Mevlüt Dağdeviren | 20.03.2020
Naturel İnşaat’ın sahibi Mehmet Ayne, 1972 Hakkari doğumlu. 25 yıllık evli ve 18 yaşında bir oğlu, 11 yaşında bir kızı var. Yaklaşık 35 yıldır da Antalya’da yaşıyor. Naturel İnşaat firması olarak Dalsan ile uzun yıllardır çalışıyor ve oldukça da memnunlar. Firmanın ağırlıklı imalat yaptıkları ürünler alçı ve alçı levha... Alçı levha gruplarında ise asma tavan sistemleri, bölme duvar sistemleri yoğunluklu… Alçıda ise ağırlık saten alçı ve makineli alçı grubunda…
Mehmet Ayne, “Kuruluşumuzdan bugüne otel, villa, rezidans, konut, iş merkezi olmak üzere pek çok farklı formda 7 milyon metrekareyi aşan alçı levha bölme duvar, asma tavan, alçı sıva, saten alçı ve iç/dış cephe boya imalatlarını taahhüt ettiğimiz kalite standardında ve sürede tamamlayıp teslim ettik” diyor. Ve her bir iş için iş bitirme belgesi almış olmanın da haklı gururunu yaşadıklarını söylüyor. Firma olarak sertifikaları var. ISO 2008 kalite sertifikası bunlardan biri… Ekiplerinin de ustalık belgeleri var.
Ayne, bugüne kadar birçok projede yer aldıklarının altını çiziyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Firma olarak son 10-11 yıldır çok ciddi projelerde çalıştık. Tahincioğlu Holding’in Ataşehir ve Levent’teki Kule inşaatlarının ince işlerinde bulunduk. Rönesans Holding’in 1600 yataklı Adana Şehir Hastanesi, 1300 yataklı Bursa Şehir Hastanesi projelerinde yer aldık. Şu anda Ankara’da Külliye Kütüphanesi’nde işlerimize devam ediyoruz. İzmir’de Folkart’ın 750 konut projesini yapıyoruz. Rönesans’ın Maltepe’de Piazza Kule projesini yaptık. Malatya’da F-35’ler için yine Rönesans’ın 7. Ana Cadde üzerinde yapılan projesinde çalıştık. Türkiye’nin en büyük Hilton otellerinden Bomonti Hilton’da bir bölüm işler yaptık. Haliç Kongre Merkezi’nde Lazzoni Mobilyaları’na ait bir otel yaptık. Orada aslında 4 tane otel var, 4’ünün de bütün ince işlerini biz yaptık. Biz firma olarak bu projelerin ince işlerini yapıyoruz. Tamamen kaba elektrik, mekanikten sonra kalan bütün ince işlerini yapıyoruz. Son 4-5 yılda 500-600 kişilerle çalışan bir firma haline geldik aslına bakarsanız. Yaklaşık son 6-7 yılda da 150 milyon liralık iş yapıp teslim ettik.”
Ayne’ye, “Ekibiniz alçı uygulamaları konusunda aldıkları eğitimler var mı?” diye soruyoruz. Şöyle diyor: “Bizim sistem olarak uygulanabilirlik durumunda çalışan ekiplerimiz gerekli eğitimleri ve sertifikaları alıyorlar zaten.”
Mehmet Ayne, birden fazla projeye devam ettiklerini şu sözlerle anlatıyor: “Şu anda İzmir’deki Folkart konut projemiz Incity devam ediyor. Orada da yine ince işleri yapıyoruz. Çeşme’de yine aynı projenin devamı Folkart’ın villa projeleri var, onlara devam ediyoruz. Külliye Kütüphanesi’nin şu anda son raddesine geldik, işlerimiz bitmek üzere. Malatya’daki şantiyemiz devam ediyor, orası da bitmek üzere. Şu an için bu şekilde…”
Küçük çaplı projelerde seçilen alçı, alçı levha ürünlerinde uygulama firması fikirlerini yatırımcı firmaya beyan edebildiklerini ifade eden Ayne, “Elbette fikir beyan ediyoruz fakat şöyle bir durum var: Büyük firmalar zaten kendileri bir şekilde büyük fabrikalarla anlaşıp malzemeyi garanti ediyorlar. Bu büyük firmalar dediğim işte Rönesans gibi, Türkiye’nin bir numarası, iki numarası firmalardan bahsediyorum. Küçük projelerde de elbette bizim biraz o anlamda seçeneğimiz olabiliyor ya da biz önerilerde bulunabiliyoruz.”
Dalsan’ın tüm ürün grupları çok başarılı
Ve Dalsan’a geliyor konu… “Ne zamandır Dalsan’ın ürünlerini kullanıyorsunuz?” sorusunu yöneltiyoruz Mehmet Ayne’ye… Cevabı şöyle oluyor; “Uzun yıllardır Dalsan’ı biliyoruz. Uzun zamandır Dalsan’ın çeşitli ürünlerini kullandık ve çok da memnuniyetle kullanıyoruz. Bu konuda bir sıkıntı yok. Ürünler kaliteli ve güzel. Bugün Türkiye’de iki tane ürün gidiyorsa, bunlardan biri Dalsan… Bizler de Dalsan gibi güzide firmaların malzemelerini kullanmaktan son derece memnunuz. Açıkçası illa şu ürünü çok beğeniyoruz, dediğimiz bir ürün yok, ama alçı levha grubu, alçı sıva grubu ve hepsi de çok başarılı.”
‘Alçının projeye katkısı büyük’
Ayne, Dalsan ürünlerinin hayatlarına rahatlık ve teknolojiyi getirdiğini, özellikle bölme duvar sistemlerinde çok ciddi yol kat ettiklerini ve Dalsan’ın bu konuda başarılı olduğunu vurguluyor. Dalsan ürünleriyle birlikte iş yapma süresinde, zamandan çok ciddi tasarruf sağlandığını, alçı ve alçı levha kullanımında ürünlerin uygulama noktasındaki avantajlarının tuğla duvara göre çok hızlı, daha az maliyet ve projeye önemli katkısı olduğunu, ayrıca binaya daha az yük getirmesiyle ilgili ciddi yol kat edildiğini söylüyor.
Dalsan’ın tüm malzemelerinin gerçekten çok kaliteli olduğunu ve onlarla bu yolda iyi yürüdüklerini dile getiren Mehmet Ayne, alçı levha ile projede istenen çözümlere en iyi şekilde ulaştıklarını belirtiyor. Bu tür ürünlerin kendilerine katkılarını ise şöyle anlatıyor: “Bu ürünlerden önce özellikle bölme duvar sistemlerinde tuğla duvar, üzerine alçı sıva, üzerine kaba sıva gibi bir sürü ağır işlemlerden geçerdi. Bunlar binaya da çok ciddi yükler getirirdi. Şimdi artık sistem, bölme duvar sistemleri, alçı levha ile çözüme ulaştığı için ciddi anlamda zamandan ve yükten tasarruf sağlıyoruz.”
‘Tuğla duvarın yerini alçı levha almaya başladı’
Ayne’ye “Alçı ve alçı levhanın kullanım alanları değişti mi? Sizler nerelerde kullanıyorsunuz ürünleri?“ diye soruyoruz, şu cevabı alıyoruz: “Yıllar önce çıktığında sadece asma tavanlarda dekoratif amaçlı kullanılırdı. Sonra sonra özellikle otellerde, ki bu konuda İstanbul biraz daha başarılı Antalya’ya göre. Biz Antalya’da halen 5 yıldızlı otellerde bütün ara bölme duvarların tamamını alçı levhalarla yapma isteğimizi bildiriyoruz ama onlar halen en azından banyo bölme duvarlarında tuğla kullanıyorlar. Sadece ara bölme duvar olarak alçı levha bölme duvarlarını kullanıyorlar. Fakat zamanla alışmaya başladılar. Onlar da o potaya girmeye başladı. Çünkü İstanbul’da artık tuğla duvar falan kullanılmıyor. Tamamen alçı levha bölme duvar sistemleri ile çözülüyor.”
‘Teknik destek isteyecek bir sıkıntımız olmadı’
Ürünlerin alana uygulaması esnasında herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını, zaten bu konuda Dalsan firmasının da çok başarılı sistemler ürettiğini belirtiyor Ayne ve şöyle detaylandırıyor sözlerini: “Çözüm konusunda ufak tefek aksilikler olsa da, ki biz yaşamadık ama olursa da çözebileceklerini düşünüyorum. Dalsan’ın ekibinden teknik destek isteyecek bir sıkıntımız olmadı. Elbette şantiyelerde mutlaka vardır. Çünkü onlar direkt çalıştığımız şantiyelere gidip bizzat yerinde görüp bakıyorlar, o anlamda sıkıntı yaşamadık. Ama istediğimiz zamanda tabii ki destek oluyorlar.”
“Alçı ustası konusunda bir sıkıntı var mı sizce Türkiye’de?” sorusunu yönelttiğimiz Mehmet Ayne’nin buna cevabı şöyle oluyor: “Alçı ustası konusunda demeyelim, genel olarak bütün işlerde artık sıkıntı var. İnşaat işi ağır bir iş, gerçekten zor bir iş. İnsanlar çaresizlikten biraz da bu işlere zamanında alışıyorlar, uğraşıyorlar ama bir dönemden sonra da mümkünse yapmama üzerine bu işi bırakıp, başka bir mesleğe dönebiliyorlar. Bu anlamda bir zorluğumuz oluyor. Çünkü hakikaten ağır bir iş, özellikle kış şartlarında çalışmak çok ciddi ağır bir durum teşkil ediyor. Bunun dışında başka bir sorun, sıkıntı yok…”