Çocuklar için Dalsan kalitesinde okul kompleksi… Sevinç Koleji

Mevlüt Dağdeviren | 7.03.2019

Bu sayının proje haberi için Sevinç Koleji’nin kapısını çaldığımızda bu kadar özellikli bir proje bulacağımızı doğrusu ben de tahmin etmemiştim. Projeyi uzun uzun dinledikten sonra beni etkileyen ilk şey; Sevinç Koleji’nin sahibi Coşkun Bey’in çocuklara olan sevgisi ve eğitime verdiği değer oldu. Projeye daha başlamadan müteahhitlik firmasına ve uygulamacılara söylediği bir söz var: ‘Ben sizden İzmir’in en özellikli, en kaliteli okulunu istiyorum. Söz konusu çocuklar ve eğitimse gerisi teferruattır’.

 

Bu sözlerin üzerine herkes ayrı bir özenle sarılmış işine ve okulun her detayında o sözlerin etkisini görmek mümkün. Sevinç Koleji’nin yapı kompleksini elbette size ben anlatmayacağım. Proje haberimiz için öncelikle projenin müteahhitlik firması Kavea Mimarlık’ın sahibi Erhan Çalışkan ile görüştük, ardından da projenin alçı ve alçı levha sistemleri uygulayıcısı olan Decast firmasının ortağı Tolga Kavas’ın yanında soluğu aldık.

 

Kavea Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Çalışkan’la başlayalım. Bugünlerde İzmir’in Torbalı ilçesindeki Pancar Organize Sanayi Bölgesi’nde, 25 bin metrekarelik bir fabrika inşaatının müteahhitliğini yüklenen ve neredeyse geceli gündüzlü çalışan Erhan Çalışkan’la görüşmek tabi çok kolay olmadı. Yoğun işleri arasında bize vakit ayıran Erhan Bey’e buradan bir kez daha teşekkür ederim. Kavea Mimarlık’ın Bornova’daki merkezinde görüştüğümüzde bile üzerindeki iş yükünü görmek mümkündü.

 

Ancak biz bir anlığına bütün o yoğunluğu bir kenara bırakıp Sevinç Koleji’ne odaklandık. Ancak projeye geçmeden önce isterseniz kısaca Erhan Çalışkan’ı yakından tanıyalım. Erhan Bey, 1992 yılı Eskişehir Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu… Üniversiteyi bitirdikten sonra yaklaşık 4 yıl, yani 1996’ya kadar kendi tabiri ile maaşlı işlerde çalışmış… Bu işlerin arasında İzmir metrosu inşaatı ve inşaatın devlerinden Akfen de var. Bu 4 yıllık tecrübenin, bir diğer tabirle meslekte pişmenin ardından Erhan Bey girişimciliğini göstererek kendi firmasını kurmuş. Kavea Mimarlık, kurulduğu 1996 yılından bugüne proje ve taahhüt ağırlıklı olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Kavea Mimarlık, faaliyetlerini proje, müşavirlik ve taahhüt ağırlıklı olarak sürdürüyor. Şu sıralarda ise yoğun bir şekilde fabrika inşaatlarına odaklanmış bulunuyor.

 

Bu kısa tanıtma faslının ardından hemen soruyorum, Erhan Bey Sevinç Koleji projesindeki konumunuz neydi, hangi işler sizin sorumluluğunuzda yürüdü?

 

Biz Kavea olarak bu okulun müteahhitliğini, projelendirmesini ve müşavirliğini yaptık. Mal sahibi adına bütün süreçleri yönettik. Ancak inşaatın bütün aşamalarını kendimiz yapmadık. Yüklenici firma olarak, işleri alt yüklenicilere dağıttık. Resmi müteahhit ve müşavir firma bizdik, yapı denetim ve ruhsatlandırma süreçlerini de biz yürüttük, ancak projenin inşasında çözüm ortaklarımızla birlikte çalıştık.

 

Sevinç Koleji’yle ilgili çok güzel şeyler duyduk, nedir bu okulu diğerlerinden farklı kılan, neden bu kadar çok ses getirdi?

 

Bizden öncelikle farklı bir okul istediler. Biraz standart okulun dışında daha modern ve günümüze daha uygun bir okul binası olsun denildi. İşe başlarken toplamda 10 bin metrekare bir inşaat alanı hedefledik. Projenin içerisinde yüzme havuzu ve spor salonu da vardı. Okul binasıyla birlikte onları da yaptık. Okulun sahibi Coşkun Bey, okulun özellikli olması için malzeme seçimlerinde de en üst kaliteyi tercih etmemizi istedi. Dolayısıyla okul kalite ve diğer detaylar bakımından özellikli ve standart üstü oldu. Yapı malzemeleri bildiğimiz standart yapı malzemeleri değil; ısıtma sistemleri, elektrik sistemleri, cephe kaplamasından bölme duvarlara kadar her alanda farklı malzeme tercihlerimiz oldu. Yangın sistemi, peyzajı, güvenliği, havuz sistemlerinde hep bir üst kademe malzeme ve ürünler tercih edildi.

 

Mesela havuzda tuzlu su yöntemi kullanılıyor, yani klorlama değil, deniz tuzu kullanılarak hijyen sağlanıyor. Spor salonunun o niteliklere sahip İzmir’deki tek spor salonu olduğunu söyleyebilirim. Salonun FİBA’dan onay almış bir yer kaplaması var. Doğal olarak pahalı bir kaplama… Bunun gibi içinde kullanılan birçok malzeme hep normal kullanılanın bir üst kalitesinden tercih edildi. Dolayısıyla diğer yapılardan yüzde 30-40 kadar yüksek bir maliyetle proje hayata geçirildi. Ancak kolejin sahibi Coşkun Bey’in isteği doğrultusunda okul kompleksimiz, aynı dönemde yapılan bütün okullardan daha özellikli oldu.

 

Proje ne zaman başladı ve inşaat süresi ne kadar oldu? Sanırım hızlı yürümesi gereken bir işti?

 

Projeye geçen yılın (2015) sonunda başladık. Yaklaşık 9,5 ay kadar sürdü ve 2016 yılının eylül ayında da projeyi tamamlayarak teslim ettik. Projenin çok hızlı yürümesi gerekiyordu. Çünkü 2016-2017 eğitim-öğretim Yılı’nda öğrenci kabul etmesi planlanıyordu. Buna yetiştirmek için kalitenin yanında bir de hızlı olması en önemli koşuldu. Bu nedenle Dalsan’ın ürünlerinin hedeflerimizi yakalamada bize çok yardımcı olduğunu söylemem lazım.

 

Bir okul projesi olduğu için bölme duvarların dayanımı çok önemliydi. Çünkü okul çağı çocuklarının ne kadar enerjik olduklarını biliyoruz. Dolayısıyla bölme duvarlarda Dalsan’ın darbeye dayanıklı ürünleri kullanıldı. Konferans salonunda ses izolasyonu önemliydi, burada da yine Dalsan’ın bu amaçla geliştirdiği yeni ürünleri vardı, onlar tercih edildi.

 

İsterseniz kullanılan alçı levha sistemlerini uygulama firması Decast’ın değerli yöneticilerine bırakalım, bu konuyu daha detaylı olarak okuyucularımıza aktarmak istiyoruz. Ancak biliyoruz ki işinizde her zaman hız önemli… Bu açıdan alçı levha sistemlerinin genel anlamda size ne tür avantajlar sağladığını öğrenmek istiyorum?

 

 

Her şeyden önce bize hız sağlıyor ve konvansiyonel sıvayı ortadan kaldırıyor. Bizim Sevinç Koleji projemizin de hem hızlı bitmesi hem de sağlıklı bir malzeme ile yapılması gerekiyordu. Fiyat olarak tuğla duvara ve konvansiyonel sıvaya göre biraz daha pahalı olsa da biz projedeki hedeflerimize ulaşmak için seve seve bu artı maliyete katlandık. Hatta normal şapın kuruma süresini beklemek bile bizim için önemli bir zaman kaybı olacağından şap yerine Dalsan’ın bu amaçla geliştirdiği MAXICOAT’ı kullandık.

 

Bütün inşaat süresince Dalsan ürünleriyle ilgili belirgin bir sorun yaşadınız mı?

 

Ürünlerle ilgili hiçbir sorun yaşamadık. Ancak yaz aylarında inşaat sektörünün en hareketli olduğu dönemde biz de inşaatı bitirmeye çalıştığımız için malzemelerin temininde küçük sıkıntılar oldu. Onlar da hedeflerden sapmamızı gerektirecek kadar büyük değildi.

 

Nitelikle bir proje olduğunu söylediniz, peki bu projeye özel yaptığınız başka uygulamalar oldu mu?

 

Aslında malzeme tercihleri dışında da projeyi özellikli kılan çalışmalarımız oldu. Örneğin kaba inşaatında endüstriyel kalıp kullanıldı. Bu projeye özel kalıp üretildi. 3 blok halinde devam eden inşaat için 3 ayrı kalıp sistemi hazırlandı. Bu da maliyete biraz etki yaptı. Spor salonu olan blok çelik yapıldı. Çelikte yine galvaniz çelik konstrüksiyon tercih edildi. Bu da maliyeti nedeniyle Türkiye’de çok tercih edilen bir şey değil. Projede maliyet hiçbir şekilde ön planda olmadı; direkt kalite, hız ve insan sağlığı ölçüt olarak alındı.

 

Sevinç Koleji dışında da projelerinizde alçı levha sistemlerini çoğunlukla tercih ediyor musunuz? Alçı levha sistemlerine bakışınız nedir?

 

Biz Kavea olarak aslında zaman zaman doğrudan uygulama işine de giriyoruz. Dolayısıyla alçı levha sistemleri ile çok yoğun çalışıyoruz. Diğer projelerimizde de alçı levha sistemlerini kullanıyoruz. Özellikle fabrika inşaatlarının idari yapılarında alçı levha sistemlerini tercih ediyoruz. BoardeX’e de hiç yabancı değiliz.BoardeX, alüminyum levha ve kompozit levhanın alternatifi oldu. Projelerimizde mal sahiplerine BoardeX’i öneriyoruz. Bizim kullandığımız alüminyum ve kompozit sistemlere göre daha uygun. Çünkü bu alüminyum ve kompozit cephelerde herhangi bir şey yapmak isterseniz, tuğla ve sıvanın dışında bir şey kullanmanız gerekiyor. Çünkü hareketli bir cephe yapmak istiyorsunuz, bunu betondan yapmak veya tuğladan yapmak zor. Konvansiyonel olarak çözmek zor. Bu durumlarda ne oluyor, alüminyum kompozit sistem kullanılıyordu ama BoardeXbuna bir alternatif oldu. Proje bazında ihtiyacımızı karşılıyor. Alüminyum ve kompozite göre boya dezavantajı var, boya yapılması gerekiyor ancak diğer avantajlarından dolayı artık BoardeXkullanılıyor.

 

Erhan Bey’e verdiği bilgiler için teşekkür ediyor ve söyleşimizin diğer iki konuğuna sözü bırakıyoruz. Tolga Bey, Decast Yapı olarak Sevinç Koleji projesine hangi aşamada dahil oldunuz ve neler yaptınız?

 

Sevinç Koleji 3 bloktan oluşuyor, bunların betonarmesi bittikten sonra bütün bölme duvarlarla ince işlerini biz üstlendik. Aslında bu projede Dalsan’ın birçok ürününü ilk kez kullandık diyebilirim. İlk defa COREX Premiumdarbeye dayanıklı levhaları kullandık. Sevinç Koleji’nin danışmanı Çağdaş Bey bize ilk geldiğinde “kesinlikle alçı bölme duvar istemiyorum. Ben bugüne kadar nelere şahit oldum. Bu yaş grubu çocuklar çok hareketli oluyor, duvarlar perişan olur. Sonra yıkılmadık duvar kalmaz. O yüzden ben alçı levhaya güvenmiyorum” dedi. Çağdaş Bey bize büyük bir önyargı ile gelmişti, her şeyden önce onu ikna etmemiz gerekiyordu. Ben, ‘O zaman biz bir deneyelim, eğer biz bölme duvarı kırabilirsek, pek ala çocuklar da kırabilir’ dedim. Hemen bir tane numune duvar yaptık. Ceket omega sistemli, dış tarafta BoardeX, içeride alçı levha olan bir sistem yaptık. İşlem bittikten sonra ‘hadi buyurun, duvarı kıralım’ dedik. Başladık bütün gücümüzle duvarı tekmelemeye, ancak duvarı kırmayı bir kenara bırakın, en ufak zarar veremedik. Ben onunla da yetinmedim, duvarın dayanıklılığını test etmek için yerden bir tane 10x10 kereste aldım ve ununla duvara vurmaya başladım. Bütün gücümü kullanmama rağmen duvar kırılmadı. Bütün bunları bizzat deneyimleyen Çağdaş Bey, o keskin ‘olmaz’ diyen yargısından döndü. ‘Kararı okulumuzun sahibi Coşkun Bey’e bırakalım’ dedi.

 

Öyle olunca olay bize döndü. Çünkü okullar açılacak ve çok az bir süre vardı. Bütün işlerin çok seri bir şekilde yapılıp tamamlanması gerekiyordu. Bu zaman azlığına karşı tuğla duvar yapacak, sıva yapacak, bir sürü kaba inşaat falan baktılar olmuyor. Coşkun Bey de çok örnek bir okul binası yaptırmak istiyor. Çünkü kendisi doğaya, çocuklara, çevreye çok duyarlı bir insan… Bu konuda da hiçbir masraftan kaçınmıyor. Duvarlarda alçı levha sistemleri kullanma onayını bize o verdi.

 

Bizimle epey teşviki mesai yaptı, bizi de sevdi, güven duydu. ‘Siz o zaman iç duvarların tamamını alçı levha yapın ama dış duvarları tuğla yapalım’ dedi. Çünkü kaba inşaatı, tuğla duvarlar dahil olarak anlaşmışlardı. Komple bütün sınıf ve iç bölmeleri alçı levha yapalım ama darbeye dayanıklı ‘premium levha’ kullanalım diye anlaştık ve projeye başladık. İçeride de ıslak zeminlerde BoardeXkullandık, havuz olan yerde yine BoardeXkullandık, sığınakta ve mutfakta yine BoardeXkullandık.

 

Neden bu kadar çok alanda BoardeX tercih ettiniz, iç bölmelerde bu ürünün hangi özelliklerinden yararlandınız?

 

BoardeXküf yapmıyor, yangına dayanımı var, darbeye dayanım var. Alçı levhadan daha dayanımlı… Asansör yangın zonlarında dahi BoardeXkullandık. Okul projesi olduğu için yangın riski olmasın diye çoğu yerde kullandık. Projenin diğer detaylarının çoğunda da yine premium levha ve BoardeXkullandık. Sevinç Koleji’nde beyaz standart levhayı sadece asma tavanlarda kullandık diyebilirim.

 

Yine yeşil levha yerine direkt BoardeXkullandık, hiç riske girmedik. Projenin içerisinde bir de konferans salonu vardı, burada da akustik levhayı tercih ettik. Salonun tüm asma tavanlarında akustik levha kullandık. Konferans salonunda ses çınlamasın diye sert malzeme kullanılmıyor. Ses yankı yapmasın diye sesi emecek objeler gerekiyor. Dalsan’ın akustik özellikli ürünü delikli bir alçı levha olduğu için sesi emiyor.

 

Bu projede Dalsan’ın hangi ürünlerinden ne miktarda kullandığınızı bizimle paylaşabilir misiniz?

 

Yaklaşık 12 bin metrekare Premium levha kullandık. Bu çok giden bir ürün değil, zaten 6 aylık çok yeni bir ürün ve onu İzmir’de kullanmak ilk olarak bize nasip oldu. Biz Dalsan’ın çıkardığı yeni ürünleri hep ilk kullanan uygulama bayisi olduk. Daha öncede MAXICOAT, Probase, BoardeX’i ilk kullananlardanız.

 

MAXICOAT, şap yerine kullanılıyor ve üstüne çıkmanız için öyle 24 saat beklemenize gerek yok. 2 saat sonra üzerine basabilirsiniz. Bir de çok pürüzsüz bir yüzey bırakıyor.

 

MAXICOAT’u da bu projede 8 bin metre alanda kullandık. 500 tona yakın MAXICOAT kullanmış olduk. Bu konuda Dalsan’ın burada bayrağını üstlendik. BoardeX’te dış cephe olsa çok daha büyük rakamlar olacaktı ancak projenin kaba inşaat anlaşmasında dış duvarlar tuğla olarak kabul edilmiş ve fiyata dahil edilmişti. O yüzden dış cepheye BoardeXuygulayamadık. Ancak içeride birçok alanda BoardeXkullandık.

 

Bir de okul yerden ısıtmalı oldu. Anaokulu kısmı ve basket sahasında da yerden ısıtma yapıldı, bunların da üzeri hep MAXICOATile kapatıldı. Yerden ısıtma 7 santim, üstüne şap dökülse en az 5-6 santim şap dökecek üste kaplaması falan derken kot sıkıntı yaşanacak. Oysa biz 3 santimle hallettik, hem de çatlama riski yok.

 

Hem samimi söyleşiniz hem de Dalsan’ın yenilikçi yüzünü müşterilerinizle buluşturduğunuz için size çok teşekkür ederiz.

 

Proje Künyesi

 

Proje Adı:Sevinç Koleji

Yatırımcı:Limbo Mühendislik

Mimari Proje:Kavea Mimarlık

Yapı Danışmanı ve Proje Müdürü:Erhan Çalışkan

Proje Tipi:Okul

İnşaat alanı:10 bin m2

Yapı ve Ürün Danışmanı:Çağdaş Çağlar

Uygulama Firması:Decast

Başlangıç Tarihi:2015 sonu

Bitiş Tarihi:Eylül 2016

Projede Kullanılan Dalsan Ürünleri:COREX,BoardeX, MAXICOATve Dalsan’ın tüm sistem çözümleri

 

 

test