Nihat Çelik | 13.03.2019
Dünyadaki en tehlikeli sporlardan biri olarak görülüyor. Ama onu yapanlar için ise adneralini yüksek ve büyük bir keyif olarak tanımlanıyor. Hangi spordan mı bahsediyoruz? Paraşütle atlama dediğinizi duyar gibiyim. Doğru! yaklaştınız... Ama biraz daha hız ve heyecan ekleyin, işte size adrenalin zirvesi, Wingsuit... Kişiye özel paraşüt kumaşından yapılan yarasa kanatlarla kendinizi sabit bir yerden bırakarak uçmanızı sağlayan bir adrenalin sporu. Wingsuit, ilk kez 90’larda ortaya çıkıyor. Yarasa kanatlarına
benzer olarak üretilmeye başlanan Wingsuit kıyafetleri, uçan sincaplardan ilham alınarak tasarlanıyor. Bu ergonomik tulumlar, bacakların arasında ve kolların altında bir yüzey yaratarak, adeta bir kanat görevi görüyor.
Fiziksel hareketleri ve paraşüt kontrolünü kısıtlaması nedeniyle en tehlikeli atlayış kabul edilen ‘Wingsuit Flying’, sertifikalı bir eğitmeni olmadığı için dünyanın en tehlikeli sporlar arasında gösteriliyor. Paraşütle yere inilen bu sporu yapmak için, daha evvel kesinlikle paraşütlü ya da paraşütsüz bir atlayış gerçekleştirmiş olmanız gerekiyor. Nihayetinde saatte 300 kilometre- leri aşan bir hıza ulaşılıyor... Ki wingsuit kıyafetiyle yapılmış ve bugüne kadar Guiness Rekorlar Kitabı’na da geçmiş olan en yüksek hız saatte 363 kilometre olarak kaydedilmiş. Bu sporu yapanlar uçarken aldıkları pozisyondan dolayı bazen irtifalarını kaybederek ne kadar yüksekte olduklarını şaşırabiliyor. Bu da paraşütlerini geç açmalarına sebep olabiliyor. Wingsuit kıyafetinin dışında artı bir paraşüt olmadan atlama yapanların hepsinin hayatını kaybettiğini de ayrıca hatırlatmak lazım.
Dünyada 3 bin ‘çılgın’ Wingsuit pilotu
Adrenalini yüksek, ölümün kıyısında bir spor dalı olmasına karşın Wingsuit ile uğraşanların sayısı hiç de azımsanacak gibi değil. Dünyada Wingsuit sporu ile ilgilenen yaklaşık 3 bin kişi bulunduğunu söylersek... Çok çılgınca değil mi? Peki Türkiye’de bu sporu yapan var mı? Evet. Türkiye’de de Wingsuit atlamaya meraklı, ölümün kıyısında gezen 40 civarında Wingsuit pilotu bulunuyor. Bunlar Türkiye’de belli merkezlerde yaptıkları atlayışlarının yanı sıra, Wingsuit heyecanını yaşamak için çoğunlukla yurt dışına gidiyor ve atlayışlarını orada gerçekleştiriyor. İşte Türkiye’deki bu ‘çılgınlar’ın kurduğu ve onları ortaklaştıran bir patformları bile var. ‘Wingsuit Türkiye Grubu’ adlı platformun başında Wingsuit sporunu 7 yıldır yapan ve platform kurucularından Mesut Turan bulunuyor. Turan, üç yıl önce iki Wingsuit tutkunu arkadaşıyla birlikte bir araya gelerek ‘Wingsuit Türkiye’ grubunu kurmuş. Nedeni de, bu heyecanı içinde yaşayan bu ekstrem sporun tutkunlarının sorularını yanıtlamak, eğitimlerine destek olmak, birlikte atlayışlara katılmak ve her şeyden önce yeni katılımcılara önderlik etmek. Ve en nihaye- tinde ‘Wingsuit Türkiye Takımı’ oluşturmak, grubun öncelikli hedefi olarak belirlenmiş.
Havada 1001 kere atlayış
Grubun kurucularından Wingsuit pilotu ve eğitmeni Mesut Turan, yurt dışında yapılan wingsuit etkinliklerine katılım gösteren Wingsuit Türkiye ekibinin başında
yer alıyor. İlk kez 2007 yılında snowboard ile birlikte ekstrem sporlarla tanışmış olan Turan, snowboardın yanı sıra wake board, bisiklet, yüzme-dalış ve arazi yürüyüşleri gerçekleştirmiş. Tabi tüm bu heyecanları yaşadıktan sonra, bunu biraz daha ileriye taşımak istemiş ve gözünü havaya dikmiş. 2012 yılında Türkiye’den tanıştığı paraşütçü arkadaşlarıyla birlikte Rusya’ya giderek paraşüt eğitimi almış. Önce paraşüt atlayışları ile başlamış. Daha sonra Wingsuiti keşfetmiş ve bu heyecandan sonra artık tabiri caizse paraşüt onu pek kesmemiş. Paraşüt lisanslarını Rusya’da aldıktan sonra, Wingsuit eğitimi için İtalya’ya gitmiş. Turan, Wingsuit için en popüler atlama noktalarına sahip olan İsviçre, Fransa ve İtalyan Alpleri’nde yaptığı atlayışlarda tanıştığı Wingsuit pilotu dostlarıyla belirli noktalarda atlayışlarda
bir araya geliyor. Hava sporlarıyla tanışmasından bu yana Turan’ın 1001 atlayışı bulunuyor. Bu atlayışların 788’i Wingsuit ile 81’i de dağlardan Wingsuit ile gerçekleşmiş. Tabi bu 1001 atlayış sırasında başına hiçbir şey gelmemiş mi? İki kez ciddi ölüm tehlikesi atlatmış. Ancak Turan, tecrübesi sayesinde kurtulduğunu söylüyor. Mesut Turan, Wingsuit sporunda tecrübenin, keşif uçuşlarının, ekipman uygunluğunun riski bertaraf etmesi açısından çok ciddi rol oynadığını özellikle belirtiyor.
Wingsuit’te tüm sorumluluk sizde
Turan, Wingsuit’i ‘adrenali bol bir meditasyon’ sporu olarak tanımlıyor. Wingsuit atlayışlarda tüm sorumluluğun sporcuda olduğunu söylüyor. Skydive’da olduğu gibi yedek paraşütün bulunmadığını, hatta paraşütü katlama sorumluluğunun da sporcuda olduğunu özellikle belirtiyor: “Uçaktan yapılan serbest atlayış olan skydive’da, belirli irtifalarda çalışan paraşüt ve yedek paraşüt bulunur. ‘AAD’ olarak adlandırılan otomatik aktivasyon cihazı, skydive paraşüt sistemlerinde zorunludur. Bu sistem olası baygınlık, şuur kaybı veya irtifa kaybı gibi durumlarda belirli irtifaya kadar ana paraşütünüz açılmadıysa, yedek paraşütü devreye sokan sistemdir. Wingsuit’te ise yere çok yakın uçulduğundan paraşütünüzü atlayıştan çok kısa süre sonra ve yere çok yakınken açmanız gerekir. Yedek paraşüt ve otomatik aktivasyon cihazı da belirli bir irtifada olmadığınız için kullanılamaz. Mesafe yakın olduğundan daha yavaş süzülmenizi sağlayan büyük paraşütleri kullanıyoruz. Bunun katlama sorumluluğu da tamamen sporcudadır; çünkü herhangi bir yanlış katlama sporcunun ölümüne sebebiyet verebilir. Uçaktan serbest atlayışta ise atlayıştan önce profesyonel paraşüt katlayıcılara paraşütlerinizi katlatabilirsiniz. Wingsuit’te tüm sorumluluk sizde”. Wingsuit atlayışında kullanılacak kıyafetin çok teknik ve özel bir kıyafet olduğunu söylüyor Turan ve tekstil ürünleri gibi mağazalarda satılmadığını da ekliyor.
Wingsuit için asgari koşullar
Mesut Turan, atlayış noktalarına zorlu koşullarla ulaşıldığından temel dağcılık bilgisine sahip olmanın Wingsuit sporu ile ilgilenmenin asgari koşulları arasında önem teşkil ettiğini söylüyor ve “Fiziksel kondisyonunuzun yüksek olması şart” diyor. Wingsuit atlayışlarında karşılaşılabilecek olası tehlikeleri ise “Atlayış noktaları her an görünmeyen çeşitli tehlikeler barındırabilir. Daha alçak atlayış noktalarında daha teknik tecrübe ve ‘short start’ dediğimiz hızlıca uçuşa başlamak gerekebilir. Bu gibi noktalarda, yetersiz tecrübe sebebi ile daha uçuşa başlayamadan kayalara çarpabilirsiniz, zemin nemli ıslak olabilir, kaya kopabilir ya da bir gün önce keyifle atlayış yaptığınız bir nokta, ertesi sabah çiğ yağdığı için kaygan olabilir” şeklinde izah ediyor. Turan, pek çok olasılığı milisaniye içinde düşünerek hareket etmek gerektiğinin altını çiziyor: “Atlayış öncesi daha yüksekten bölgeyi ve hattı tanımak için en az beş keşif uçuşu yapmak gerekiyor. Size özel dikilmiş ekipmanla, paraşütünüzü uygun şekilde katlayarak, keşif uçuşu da yaparak atlayış yaparsanız ölüm riskini azaltmış olursunuz. Çok deneyimli sporcular dahi, daha önce atlayış yaptığı yerde keşif uçuşu yapmadan atlayış yaptığında ölümcül kazalar geçirdiler.”
Wingsuitten önce skydive eğitimi şart
Bu sporun en önemli ayağının eğitim olduğunun altını özellikle çizen Turan, ‘hızandırılmış serbest düşüş eğitimi’nin (Accelerated Free Fall-AFF), serbest paraşütçülüğün ilk adımını oluşturduğunu söylüyor ve bu spora başlamak isteyenlerin öncelikle temel ‘skydive eğitimi’, yani AFF eğitimi almaları ve bireysel olarak paraşütle atlayış yapmayı öğrenmeleri gerektiğini vurguluyor: “Temel skydive eğitiminden sonra minimum 200 skydive atlayışı gerçekleştiren bir sporcu, Wingsuit uçuş eğitimi alarak uçaktan veya helikopterden Wingsuit atlayışları yapabilir.”
Turan, son olarak Wingsuit sporunun dünyanın en tehlikeli sporu olduğunu yineliyor ve “Wingsuit BASE, dünyadaki en tehlikeli spordur. ‘Yaralanma, sakat kalma ve hatta ölümle’ sonuçlanabilecek ciddi kazalar ile karşılaşılabilecek bir spordur. Gerekli eğitim ve tecrübelere sahip olunmadan asla denenmemesi gerekiyor. Kurallarına uygun ve dikkatli yapılmalı, limitler asla zorlanmamalı” uyarısında bulunuyor.Turan, Wingsuitin ölümle burun buruna gelinen
bir spor dalı olsa da, adrenalin dışında hayata bakış açısını da değiştirdiğini ve çok güzel dostlukların kurulmasına fırsat tanıdığını sözlerine ekliyor.
Kaynak siteler:
https://twitter.com/wsturkiye
http://skydiveschool.org/
http://phoenix-fly.com/choose-your- wingsuit/
http://squirrel.ws/ http://www.tonywingsuits.com/