Zeynep Çalış | 11.03.2019
Nil Tiritoğlu İnşaat Malzemeleri’nin genç nesil yöneticisi Nil Tiritoğlu, Bilkent Üniversitesi’nde İç mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden 2010 yılında mezun oldu. Yine aynı üniversitede yüksek lisans eğitimi aldı. 2016 yılında yine aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamladı. Michigan Üniversitesi’nde ise ekonomi üzerine bir çalışma gerçekleştiren Tiritoğlu’nun iş hayatı ise lisans mezuniyetimin hemen ardından 2010 yılında başladı. Okulu bitirdikten bir sene sonra ‘Nil Tiritoğlu İnşaat Malzemeleri’ firmasını kurarak ticarete atıldı. 2011 yılından bu yana kendi firmasında ticaret faaliyet gösteriyor. Ankara’da Murat Tiritoglu A.Ş.’nin yalıtım odaklı ürün satışını gerçekleştiren bir şubesi olan, yapı malzemesi satışının yeni nesil temsilcisi olarak nitelendirebileceğimiz Dalsan’ın Ankara bayisi olan Nil Tiritoğlu İnşaat Malzemeleri’nin kurucusu Nil Tiritoğlu ile Dalsan bayiliğine uzanan süreci, mimarlık eğitimini ve bunun yapı malzemesi satışına yönelik etkileri üzerinden bir sohbet gerçekleştirdik…
Ticarete atılmanızla birlikte iç mimarlık ve çevre tasarımına yönelik çalışmalar bitmiş mi oldu? Artık proje çizimi yapmıyorsunuz galiba…
Açıkçası proje danışmanlığı yapıyoruz. Dalsan’ın ürünleriyle çizimler geliyor. Bir takım teknik detaylar isteniyor. Bunlar için de bir çizim bilgisine, mimari bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Biz ticareti, daha çok proje danışmanlığı, proje hakkında güzel ve doğru detay çözümlemeleri olarak birleştirdik. Mimari ofis hizmeti olarak değil de, sattığımız malzemenin doğru projeye, doğru ürünler şeklinde yönlendirilmesine teknik destek veriyoruz diyebilirim.
Bir nevi lisansta edindiğiniz teknik bilgiyi, sattığınız ürünlerde bir danışmanlık hizmeti şeklinde sunuyorsunuz...
Aynen öyle… Bir nevi bilinçli ürün satışları yapıyoruz.
Biraz firmanızı tanıyabilir miyiz? Hizmet alanınız nedir? Yapı alanında ne tür ürünlerin satışını gerçekleştiriyorsunuz? Kuru duvar sistemleriyle olan ilişkisi ne düzeyde?
Nil Tiritoğlu İnşaat Malzemeleri, bir üst firma olan ‘Murat Tiritoğlu A.Ş.’nin bir şubesidir. ‘Murat Tiritoglu’nun devamı olan ‘Nil Tiritoğlu’nu biz biraz daha ayrıştırdık. Şubeleştirmemizin nedeni birbirimize gelen taleplerin önünü kesmemek. Gelenekselleşmiş ürünlerin talebini daha hızlı ve daha pratik yapabilmek için bu ürünlerin satışının ayrı bir bünyede oluşturulması kararı aldık. Şu anda Murat Tiritoğlu, daha çok metal ticareti üstüne faaliyet gösterirken, biz firmamıza gelen yalıtım ihtiyacına odaklandık. Bizim öncelikli amacımız yalıtım malzemeleri, alçı, alçı levha ve kuru duvar sistemleri gibi yeni nesil malzemelerin satışını gerçekleştirmek. Bu noktada piyasadaki en iyi firmalardan biri olan Dalsan ile işbirliği geliştirmiş olduk.
Yollarınızın Dalsan ile kesişmesi nasıl oldu? Kaç yıldır Dalsan bayiliğini yapıyorsunuz?
Dalsan’ın bayiliğini 2015 yılında aldık. Alçı levha ile ilgili satış yapmak istiyorduk. Müşteriden bize talep geliyordu. Biz bu ürünleri bir şekilde tedarik edip satıyorduk. Yapı alanında çok çeşitli ürünün satışını gerçekleştiren bir firmayız. Çatı konusunda da birçok ürünün satışını yapıyoruz. Bu alanda hem biz hem de Murat Tiritoğlu A.Ş. ciddi bir satış potansiyeline sahip. Bize gelen çok ciddi BoardeX roof talepleri de olunca, OSB’nin yerini alabilecek yeni bir know-how’a sahip, yeni nesil bir teknoloji olan BoardeX roof için Dalsan ile bir araya gelerek bayilik almak gerektiğini düşündük ve Dalsan bayiliği için adım attık.
Dalsan’ın yaklaşımı nasıl oldu bu teklife?
Tabi burada Dalsan’ın bölgedeki diğer bayilerini de kırmadan, dengeleri de gözeten bir yaklaşımı oldu. ‘Burada da bir köşemiz olsun’ gibi bir yaklaşımı olmadı. Bizim de buradaki temel anlayışımız bölgedeki rekabet üzerine değil de, satış üzerine odaklanmak oldu. Burada esas kırılma noktası hem bizim, hem de Dalsan’ın amaçlarının ve kurumsal kimlik yaklaşımımızın birbiriyle örtüşmesi oldu. Dolayısıyla bu örtüşme sonucunda yola koyulduk.
Son üç yıldır Dalsan’ın bayiliğini yapıyorsunuz… Ürün satışlarınız hakkında bilgi verir misiniz? En çok sattığınız Dalsan ürünü hangisi?
Biz en çok BoardeX satıyoruz. Firmamızda bir çeşitleme yapacak olursak, yapı alçıları veya COREX’ten ziyade -daha çok BoardeX ve BoardeX roof’a yöneldiğimiz için de olabilir- daha çok BoardeX satışı yapıyoruz.
Daha yeni ve daha bakir bir alan olmasının da etkisi var sanırım…
Aynen öyle. Biraz daha butikleşmiş bir alan olduğu için, proje çözümündeki etkin yapısı, ürünün pazarda biliniyor olması, mimar ve mühendisin bir malzemesi haline gelmiş olması da bir etken olabilir…
Peki ürünler konusundaki tespitiniz ne? Ürünlerden memnun musunuz? Aldığınız feedbackler nasıl? Herhangi bir şikayet alıyor musunuz?
Şu ana kadar bir şikayet gelmedi. Ama en iyi geri dönüşleri Ege Bölgesi’nden aldık. Projelere, villa projelerine ve orada Manavgat tarafında satışlarımız oldu. Bir tünel inşaatının şantiyesinde bu malzememiz keşfedildi. Ege Bölgesi’nde Muğla ve Bodrum taraflarında bir tünel projesine BoardeX roof ürünlerini gönderdik. Ege Bölgesi’nde yoğun olan OSB talebini birdenbire BoardeX roof’a çevirmiş olduk. Tabi bunda ürünün yüksek mukavemeti de çok etkili oldu. Bundan dolayı çok teşekkür de aldık. Bu malzemeyle tanıştırdığımız için müşterilerimizden çok iyi geri bildirimler aldık.
İnşaat alanına yönelik değerlendirmelerinizi alabilir miyiz? Şu anda sektörün gidişini nasıl buluyorsunuz?
Bununla ilgili konuşmak, net bir değerlendirme yapmak kolay değil. Zaman ne getirir bilemiyoruz. Biz uygulama yapmıyoruz sadece satış yapıyoruz. Hepimiz bu alandan ekmek yiyoruz. Dolayısıyla sektörün kalkınmasını, iyi olmasını, kendini geliştirmesini, ekonomik çalkantılardan etkilenmemesini ve dimdik devam etmesini isteriz. Çok şükür ki, biz sermaye yapısı güçlü, ayakları yere sağlam basan bir firma olduğumuz için biz yolumuza iyi bir şekilde devam ediyoruz.
Genel olarak sektöre bakacak olursak biraz sıkıntılar olacağını öngörebiliyoruz. Çünkü bazı büyük inşaat firmaların yaşadığı sıkıntılar diğer firmaların tahsilat yapmasında sorunlar yaratabiliyor. Dolayısıyla bu domino etkisi gibi hepsi birbirinden etkilenebilir. Biz isteriz ki her şey iyi olsun, yoluna güçlü bir şekilde devam etsin. Dövizdeki hareketlilik ekonomimizde çok dalgalı ve fırtınalı bir durum yaratmadı değil. Ancak bu konuda üstat olanlar, işin piri olanlar, fırtınalı denizlere alışkın olanlar yollarına devam edecektir. Onların pusulaları sağlam, kılavuzları net. Ama gelecek analizi yapmayıp, günübirlik düşünenler için sıkıntılar olacak. Bunların sektörümüzün ne kadarını oluşturduğunu zaman gösterecek.
Nil Tiritoğlu’nda satışı yapılan tüm ürünleri ele alırsak, Dalsan ürünlerinin buradaki yerini nasıl tarif edersiniz?
Nil Tiritoğlu Yapı Malzemeleri içinde 216 kaleme yakın ürün satışı gerçekleştiriliyor. Alçı levha, BoardeX, BoardeX roof gibi ürünlerin satışında biz çok yeniyiz. Dolayısıyla Dalsan ürünlerin bizdeki satışı, talebe bağlı olarak her geçen gün artış eğiliminde.
İlk defa ODTÜ Kuru Duvar Sistemi Akademisi (KDSA) Eğitim Programı’na katılan ve üstelik bunu üçüncülük derecesiyle sertifikalandıran bir bayilerimizsini. KDSA Eğitim Programı’na katılma fikri nasıl ortaya çıktı ve bu program sizin için ne ifade ediyor?
Her şeyden önce mimar olmamdan dolayı KDSA eğitimlerini takip ediyordum. Ancak bu eğitimlere katılmaya bir türlü fırsat bulamamıştım. Dalsan’ın İç Anadolu Bölge Satış Yöneticisi Emrah Bey’in bizlere önayak olmasıyla oldu. Emrah Bey, “Nil Hanım, böyle bir program var, siz mimarsınız katılmanız mümkün olabilir” dedi bize. Sonrasında eğitimden faydalanmak istiyoruz diye başvuru yaptık. Eğitimlere katıldık, bir takım ön sınavlardan geçtikten sonra büyük bir sınav oldu ve orada güzel bir derece elde ettik. Tabi ki benim önceden bir bilgi birikimim vardı. Ama eğitimlerdeki konular da ilgi çekiciydi. Eğitimlerde kuru duvar sisteminden ziyade, yapı alanı bütünüyle ele alınıyordu. Yalıtım alanında olması gereken konulardan da bahsediliyordu. Dersleri güzel çalışınca, bilgi birikimine de sahip olunca güzel şeyler yaptık.
Size ne kattı peki bu eğitimler? Bilhassa kuru duvar sistemlerine yönelik yeni öğrendiğiniz bilgiler oldu mu?
Açıkça söylemeliyim ki bazen bildiklerimizi arka plana atıp piyasanın isteklerine cevap verebiliyoruz. Aslında bunu yapmamak gerekiyor, ama inşaat sektöründe rekabet fazla olduğu için artan maliyetler sebebi ile malzeme taleplerinde fiyat odaklı bir yaklaşım sergileniyor. Biz istiyoruz ki en iyisini yapalım. KDSA eğitimleri ile bilgilerimiz tazelendi. Bildiklerimiz yeniden gün yüzüne çıktı. Yani “BİMS duvar öreceğim” diyen birine, birden bire kuru duvar sistemi ile daha ekonomik, daha yalıtımlı, daha düşük nakliye maliyeti, binaya daha az yük oluşturduğuna yönelik bilgi vermeye başladık. Daha önce konuşmadıklarımızı, müşteriye tekrar tekrar anlatmaya başladık. İnşaat sektörü her ne kadar rekabet ortamı olsa da, müşterinize doğru bilgi aktarımı yaptığında hiç kimse ‘Hayır!’ demiyor. İlk giriş maliyeti düşük olsa da, toplam maliyetin ekonomik olduğunu görünce ve bunu güzel bir dille anlattığınızda insanlar bu konuda bilinçleniyor. Ben müşterilerimize bu yönlendirmeleri yapıyorum. Ancak KDSA ile birlikte tekrar tekrar söyledik. Mimar olduğumuzu hatırlattı bize. Biraz daha üstüne basa basa söylemeye başladık.
KDS gerekli. Herkesin bilinçli satması, sattığı ürünün uygulanışının doğruluğunu takip etmesi gerekir. Her şeyden önce bu bir milli servet. Milli geliri etkiliyor. Ekonomik çözümler olsun, uzun ömürlü çözümler olsun; bir BoardeX roof’u kullanınca uzun ömürlü bir çözüm sağlıyorsunuz. BoardeX’i dış cephede kullanıp altına doğru bir yalıtım yapınca, yine uzun ömürlü, sağlıklı çözümler sunuyorsunuz. Hafif kuru duvar sistemi ile yaptığınız çalışmalar, diğer geleneksel malzemeye göre nakliye maliyetini düşürüyor, yakıt tüketimini azaltıyor. Bunlar dışa bağımlı olduğumuz şeyler. Toplamda hepimizi ilgilendiriyor. Sosyal sorumluluk projesi gibi bir şeye dönüşüyor, hepimize faydası var. Onun için bildiklerimizi bize hatırlatıp yolumuza devam etmemizi sağlıyor.
Bir taraftan da malzemenin doğru kullanılması, yapı güvenliği açısından da önem teşkil ediyor sanırım…
Yapının sağlığı, uzun ömürlü çözümler, sağlıklı çözümler, uygulamanın da doğru olması, uygulayıcıya doğru bilgi aktarılması, bunlar da çok önemli.
Ürün siparişi konusunda neler söylersiniz? Sipariş verirken zorlanıyor musunuz?
Ürün siparişinde hiçbir şekilde zorlanmıyoruz. Çünkü Dalsan’ın portalı gayet iyi işleyen bir sistem. Yani malzemeyi hiç bilmeyen bir kişinin dahi çok rahat sipariş verebileceği bir portal. Tabi ki geliştirilip üstüne konulacak şeyler vardır, ilerletilebilir. Çünkü çağımız teknoloji çağı ve her geçen gün yeni bir şeyler öğreniyoruz. Ancak sipariş portalı, şu haliyle bile açıklayıcı ve net. Bu bağlamda çok memnunuz.
Son olarak Dalsan’dan aldığınız hizmetleri nasıl değerlendirirsiniz?
Nil Tiritoglu İnşaat Malzemeleri olarak yola çıktığımızda her yerden bayilik alabiliriz. Piyasada bir sürü firma var. Ancak en başında da söylediğim gibi kurum kültürümüzün birbirine uyması, aynı amaç için çaba gösteriyor olmak bizim için önemli. Bu bağlamda Dalsan bize her zaman daha yakın bir firma olarak geldi. Sunduğu olanaklar, malzemenin çeşitliliği, açıklayıcı olması, ulaşılabilir olması, hizmette geri dönüşün hemen olması, mimar mühendislerin taleplerinin ‘fiyatı düşürelim de malı satalım’ değil de teknik olarak verilen cevaplar bizim bakış açımıza uyması, böyle bir tercihte bulunmamızdaki en önemli etkenler. Dalsan ile çalışmaktan hem teknik olarak hem de bayilik şartları olarak çok memnunuz.