Folkart Blu Çeşme, Dalsan Alçı kalitesi ile güvencede

Mevlüt Dağdeviren | 11.03.2019

Folkart Blu Çeşme şantiyesine vardığımızda, Paşalimanı koyunun güzelliğinden bile önce dikkatimizi çeken şey, şantiyedeki hummalı çalışma oldu. Mayıs ayı sonunda Proje Müdürü Erdoğan Boğa’ya konuk olduğumuzda otelin teslimine günler vardı. Haziran ayı başında hizmete açılarak turizm sezonuna yetiştirilmesi için doğal olarak her departmanın, her ustanın sıfır hata ile ve çok hızlı çalışması gerekiyordu. Biz Alçım Dergisi ekibi olarak bu yoğunluk içinde Erdoğan Bey’le projenin hem Çeşme ve İzmir turizmine katkılarını hem de kullanılan Dalsan Alçı ürünleri yönüyle teknik detaylarını sorduk. Ama öncesinde Çeşme’nin en gözde konumlarından birisinde arzı endam eden Folkart Blu Çeşme gibi ayrıcalıklı bir projenin müdürlüğünü yapan Erdoğan Boğa’yı tanıyalım biraz. Yaklaşık 2 yıldır gecesini gündüzüne katarak projenin kusursuz bir şekilde ilerlemesi ve tamamlaması için mesai harcayan Boğa, 25 yıllık aktif çalışma hayatı bulunan bir inşaat mühendisi… 1991 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun. İzmir’in o dönemki en önemli yatırımı olan Çeşme Otoyolu’nun yapımında görev üstlenmiş. Ne güzel tesadüftür ki, tam 23 yıl sonra yine Çeşme’de ve çok önemli bir projenin bu kez müdürlüğünü yapıyor. 

Peki Erdoğan Bey’in mesleki kariyerinde başka neler var? İşte o soruyu Erdoğan Boğa, “Mezun olur olmaz bir yıl Çeşme Otoyolu’nda çalıştım hemen ardından askere gittim. Askerliğimi İstanbul’da yaptım. Askerlik sonrasında 5 yıl kadar İzmir’de devlete iş yapan bir müteahhitlik firmasında çalıştım. Daha sona İstanbul’da Deva Holding’in genel müdürlük binasını yaptık. O projede ise şantiye şefi olarak çalıştım. Genel müdürlük binasının inşaatı 2 yıl kadar sürdü. Daha sonra mesleğime yaklaşık 10 yıl kadar yurt dışında devam ettim. Bu kapsamda Ukrayna’da 2009 yılına kadar çalıştım. Otel, AVM, residence, aqua park, konut gibi değişik yapı projelerinde görev aldım. Bu 10 yıllık yurt dışı deneyiminin ardından yeniden Türkiye’ye döndüm. Muhtelif firmalarda mesleğimi sürdürdüm. 3 yıl kadar Antalya’da Kar İnşaat’ta çalıştım. Antalya’da daha çok otel restorasyonları ve inşaatları ağırlıklı işlerde çalıştım. Antalya’nın ardından yine 2 yıl kadar Türkerler İnşaat’ın İstanbul ve İzmir’deki projelerinde çalıştıktan sonra Folkart Yapı ile yollarımız buluştu. Folkart Yapı’daki ilk işim de ‘Folkart Blu Çeşme’ oldu. Projenin başladığı günden itibaren, yaklaşık 2 yıldır proje müdürü olarak burada görev yapıyorum” şeklinde özetliyor.

Turizm sezonunu yakaladı

Folkart Blu Çeşme Projesi’nde ilk başta da belirttiğimiz gibi çalışmalar son hız devam ediyor. Betonarme inşaatı tamamlanan projede, dış cephe mermer kaplamaları bitmiş; boya, alçı, alçı levha, seramik gibi işler ise tamamlanmak üzereydi. 250 kişinin çalıştığı Folkart Blu Çeşme Projesi’nde proje başladığı gün Mayıs 2017 olarak hedeflenen teslim tarihi, işte o yoğun tempolu çalışma ile gerçekleşebiliyor. 

Denize açılan kapı; Folkart Çeşme

Folkart Yapı’nın Çeşme’nin değerini İzmir ile birlikte yüceltmek istediğini belirten Proje Müdürü Erdoğan Boğa, İzmir ve Çeşme’nin, Türkiye’de çok yakın geleceğin, en değerli markaları olacağını söylüyor. Türkiye’nin en gözde tatil ilçelerinden biri olan Çeşme’ye özel Folkart’ın çok özel projeler hazırladığını da kaydeden Boğa, bu projelerle ilgili şu bilgileri bizimle paylaşıyor: “Çeşme’de ilk teslim edeceğimiz projemiz Paşalimanı’ndaki Folkart Blu Çeşme olacak. Folkart Blu Çeşme, termal su imkanı ve konumu ile öne çıkıyor. Denize sıfır konumu, eşsiz manzarası ile dikkat çeken Folkart Blu Çeşme çok yoğun ilgi görüyor. İzmir-İstanbul Otoyolu tamamlanınca, İstanbul’dan Çeşme’ye 3.5 saatlik sürede ulaşılacak. Yapımı tamamlanan Osmangazi Köprüsü projenin ilk önemli adımı oldu. Öğlen yola çıktığınızda, akşam yemeğini gün batımı eşliğinde Çeşme’de yiyeceksiniz. Çeşme, artık farklı bir şekilde konumlanacak. Bu otoyol üzerinde bulunan Kocaeli, Bursa, Balıkesir gibi kentler de Çeşme’yi yeniden keşfedecek. Turizm de 12 aya yayılacak.”

Doğayla bütünleşik mimari 

Folkart Yapı’nın Çeşme’ye büyük önem verdiğini ve başka projelerle de ilçeye büyük katkılar sağlayacağını ifade eden Boğa, “Grubumuzun Çeşme’deki projeleri ile güzel ilçemize Cannes, Tropez ve Mayorka gibi mimari tasarımlarıyla da öne çıkan turizm markalarını anımsatacak. Bu projemizi artık tamamlıyoruz ancak grubumuzun diğer proje çalışmaları da devam ediyor. Folkart Blu Çeşme gibi diğer projelerimizin hepsinde doğayla bütünlüğü ön planda tutulan çevre dostu teknolojiler kullanılacak” diyor.  

Folkart Blu Çeşme’de Dalsan Alçı imzası

Her şeyden önce belirtmek gerekir ki bu projede yüklenici Folkart Yapı Sanayi A.Ş. Ancak, imalatlar ve uygulamalar doğal olarak alt yüklenici firmalara dağıtılmış. Dolayısıyla projenin dümeninde Folkart’ın kendi ekibi bulunuyor. Projede kullanılan alçı, alçı levha, dış kaplama ürünlerine ilişkin sorularımızı da yanıtlayan proje müdürü Erdoğan Boğa, 2015’in eylül ayında başlayan Folkart Blu Çeşme’nin Haziran 2017 başında hizmete gireceğini söylüyor. Bu kadar hızlı bir imalatta alçı ve alçı levha sistemlerinin büyük bir rol üstlendiğini belirten Boğa, söze BoardeX’le girdi. BoardeX’i gönül rahatlığı ile dış cephelerde kullandıklarını anlatan Boğa, bir şeye daha vurgu yapıyor: “BoardeX’le birlikte sistemin bütün yan ürünlerini de yine Dalsan Alçı’dan tercih ettik.” 

Boğa, “BoardeX ile birlikte yine Dalsan Alçı’nın taşıyıcı karkaslarını kullanıyoruz, hazır sıvada ve filelerde yine Dalsan Alçı ürünlerini tercih ettik. İç mekanlarda da alçı levha panellerini kullandık. Yine alçı levhaları da aynı şekilde taşıyıcılarından vidasına kadar Dalsan Alçı’dan kullandık. Yangın riski olan alanlarda, yönetmelik gereği olarak da kırmızı alçı levha, su ve nem olan yerlerde yeşil levha kullandık. İhtiyaca göre aslında Dalsan Alçı’nın bütün levha çeşitlerini kullandık” diye konuşuyor. 

‘Alçı levhayı 1998’den beri kullanıyorum’

Alçı ve alçı levha sistemlerine yabancı olmadığını, 1998 yılından beri alçı ve alçı levha sistemleri ile çalıştığını da vurgulayan Boğa, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Aslında mesleğe başladığım ilk yıllarda Türkiye’ye göre yurt dışında çok daha yoğun bir şekilde alçı ve alçı levha sistemleri ile çalıştık. Biz orada bütün duvar, tavan kaplamalarında tamamen alçı levha kullanıyorduk.” 

‘Alçı, inşaat tarihinde hep oldu’

Boğa, alçının yapı açısından avantajlarını da şöyle sıralıyor: “Bir kere hızlı ve pratik olması, estetik olması, istediğiniz şekli verebiliyor olmanız, Türkiye’de çok fazla tercih edilmese bile yurt dışında daire içlerinde ve tavanlarda birçok dekoratif hareketler, şekiller detaylar yapılıyor. Bu tarz dekoratif işlerde çok işinize yarıyor. Çünkü bu ürünler hem hafif hem de estetik. Aynı zamanda da dayanıklı ürünler. Aslında alçı, tarihi çok eski olan bir inşaat malzemesidir, teneffüs edebiliyor olması çok güzel ve bu nedenle inşaat tarihinde hep var.”

‘Kalite standardımız belli’

Folkart Yapı’nın bütün projelerinde tüm kalite belgelerini şart koştuğuna dikkat çeken Boğa, “Grup olarak inşaatlarımızda kullanacağımız tüm malzeme ve ürünlerde bütün kalite belgelerini ararız ve bu belgelerin tamamına sahip olan ürünleri kullanırız. Bu anlamda Dalsan Alçı’nın ürünlerini; çok güvenilir, belli bir standartta, belli bir kalitede belli bir çizgiyi aşmış ürünler olarak görüyoruz. Panellerin yanı sıra yan aksesuarları, montaj malzemelerinin de tamamını Dalsan Alçı’dan alıyoruz. Mesela alçı levha profillerinde piyasada çok daha ucuz ürünler bulabiliyoruz ancak ona rağmen tercih etmiyoruz. Sistemi bütün yan ürünleri ile birlikte vidasına, profiline, dübeline, askı çubuğuna kadar hepsini Dalsan Alçı’dan tercih ederek, sistemde kaliteyi riske atacak bir açık bırakmadık. Şartnamelerimizde de marka belirtmesek bile kalite standardımızı belirtiyoruz ve o kalite standardının üzerinde olan firma ürünlerini tercih ediyoruz” diyor.

Dalsan Alçı’dan hep destek tam destek!

Kullandıkları malzemelerle ilgili bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadıklarını da belirten Boğa, “Malzeme ile ilgili hiçbir sorun yaşamadık, daha önce fazlasıyla kullandığımız, çözüm metotlarını iyi bildiğimiz ürünler kullanıyoruz. Onun yanında Dalsan Alçı satış temsilcilerine ‘alo’ dediğimizde hemen destek alabiliyoruz. Onlarla iletişimimiz çok iyi, saha ziyareti istediğimizde hemen geliyorlar. Başka konularda da hemen destek oluyorlar” diye ekliyor. 

 

Proje Künyesi

 

Proje: Folkart Blu Çeşme

Konum: Paşalimanı Koyu arkası Büyük Liman Koyu 

Yatırımcı: Folkart Yapı Sanayi A.Ş.

Yüklenici Firma: Folkart Yapı Sanayi A.Ş.

Mimari Proje: Dilekçi Mimarlık

Proje Müdürü: Erdoğan Boğa

Proje Tipi: Konut

Proje Alanı: 6 bin 787 m2 

Toplam İnşaat Alanı: 24 bin 293 m2 

Peyzaj Alanı: 6 bin 658,5 m2

Yeşil alan: 4 bin 124 m2

Suit metrekareleri: 103 m2-312 m2 arasında

Toplam Suit Sayısı: 83 

Kat sayısı: 2 Bodrum+Zemin+5 kat

Suit tip: 1+1, 2+1, 3+1(1 adedi Dubleks) ve 4+1(tümü Dubleks) olarak 4 farklı tip

Proje Donatıları: Özel iskele, Açık-Kapalı Yüzme Havuzu ve Termal Havuz

Kullanılan Dalsan ürünleri: BoardeX, COREX ve tüm sistem çözümleri 

 

test