‘Her projede tercihimiz Dalsan Alçı olacak’

Nihat Çelik | 11.03.2019

Metal Yapı Konut tarafından inşa edilen Kemerlife XXIII projesi, 3 blokta 168 daire ve 8 mağazadan meydana geliyor. Projede 1+0'dan 5+1 dublekslere kadar farklı konut tipleri yer alıyor. Kemerlife XXIII projesinde 1+0 daireler 52 ila 71 metrekare, 1+1 daireler 62 ila 138 metrekare olarak tasarlanırken, 5+1 dublekslerin büyüklükleri 258 ila 329 metrekareyi buluyor. 7 bin 750 metrekare alan üzerine yerleşik 3 blokta akıllı ev sistemi ile donanmış 168 daire ve 8 mağazayı içeren Kemerlife XXIII, genel kullanıma açık alanlarında havuzu, kafeteryası ve peyzaj alanları ile ideal bir yaşam ortamı sunuyor. 7/24 güvenlik hizmeti, kapalı otoparkı, her ev için ayrılmış özel depoları, güneş panelleriyle sağlanan yeşil enerji sistemiyle modern, pratik ve seçkin bir yaşam tarzı. Mimarisi ferahlık ve bol gün ışığı üzerine kurgulanmış Kemerlife XXIII’te asma bahçeler ve ahşap bloklarda bahçe teraslar ile sakinlerine yeşilin içinde hep huzurlu hissedecekleri bir ortam vadediyor. 

Kemerlife XXIII projesinde tüm alçı malzemeleri, alçı panel ürünleri ve yalıtım malzemeleri Dalsan Alçı ürünü olarak tercih edilmiş. Proje aşamasında Dalsan Alçı desteğiyle duvar tipleri oluşturulmuş. Dalsan Alçı tarafından şantiyede, duvar ve malzeme kalınlıkları, malzeme genişlikleri vasıtasıyla 53 ayrı duvar tipi uygulanmış. 2007 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Onur Öztürk ile Kemerlife XXIII projesinin yapım aşamasını ve şantiyede kullandıkları yapı malzeme tercihleri üzerine konuştuk. Görüşmenin her aşamasında Dalsan Alçı ürünlerinden duydukları memnuniyeti ifade eden Kemerlife XXIII Şantiye Şefi Öztürk, projenin yüzde 90’ında Dalsan Alçı ürünlerine yer verdiklerini ifade ederken, “Bundan sonra her projede tercihimiz Dalsan Alçı olacak” diyor.

Yüklenici firma hakkında bilgi alabilir miyiz?

Şanlıurfa’da ticaretle uğraşan Saçaklıoğlu Ailesi, 1970’li yılların başında İstanbul’a yerleşiyor. Aile, 1980’li yılların başına kadar ticaret hayatına İstanbul’da devam ediyor. 1980 yılında kuruluşun başına Ömer Saçaklıoğlu geçerek şirketin büyüme ivmesini başlatıyor. 2016 yılında grup şirketleri arasına Doğa Okulları’nı da katarak, eğitim alanında önemli bir hamle gerçekleştiriyor. Kısaca Metal Yapı Konut günümüzde; inşaat, akaryakıt, enerji, gıda, eğitim, perakende, AVM işletmeciliği ve otelcilik dahil olmak üzere 7 ana sektörde 20 aktif şirketi ile faaliyet gösteriyor diyebiliriz.

Projeyi farklı kılan özellikler neler? Yenilikler var mı? Varsa bunlardan söz eder misiniz?


Butik bir proje olarak değerlendirebileceğimiz Kemerlife XXIII, ahşap ve doğal taş kaplamaları, sert peyzaj alanları ile dikkat çekiyor. Bir adet açık havuzu mevcut… Dış cephede, koridorlarda ve daire içlerinde genel olarak doğal malzemeleri tercih ediyoruz. Tüm ince işleri Didim İnşaat yapıyor. Kuru duvar sistemi kullanılıyor. Sadece yangın duvarlarında gazbeton kullanıyoruz.  Bu bölgede özel bir proje olarak değerlendirilebilecek bir proje Kemerlife XXIII. Doğal malzemenin ve akıllı ev sisteminin uygulandığı özellikli bir proje. Dış cephede BoardeX kullanılıyor. Solar elektrik panelleri ile elektrik üretiyoruz. Ortak alanların elektrik ihtiyacı bu panellerden karşılanıyor olacak. Yağmur suları için depolar yapıldı, buradan sulama yapılacak. En önemli özelliği projenin, doğal malzemenin çok fazla kullanılmış olması söylenebilir.

Şantiyenizde hangi alanlarda alçı ve alçı levhayı tercih ettiniz?

Koridorlar ve ana koridorlar hariç, bütün duvarlarımız, kuru duvar, alçı levha.  Projede 53 duvar tipi uygulandı. Duvar tipleri çok fazla olan bir proje. Dolayısıyla tek tip bir imalat değil.

Projede Dalsan Alçı’nın hangi ürünleri kullanıldı?

Dış cephelerde BoardeX kullanıyoruz. Giydirme elemanı olarak kullanmıyoruz ama son katmanımız BoardeX. Ceket sistemi uygulaması var. Bütün duvarlarda, çift kat, tuvaletlerde projenin tamamında, tüm dış cephelerde, tüm daire içi duvarlarda, asma tavanlarda Dalsan Alçı ürünleri kullanıldı. Dalsan Alçı’nın geliştirmiş olduğu hemen hemen tüm sistemleri bu şantiyede uyguladık.

Dalsan Alçı ürünleri tercihinizde belirleyici olan ne idi?

Kalite, güven ve çözüm sunabilme gücü.

Alçı ürünlerinin proje için sağladığı avantajlar konusunda neler söylersiniz?

Kuru duvar uygulaması her şeyden önce şantiye temizliği açısından çok avantajlı. Tuğla ve gazbeton kullanımında kırma, dökme çok olduğundan kuru duvar uygulamasında bu tür kirlilikler yaşanmıyor. Kurulumu kolay, daha hızlı ilerliyoruz. Gerekli altyapı hazırlandığında çok hızlı yol alabiliyoruz. Alan tasarrufu inanılmaz oluyor. Gazbeton ve tuğla yalıtım malzemesiyle birlikte çok hacim kaplayabiliyor. Dış cephede ise BoardeX müthiş bir marka.

Alçı ve alçı levha kullanmanızda bu ürünlerin sağlamış olduğu yangın, akustik, mekanik veya başka performansların etkisi var mı?

Mutlaka var…  Mekanik şaftları daha kapatmadık ama Kırmızı COREX kullanıyoruz… Çift kat hatta 4 kat kullanılıyor. Akustik olarak kullanmadık ama tercih edebiliriz. Çatı katlarında özellikle… Onun için başka planlarımız da olabilir.

Alçı levha ürünlerinin uygulama ve işçilik avantajları konusunda, projenize nasıl bir katkı sağladı/sağlıyor? Getirdiği çözümlerden ve sonuçlarından memnun musunuz? Bu konuda neler söylemek istersiniz?


Çok memnunuz… Zamansal olarak çok büyük avantajları var! Şantiye tertibatı açısından büyük avantajı var. Uygulama kolaylığı, hacim kazandırması, hız çok önemli şantiyelerde en önemli katkısı da o. Kalite ve hız bir arada oluyor bunlar ilk akla gelen avantajlar…

Uygulama sırasında projede karşılaştığınız sıkıntılar oldu mu? Varsa bu sıkıntılar için bulduğunuz çözümler neler oldu? 

Alçı levha kullanımında klasik problem; duvara asılması gereken ev eşyaları, televizyon vs. Onlar için ekstra güçlendirme yoluna giderek problemi çözdük. Kuru duvar uygulamasında bir diğer problem elektrik tesisatı döşemesi esnasında problemler yaşandı. Onu da biraz organizasyon eksikliğine bağlayabiliriz. Güçlendirmeler esnasında yaşanan problemler sayılabilir. 

Uygulama sırasında Dalsan Alçı’nın ekibinden teknik destek aldınız mı? 

İnce işlerin uygulamasını Didim İnşaat yürütüyor. Buraya çok gidip gelindi. Teknik destek olsun, malzeme desteği olsun sürekli irtibat halindeyiz. Didim inşaat vasıtasıyla…

BoardeX, BoardeX roof gibi ürünlerin kullanım alanı oldu mu? Hangi ihtiyaçtan yola çıktınız bu ürünleri kullanırken? 

BoardeX’i dış cephelerde kullanıyoruz.  BoardeX roof’u ise kullanmadık ama önerildi.  BoardeX yerine alternatifler de var, ama biz BoardeX’i tercih ettik. Dış cephede güvenilir bir marka, onun için tercih ettik. 

Son olarak neler eklemek istersiniz? 
Dalsan Alçı ürünlerinden memnunuz. Özellikle BoardeX’ten… Şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadık.  Bundan sonraki projelerimizin tamamında kuru duvar tercih edeceğiz. Çok fazla da tercih yok, Dalsan Alçı ile devam…

‘Uygulamanın her aşamasında Dalsan Alçı yanımızda oldu’

Röportaj esnasında yanımızda bulunan Didim İnşaat Saha Şefi İnşaat Teknikeri Emre Çoban’a “Sizin eklemek istediğiniz var mı?” sorusuna verdiği cevap: “Daha önce Dalsan Alçı ürünlerini Bodrum Rönesans şantiyesinde kullanmıştık. Benim buraya gelişim de o vasıtayla oldu. BoardeX kullanımı dolayısıyla burada da Didim İnşaat vasıtasıyla kullanmış olduk. Bu şantiyede 53 ayrı duvar tipi uyguluyoruz. Duvar kalınlıkları, malzeme kalınlıkları, malzeme genişlikleri vasıtasıyla. Proje aşamasında Dalsan Alçı desteğiyle duvar tipleri oluşturulmuştu. Her birini uyguladık ve çeşitli sistemleri teknik destek föylerinden bakarak uyguladık. Her duvar tipinde, Ceketleme’de, Ceketmax sonrasında sağ olsunlar gelip yerinde inceleyip, uygulamayı gördüler. Doğru malzeme kullanımı konusunda sürekli yanımızda oldular. Yaptığımız her uygulama için kendilerini çağırdık ve gelip yerinde onaylarını aldık. Dalsan Alçı’nın geliştirmiş olduğu hemen hemen tüm sistemleri bu şantiyede uyguladık. Ceketleme, Ceketmax, normal kuru duvar sistemlerinin tamamını bu projede uyguladık. Hızlı ve sonuç alıcı olması sebebiyle oldukça iyi bir sistem...”

Proje Künyesi 

Yatırımcı: Metal Yapı Konut
Yüklenici Firma: Metal Konut Yapı
Mimari Proje: Kerem Piker Mimarlık 
Proje Müdürü: Uğur Özyurt
Proje Tipi: Konut ve ticari 
Proje Başlangıç Tarihi: Eylül 2015
Proje Bitiş tarihi: Eylül 2017
Kullanılan Dalsan Alçı ürünleri: Tüm alçı malzemeleri, alçı panel ürünleri ve BoardeX

 

test