex’i onlar tavsiye etti. MAXICOAT’ı ilk defa onlar getirdi uyguladı. İyi bir çalışma süreci yaşadık. Bir projemiz daha olsa yine Dalsan’la çalışmayı tercih ederiz. Özellikle Ankara Bölge ekibinin sıcak ve sempatik yaklaşımları bunda etkili olmuştur. 

 

Proje Künyesi 

Yatırımcı: Atlas Yatırım Planlama San. Tic. A.Ş.

Yüklenici Firma: Atlas Yatırım Planlama San. Tic. A.Ş.

Mimari Proje: Sezer Kılıçer 

Proje Müdürü: İlker Turdan 

Proje Tipi: Otel 

Proje Başlangıç Tarihi: 18 Mayıs 2015

Proje Bitiş tarihi: 18 Mayıs 2017

Kullanılan Dalsan ürünleri: COREX kuru duvar sistemleri, BoardeX, MAXICOAT, U-C Profilleri, Ses Yalıtım Bandı

 

test