Mahir Turan | 11.03.2019
Bursa’da 30 yıldan bu yana yapı alanında çalışan Sedat Altun, 1972 yılında Muş’ta doğmuş. İlk ve ortaokulu Muş Bulanık’ta tamamlamış. İmkansızlıklar onu daha 15 yaşındayken iş hayatına atılmak zorunda bırakmış. Ortaokulu bitirdikten sonra direkt iş hayatına başlayan Altun, akrabasının da yönlendirmesiyle kendi bölgesinde bulunan inşaatlarda boya işlerinde çalışmış. 1989 yılında daha iyi koşullarda iş bulmak, daha iyi bir yaşam umuduyla Bursa’ya taşınmış. Alçı ile tanışıklığı da yine eskilere, 24-25 yıl öncesine dayanıyor. Eskiden kara sıva ağırlıklı olarak inşaatlarda sıklıkla kullanılan malzemenin yavaş yavaş alçıya döndüğü dönemlerden bu yana alçı ile haşır neşir Sedat Usta. Son 18 yıldır Bursa’da tanınan ve bilinen, aynı zamanda Dalsan’ın uygulama çözüm ortaklarından biri olan Polat Ticaret bünyesinde yer alan şantiyelerde; hem alçı, hem boya, hem de duvar kağıdı ustası olarak ekibiyle birlikte ince dekorasyon işlerinde çalışmalarını sürdürüyor. Alçı, boya, alçı levha ve duvar kağıdı alanında uzmanlığa sahip olan Altun, bu alanlardaki ustalığını aldığı ustalık belgeleriyle de destekliyor. Ustalık belgesi olmadan artık bu tür çalışmaları yapmanın zorlaştığını, böyle olmasının da kaliteli ve sorunsuz bir çalışma yürütmek açısından çok doğru olduğunu söylüyor.
24 yıl önce kartonpiyer alçısı, saten alçı gibi çok kısıtlı ürünlerin olduğu alçı pazarında ürünlerin çok da nitelikli olmadığını anlatıyor ve “Eskiden alçı işleri meşakkatli ve zordu ustalar için. Şu anda alçı, uygulaması çok pratik bir şekilde yapılan bir ürün haline geldi. Sağladığı ısı ve ses izolasyonu gibi özelliklerle de çok mükemmel bir ürün. Eskiden kartonpiyer alçısını uygularken geç donması için üzüm sirkesiyle karıştırırdık. Bugün ise artık alçılarda herhangi bir takviye yapmamızı gerektiren bir sorunla karşılaşmıyoruz. Artık, gerekli olan ne varsa zaten yapılıyor. Şu anda üretilen alçılar, çok iyi. Ustalar olarak bundan çok çok memnunuz. Öneri sunduğumuz zaman da firma buna cevap veriyor” diye konuşuyor.
Dalsan’dan önce kısa bir süreliğine başka bir firmanın alçı ürünlerini kullanmış Sedat Usta. Ancak Dalsan ürünlerini kullandıktan sonra Dalsan’dan vazgeçmemiş: “Eskiden biz brüt betonlar üzerine önce kaba sıva, ardından ince sıva ile zor ve külfetli bir çalışma yapardık. Ama şu anda Dalsan’ın Probase ürünüyle iki kalemde tertemiz bir duvar çıkarıyoruz. Hem ekonomik, hem de zaman açısından mükemmel bir kolaylık. Müşteri istemediği sürece Dalsan’dan başka marka ürünleri şantiyeye sokmuyorum. Dalsan, hem ürün kalitesi açısından, hem de teknik ve satış pazarlama ekibinden, ürün tedarik sisteminden çok memnunum. Yetkili arkadaşlarla, yağmurda, karda, kışta istediğimiz an iletişim halindeyiz ve bizlerin beklentilerini anında dikkate alıp çözüm sunuyorlar. Sorun çıktığında bire bir şantiyeye geliyorlar.”
‘Silo sistemini ilk kez Bursa’da uyguladık’
Sedat Usta, bugüne kadar ağırlıklı olarak Bursa’da Arkat Yapı İnşaat’ın Bursa Korupark, Mudanya Astaş, İstanbul’da Torium AVM projelerinde yer aldı. Şu anda görevine Bursa’da yapımı devam eden 690 dairelik Alpiş Aden House Projesi’nde uygulama ekibinin başında şantiye şefi olarak devam ediyor. Projede Dalsan ile birlikte ilk kez silo sistemini kurduklarını anlatıyor: “İlk defa Bursa’da biz uyguladık. Eskiden makarayla asansörlerle katlara alçı çekiyorduk. Şu anda silodan hortumlarla istenilen katlara alçı çıkarıyoruz. Yağmurdan, kardan, hava şartlarından etkilenmeden uygulama yapabildiğimiz çok mükemmel bir sistem. Alçı zaiyatı olmuyor. Bu, hem uygulama için, hem firma için çok yerinde bir sistem.”
Uygulama yaptıkları projelerde Dalsan’ın diğer ürünleri olan BoardeX, COREX gibi alçı ürünlerini de sıklıkla kullandıklarını ifade eden Sedat Usta, “Eskiden hem ürün hem de ürün ekipmanları açısından yetersizlikler vardı. Uygulamada tecrübe çok çok önemliydi. Ama şimdiki sistemlerde usta için de çok büyük kolaylık sağlayan ürünler bulunuyor. İstediğiniz ekipmana kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz” diyor.
‘Dalsan’ın sağladığı kolaylıklardan vazgeçemeyiz’
Çıraklıktan bu yana alçı işini bildiğini belirten Sedat Usta, Dalsan ile 15 yıldır tanışıklığı olduğunu söylüyor. Bugün Dalsan’ın artık neredeyse tüm müşteriler tarafından da bilindiğini belirten Altun, bilmeyenlerin de kendi önerileri doğrultusunda Dalsan ürünlerini tanımaya ve kabul etmeye başladığını söylüyor: “Her tür projeyi yapabileceğimiz gibi bir iddiamız yok. Müşteri kitlemiz belli. Belli bir kalite çizgimiz var. Bundan sonra hem tercih ettiğimiz ürün kalitesinden, hem de ürünün sağladığı kolaylıklardan ve faydalardan vazgeçemeyiz. Bir keresinde bir müşterim Dalsan’ın dışında başka bir alçı markası ile çalışmamız için bir araba dolusu ürün getirdi. Ustalarımız bu ürünlerle bir türlü yapamadılar. Çünkü Dalsan’ın ürünleri ustaların istediği kıvamda ürünler. Diğer markalar bu taleplere cevap veremiyor. Bizim tercihimiz senelerdir Dalsan.”
Ustaların daima yanında
Ufak tefek sıkıntılar dışında büyük sorunlarla karşılaşmadıklarını, bu konuda Dalsan’ın her zaman ustaların yanında olduğunu ifade eden Sedat Usta, “Bugüne kadar çok ciddi sıkıntılarla karşılaşmadık. Müşteriden de gelen herhangi bir şikayet olmadı. Bursa’da villalar bölgesinde komple BoardeX ile yaptığımız villalar var. Hem ekonomik, hem estetik olarak mükemmel bir ürün. Bazen çok az da olsa farklı markalı alçılarla çalışmak zorunda kaldık. Ancak Dalsan’ın ve ürünlerinin sunduğu avantajlarla bugüne kadar karşılaşmadık” diyor.
‘Ürünün arkasında Dalsan varsa, bu ürün doğru bir üründür’
Ustaların genellikle yeni çıkan ürünlere karşı çekimser davrandıklarını belirten Altun, burada müşteri kitlesine karşı hassasiyetten kaynaklı bir sorun olduğunu söylüyor, ancak Dalsan’ın ürünlerine karşı bunun kırıldığını söylüyor: “Dalsan, yeni ürünler konusunda bize güven veriyor. Müşterilerimiz daha önce hiç kullanmadığımız ürünleri tercih etmemize şaşırıyor. Ben de onlara ‘Eğer bu ürünün arkasında Dalsan varsa, bu ürün doğru bir üründür. Dalsan bize bu ürünü öneriyorsa, pişmanlık duymayacağımıza eminiz’ diyorum. Çünkü ürün ustaların eline geçinceye kadar, çok aşamadan geçmiştir, çok denenmiştir.”
‘Bursa’da yetişmiş alçı ustası bulmak sıkıntı’
Bursa’da kalifiye ve nitelikli alçı ustası konusunda bir ihtiyaç olduğunu belirten Sedat Usta, “Özellikle kentsel dönüşüme girdikten sonra bu işi yapan çok firma olmasına karşın, bize göre usta diyebileceğimiz, aldığımız ürünün kalitesini yansıtacak usta yok. Ayrıca yetişen usta da yok. Eskiden bir kişinin usta olabilmesi için 5 yıldan fazla çalışması gerekiyordu. Bugün 2-3 ay çalışanlar, hemen gidip size rakip bir firma kurup ustayız diye karşınıza çıkıyorlar. Bu da sektörü zora sokuyor. Bizde mesleki yeterlilik belgesi olmayan, sigortasız çalışan eleman yok. Ama Bursa’da kayıt dışı çalışan, yabancı uyruklu çok çalışan var. Bu da işin kalitesi ve fiyat konusunda sıkıntı yaratıyor. En büyük sıkıntımız eskiden sanatkar olarak tarif ettiğimiz insanların sayısının düşmesi. Eskiden işi layıkıyla yerine getirebilecek bir usta olmak bizim temel hedefimizdi. Şu anda usta olmadan para kazanma hedefleri var. Bu da sıkıntı yaratıyor” diyor.
‘Alçıkart, markanın sahiplenilmesini sağlıyor’
Dalsan’ın ustalara yönelik sunduğu ‘Alçıkart’ uygulamasının çok yerinde bir sistem olduğunu belirten Sedat Usta, “Ustalar için getirilen bu sistem çok çok güzel. Usta hem kaliteli ürün kullanıyor, hem de puanlama sistemiyle Dalsan’ın sunduğu hediyelere ulaşıyor. Bunlar ustaları teşvik edeceği gibi, ustanın malzeme tercihini de otomatik olarak belirliyor. Birlikte çalıştığımız ekibi teşvik edici çalışmalar yapılması, markanın ustalarca sahiplenmesini de sağlıyor. Tabii tüm bunların ötesinde; Dalsan’ın ürün kalitesi, hizmet kalitesi, müşteri memnuniyeti, bizim için her zaman daha ön planda. Hediye programından öte işin kalitesi çok daha önemli. Onun dışında Dalsan zaten gereken her şeyi yapıyor. Dalsan ailesi ile tanışmaktan gerçekten memnunum. Şu anda Dalsan’ın şunu da yapsa daha iyi olurdu diyebileceğim bir şey görmüyorum” şeklinde görüşlerini paylaşıyor.