Mahir Turan | 7.03.2019
Diyarbakır’dan İstanbul’a gurbete gelmiş ve genç yaşta deneyim kazanmış bir alçı ustası Hakan Nergiz. 1982 yılında Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde doğmuş. Kendisiyle birlikte 5 erkek 4 kız çocuğunun olduğu 9 kişilik bir aile içinde büyümüş. İlkokulu Bismil’de okumuş, ama ortaokula geldiğinde ekonomik sıkıntılar onun eğitim hayatını sonlandırmasına neden olmuş. Okuldan ayrıldıktan sonra Diyarbakır’da inşaat işlerinde çalışmaya başlamış. Alçıyla ilk tanışıklığı da yine bu dönemde kartonpiyer işiyle olmuş.
Nergiz, İstanbul’a çalışmaya geldiğinde daha 15 yaşındaymış. O dönemde dayılarının çalıştığı Özşahin İnşaat’a kartonpiyerci olarak girmiş, ardından alçı levha ve son olarak da alçı sıva işlerinde çalışmalar yapmış. Ona mesleğin inceliklerini öğreten dayıları, bu işi bıraksalar da o alçı mesleğini sevmiş ve devam etmeye karar vermiş. Özşahin İnşaat ile birlikte İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde gerçekleştirilen Sinpaş Liva, Sinpaş Altınova, Mesa, İzmit Tüpraş, Ataşehir Baytur, Başakşehir Oyak İnşaat gibi birçok büyük çaplı şirketin gerçekleştirdikleri projelerde görev almış. Kartonpiyer işçisi olarak girdiği uygulama firmasında, 20 yıllık süre zarfında alçı mesleğinde gösterdiği performansa paralel olarak kalfalığa kadar yükselmiş. Sonraki süreçte firmanın başka şehirde gerçekleştirdiği projelerde kardeşlerinin de görev almasını sağlamış.
Nergiz, küçük yaşta evlenmiş ve erken yaşta baba olmuş. Eşi, iki kız ve iki erkek çocuğunu Diyarbakır’da bırakmış, kendisi de şu anda İstanbul’da Sinpaş Aydos projesinin alçı işlerini yapıyor. Ailesini gittiği yere götürmek istemiyor, çünkü dönemsel olarak Türkiye’nin farklı yerlerinde gerçekleştirilen projelerde yapılan alçı işlerinin kalfası olarak görev yapıyor.
19 yıldır çalıştığı Özşahin İnşaat’ın çalışanlarla abi-kardeş ilişkisi içerisinde hareket ettiğini vurgulayan Nergiz, firmanın maddi ve manevi olarak çok istikrarlı bir şirket olduğunu ve kendilerine her anlamda sahip çıkarak destek olduğunu anlatıyor. Alçı mesleğine yönelik ustalık belgesi alma konusunda da kendisine destek verildiğini belirtiyor ve hem meslekte edindiği bilgi birikimi, hem de mesleki gelişiminde Özşahin İnşaat’ın çok büyük emeğinin olduğunun altını çiziyor.
Alçı işinde kendini geliştirmenin çok önemli olduğunu söylüyor ve kendisinin alçı levha, kartonpiyer, alçı sıva gibi alçının her kademesinde görev alarak bunu gerçekleştirdiğini anlatıyor ve yapılacak işin gönyesinin, mastarının, terazisinin iyi analiz edilmesi gerektiği üzerinde duruyor.
‘Alçı, zaman içinde önemli bir yol kat etti’
Alçının zaman içinde çok önemli bir yol kat ettiğini düşünüyor Hakan Nergiz: “Önceden alçıyı elle karıştırırdık. Kıvamını tutturamazdık. Alçı levhayı mermerin üzerine döktüğümüz alçıyla, çok ilkel yöntemlerle, kendimiz yapmaya çalışırdık. Şu anda tüm malzemeler belli bir dengede hazır olarak geliyor. Dairede uyguladığımız alçı uygulamaları çok temiz ve çok düzgün çıkıyor.”
Alçı konusunda geliştirilen teknolojik ürünlerin inşaat sürelerini çok kısalttığını ifade eden Nergiz, “Eskiden elle karıştırırdık alçıyı. Şu anda makineye koyuyoruz. Daha az insan çalışıyor. Kara sıva ile kıyaslandığında önemli avantajları var. Duvarda nem oluşmuyor. Duvar nefes alıyor. Yalıtım işlevi görüyor. Bunlar büyük avantajlar. Eskiden banyoda kullanılmıyordu. Şimdi her türlü ıslak zeminde alçıyı kullanabiliyoruz. Çalıştığım birçok otel projesinde alçı kullandık” diyor.
‘İşlerimizin yüzde 90’ı Dalsan Alçı’
Alçı ürünleri teknolojisinin geliştikçe, uygulamada kolaylıklar getirmeye başladığına işaret eden Nergiz, “Önceden farklı alçı ürünleri vardı. Dalsan Alçı ürünlerini 7-8 yıldır kullanıyoruz. Dalsan Alçı’nın çok fazla avantajı var. Mastar çekildiğinde düzgün geliyor, şişirmiyor, fazla metraj atıyor, makinemiz daha az arıza veriyor. Dalsan Alçı ürünleriyle tanıştıktan sonra diğer ürünleri artık kullanamıyoruz. Ve yeni işlerimizde de mutlaka Dalsan Alçı ürünleri olmasını istiyoruz ve bu ürünleri öneriyoruz. Şu anda yaptığımız işlerimizin yüzde 90’ını Dalsan Alçı ürünleri üzerinden yapıyoruz” diyor.
‘Sorunlarımıza anında çözüm bulabiliyoruz’
Dalsan Alçı’nın her bir ürünün çok iyi çözümler sunduğuna vurgu yapan Nergiz, bazen ustaların ürünlerin hemen donması veya geç donmasıyla ilgili bir takım sorunlarla karşılaşsalar da bunun Dalsan Alçı teknik ekibi tarafından hemen çözüme kavuşturulduğunu ifade ediyor. Dalsan Alçı’nın piyasada kendini usta kesimine kabul ettirmiş bir marka olduğunu belirten Hakan Nergiz, ürün kalitesinin dışında Dalsan Alçı’nın hizmet kalitesini de övüyor ve Dalsan Alçı ekibinin kendilerine çok büyük destek verdiği üzerinde duruyor: “Herhangi bir sıkıntımız olduğunda kendilerine çok rahat ulaşıyoruz ve sorunlarımıza anında çözüm bulabiliyoruz. Bazen uyguladığımız alçının erken donmasını veya biraz daha geç donmasını isteyebiliyoruz. Dalsan Alçı teknik ekibi şantiyeye geliyor ve birkaç gün içinde sorunu çözüyor.”
‘Kalifiye alçı ustasında sıkıntımız yok’
Alçı ürünleri konusunda kalifiye ustalarla çalışmalar yaptıklarını belirten Nergiz, Türkiye’nin alçı uygulama ustalığı konusunda çok iyi bir seviyeyi yakaladığını vurguluyor: “Türkiye’de alçı ustası konusunda bir sıkıntımız yok. Tabi burada maddi koşulların da etkisi var. Özşahin İnşaat, ödemelerin zamanında yapılması konusunda çok hassas. Yani para konusu sağlam oldu mu, her zaman usta bulunur.”
‘Alçıkart, ustalar için çok güzel bir sistem’
Dalsan Alçı’nın ‘Alçıkart’ sisteminden de söz eden Hakan Nergiz, bu sistemin ustaların bir takım ihtiyaçlarını gidermesi açısından çok faydalı olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Biriktirdiğimiz puanlarla ihtiyacımız olan ürünleri alabiliyoruz. Ben de biriktirdiğim puanlara bir bilgisayar ve derin dondurucu aldım. Hem Dalsan Alçı’nın uygulamada kolaylık sağlayan ürünlerini kullanmak, hem de bu sayede puan biriktirerek istediğiniz ürünü almanız, tüm usta kesimi için çok güzel bir uygulama.”