Ustalar için artık COREX ve BoardeX olmazsa olmaz

Zeynep Çalış | 6.05.2019

Birol Acur, Erzurum doğumlu. Evli ve üç kız babası. 25 yıldır yapı alanında alçı ustası olarak çalışmalarını sürdüren Acur, Türkiye’nin her yerinde farklı birçok projede görev almış. 23 yaşında başladığı mesleği bugün Ankara’da alçı levha, BoardeX dış cephe kaplamalarında usta olarak sürdürüyor. Birol Usta, mesleğe ilk adımını Ankara Dışkapı’da bulunan SSK Hastanesi’nde atıyor ve ilk alçı uygulama işine burada başladığını anlatıyor. Sonrasında Çayyolu’nda bulunan Mesa Konutları’nda çalışmalar gerçekleştirmiş. Mesleği öğrendikten sonra da kendi işini yapmaya karar veriyor ve yapı firmaları için uygulama işleri yapan bir taşeron şirket kuruyor. Ve neredeyse mesleğe başladığından bu yana da aynı ekiple alçı uygulamaları gerçekleştiriyor. 

Daha çok asma tavan ve bölme duvar malzemeleri üzerinde çalışan Birol Usta, son 4 yıldır Dalsan’ın dış cephe ürünü BoardeX ve alçı levhası COREX ile iç ve dış kaplama gerçekleştirdiği bilgisini paylaşıyor. 

BoardeX ile oluşturulan dış cephe sistemleriyle de ilgili bilgi veren Birol Usta, BoardeX malzemesiyle birlikte mesleğinde çok önemli bir değişim geçirdiğini anlatıyor ve BoardeX’i kullanmaktan çok memnun olduğunu ifade ediyor. Hem malzemenin dayanıklılığı, hem kolay kesilebilir yapısı, hem de sağlıklı bir ürün olması açısından gerek BoardeX’in gerekse COREX’in ustalar açısından birçok avantajı olduğundan söz ediyor ve “Ustalar açısından ürünlerin bu tür özelliklere sahip olması çok önemli.  Özellikle COREX’ten çok memnunum. Çünkü COREX’in kesimi çok kolay. COREX malzemesini diğer markaların kesimiyle kıyasladığımızda ustalara büyük kolaylık sağlıyor. Diğer ürünlerde 3-4 kez maket bıçağıyla üzerinden geçerken, COREX’te maket bıçağını bir kez kullanarak kesmek mümkün. Üstelik dümdüz, tertemiz ve tırtıksız. Diğer malzemelerin uçları çok çabuk kırılıp dağılabiliyorken COREX’te bu olmuyor. Özellikle ışık bantlarında kullandığımız COREX’i kestiğimizde, tertemiz bir şekilde fabrikadan çıkmış gibi görünüyor. Halbuki diğer markaların malzemelerini kestiğimizde ürünler çapaklı çıkıyor. Özellikle biz dış cephede çalışıyoruz. Dış cephede kullandığımız BoardeX de aynı şekilde çok temiz bir işçilik elde etmemizi sağlıyor. Çok kaliteli bir malzeme. Gittiğimiz her projede de bu ürünü öneriyorum. Bugüne kadar bu ürünlerle ilgili herhangi bir şikayet de almış değiliz” diyor. 

Uygulaması da sökümü de kolay 

Birol Usta, Dalsan’ın içeride ve dışarıda kullanılmak üzere sunduğu ürün ve sistemlerin işin hızlı yürümesinde büyük bir avantaj sunduğunu anlatıyor: “Aynı zamanda bu sistemlerle bir uygulama yapmak kolay olduğu gibi, öte yandan bunların sökümü de kolay oluyor. Yarın başka bir uygulama yapmak istediğinizde bunları rahatlıkla sökebiliyorsunuz. Bir başka avantajı da tuğla gibi geleneksel malzemelerle kıyaslandığında minimum hatayla daha düz ve daha temiz bir yüzey elde etme imkanınız var. Dış cephede güvenilir bir malzeme. Binaya yük bindirmiyor. Alev almaz özelliklere sahip. Dolayısıyla tüm bu avantajlar görüldüğü için ustalar tarafından da daha fazla kullanılmaya başlandı. Özetle söyleyeceğim, Dalsan’ın tüm ürünlerinden memnunuz. Zaten malzemede en ufak bir sıkıntı olsa, ustalar bunu anında yetkililere bildirirler. Kullandığımız hiçbir Dalsan ürünü ile ilgili şikayetimiz yok. Tam tersine ustaların işini daha da kolaylaştırdığını söyleyebilirim.” 

Proje uygulamalarında çalıştıkları malzemeleri ağırlıklı olarak sistem olarak kullanmayı tercih ettiklerini belirten Acur, “Uygulamalarda tercih ettiğimiz ürünlerin tamamını Dalsan’ın sunduğu  çözümler üzerinden kullanıyoruz. Aksi halde malzemelerin birbiriyle uyumu mümkün olmuyor. Yani bölme duvar yapılıyorsa kullanacağımız malzemelere uyumlu ürünleri yine Dalsan’dan sağlıyoruz. Bu kalite açısından da önemli.” 

‘Malzemeye kefil olmak önemli’

Genel olarak projede kullanılacak ürün tercihinde ustaların belirleyici olduğunu belirten Birol Usta, müşterilerin de çoğunlukla ustaların önerilerini dikkate aldığını söylüyor: “Yaptığımız işe kefil olabilmek için bildiğimiz, güvendiğimiz malzemeyi kullanmamız çok önemli. Bu nedenle öncelikli olarak profil malzemenin inceliğine bakarım. Profil malzeme eğer 0.60’tan inceyse kesinlikle kullanmam. Bu durumu müşteriye de anlatıyoruz. Doğru ürünün nasıl olması gerektiğini söylüyoruz; aksi halde mesuliyetin bizde olmayacağını, ürüne kefil olamayacağımızı açıkça dile getiriyoruz ve bunu yazılı olarak kayıt altına alıyorum.”

Piyasada bazı ustaların standart dışında uygulamalar gerçekleştirdiği eleştirisini yapan Acur, asma tavan uygulamalarında 90 cm aralıklarla askı çubuğu atılması gerekirken, bazı ustaların bu aralığı 110-120 cm’ye kadar çıkarabildiğini söylüyor ve “Maalesef herkes standartlara uymuyor. Bir süre sonra tavana yük bindiği için çatlamalar oluyor. Bizler alçı levha ve COREX uygulamalarında yaptığımız vidalamalarda aradaki boşluklara bile parça profilleri koyuyoruz. Bu biraz zaman alsa da bizim ekip bunu yapmaktan imtina etmiyor” şeklinde ifade ediyor.  

‘Geleneksel sistemlerin kullanımı azaldı’

Geleneksel sistemlerle yapılan malzemelerin artık inşaatlarda uygulama alanı bulmadığını belirten Birol Usta, “Alçı levhayla yapılan uygulamalar arttı. Neredeyse herkes içeride alçı levha sistemleriyle çift bölme duvar gerçekleştiriyor. Bu malzemelerin kullanıldığı alanlara klozet bile konulabiliyor. Belli destek profilleriyle sağlam hale getirilebiliyor. Mekanda istendiği zaman yer değiştirme imkanı var. Kolaylıkla sökülüp başka bir alana taşınabiliyor. Bölge duvar çok büyük kolaylık sağlıyor. Alternatifleriyle kıyaslandığında ise çok hızlı bir uygulama imkanı sunuyor.” 

25 yıllık meslek hayatında çokça anı biriktirdiğini anlatan Acur, bizlerle bir anısını şöyle paylaşıyor: “Bir keresinde Balgat’ta çalıştığımız bir projede başka bir markanın ürünleri kullanılmış. Tavanda kullanılan profil malzemesini 0.40 cm seviyesine kadar inceltmişler. Vidayı atıyoruz tutmuyor. Bu durumda biz bunu yapamayacağımızı aksi halde tavanın çökeceğini söyledik. Ve ürünün değişmesini sağladık. Tabi bunun öncesinde öngörülmesi lazım. Her ne kadar projeyi çizenler belli bir malzemeyi öngörmüş olsalar da, uygulama noktasında bizlerin de görüşü alınmalı, çünkü bu konuda bizler çok daha deneyimliyiz. Projenin uygulamasını biz yaptığımız için malzemenin avantajlarını da, çıkabilecek sorunları da biz daha iyi görebiliyoruz” diyor. 

‘Bazen kazalara davetiye çıkarıyoruz’ 

2014 yılına kadar iç mekanlarda uygulama gerçekleştirdiğini ifade eden Acur, alçı malzemesinin BoardeX ile birlikte dış cepheye taşınmasıyla kendilerinin de dış cephe kaplama uygulamaları gerçekleştirmeye başladıklarını anlatıyor: “Dış cephede uygulama yapmak içeride çalışmaktan çok çok farklı. Herkes de bu tür bir çalışmanın içine giremez. Nihayetinde daha tehlikeli ve daha çok dikkat gerektiriyor. İlk kez 2014 yılında bir projenin 9’uncu katında dış cephede iskele üzerinde çalışmaya başladığımda büyük bir korku yaşamıştım. Bir yandan malzemeyi tutuyorum, diğer taraftan kendi güvenliğimi almaya çalışıyorum. Ayaklarımın titremesinden işimi yapamadığımı hatırlıyorum. Ama zaman içerisinde alıştık tabii. Hem bugünkü iskeleler de artık daha da güvenli. Önceden iskele üzerinde tek kalas varken, bugün çift kalas kullanılıyor iskeleler üzerinde. Onların da verdiği bir güven var. Yalnız bir keresinde İstanbul’da uygulama yaptığımız bir projede emniyet kemeri takmadığım bir gün 1.5-2 metrelik yükseklikten düşüp kolumu kırmıştım. Oysaki emniyet kemerini takmış olsaydım herhangi bir kaza riski oluşmayacaktı. Bazen de bu tür kazalara bizler davetiye çıkarıyoruz.” 

Yaptıkları işte bir takım zorluklar olduğunu yineleyen Birol Usta, ekip çalışmasının ve moralin bu meslekte önemli olduğunu söylüyor ve “İşimiz gereği, bazen şehir dışına çıktığımız dönemler oluyor. Belli bir süre insanlarla aynı ortamda yaşamak durumunda kalıyoruz. Bu süre içinde insanlar arasında bir takım gerginlikler ve tartışmalar da yaşanıyor. Ama bunları tolere eden arkadaşlarımız da oluyor. Genelde uygulama işinde arkadaşlarımızla sürekli şakalaşırız. Uzun yıllardır birlikte çalıştığımız Gündal Ustamız var. Bizim neşe kaynağımız. En gergin durumlarda, morallerin bozuk olduğu dönemlerde bile bir anda güzel sözler söyleyerek ortamı yumuşatabiliyor” şeklinde konuşuyor.  

 

 

test