Mahir Turan | 11.03.2019
Alçı ustalığının inşaat sektöründe çok önemli bir işlevi olduğuna inanan Selami Suna 31 yaşında. Mersin’de liseyi bitirdikten sonra inşaat sektöründe çalışmaya başlamış. İlk günden bu yana işini en iyi şekilde yapmak için uğraşmış, işi öğrendiği ustalarından çırak-usta ilişkisiyle günümüze kadar gelmiş. Bir çocuk babası Selami Usta 11 yıldır alçı levha uyulama ustalığı yapıyor.
Lise bittikten sonra Ankara’da bu işe başladığını söylüyor. Antalya, İzmir, Afyon, Muğla gibi çeşitli illerde çalışsa da; İstanbul’da yaptığı işin alanının daha zengin olduğuna inanıyor ve burada çalışmasını sürdürüyor. Sütlüce Hilton, Trump Towers, Bodrum’da Midtown AVM, Hilton Kozyatağı, Beşiktaş Conrad Otel ve şimdi de Çiftçi Towers çalıştığı en önemli projeler. Hem usta olarak hem de saha formeni olarak farklı firmalarda çalışan Selami Usta, bugün 10 kişilik alçı ustası ekibi ile kendi işinin patronu olmuş ve projelerde taşeron olarak çalışıyor. Duvar ve tavan imalatı yaptıklarını belirten Selami Usta; herhangi bir eğitim almadığını, mesleğin pratiğinden, usta-çırak ilişkisinden geldiğini söylüyor.
‘Dalsan Alçı anında çözüm üretiyor’
Yaklaşık iki yıldır Çiftçi Towers’ta ekibiyle birlikte alçı levha duvar ve alçı levha asma tavan ürettiklerini ifade eden Suna, çok farklı markalı alçı ürünleri kullandığını belirtse de son iki yıldır sadece Dalsan Alçı ürünlerini kullanıyor. Dalsan Alçı ürünlerinde herhangi bir sorun yaşamadıklarını belirten Suna, ufak tefek sorunlar çıktığında ise Dalsan Alçı’dan teknik destek alarak çok çabuk çözüme ulaştıklarının altını çiziyor. Büyük projelerde çalıştıkları için firmaların anlaştığı markaların ürünlerini kullandıklarını belirten Suna, ürün kullanımı konusunda bugüne kadar kendilerine fikirlerinin sorulmadığını söylüyor.
Çoğunlukla Dalsan Alçı ürünleri kullandıklarını, ürünlerin kalitesinden, aksesuar ve kullanım zenginliğinden memnun olduklarını ifade eden Selami Usta, “Zaman zaman diğer marka ürünleri kullansak da, tercihimiz her zaman Dalsan Alçı ürünleri olmuştur. Aksesuarlarında herhangi bir sıkıntı yok. Alçı levha vidası olsun, profili olsun, bağlantı elemanları olsun, bugüne kadar bir sıkıntı yaşamadım. Ufak tefek sıkıntılar olsa da çok çabuk çözüm üretilebiliyor. Firmanın bu konuda çok hassas olduğunu biliyoruz, başvurduğumuzda sorunlar kısa zamanda çözüme kavuşturuluyor” diyor.
‘Dalsan Alçı ile az zamanda çok iş yapma imkanı’
İç duvar ve tavan üretimi alanında üretim yaptıkları için özellikle alçı levha profilleri, alçı levha vidası, daha fazla kullandıkları yeşil ve beyaz alçı levhanın en çok beğenerek kullandıkları ürünler olduğunu kaydeden Suna, Dalsan Alçı ürünlerinin kolaylaştırıcı yönüne vurgu yapıyor: “Çözüm olarak alçı levha profilleri tabii ki çok daha pratik ve zamanı lehimize çeviren bir işlevi olmuştur. Hızlı çözüm, hızlı iş, çözümü kolay… Dalsan Alçı her geçen gün yeni ürünler ortaya çıkarıyor, işi kolaylaştırıyor; işi pratikleştiren elemanlar sektöre kazandırılıyor bu da bizlerin işini bir o kadar kolaylaştırıyor. Dalsan Alçı ürünleriyle ortaya koyduğumuz inceliği, bir başka ürünle ortaya koymak mümkün değil. Bu da hızlı ve sonuç alıcı bir işin ortaya çıkmasına yardımcı oluyor.”
Dalsan alçı levha kullanımının büyük avantaj olduğunu hatırlatan Selami Usta,
“Kullanırken taşınma kolaylığı, çözümü hızlı… Duvar ve tavan üreten biz ustalar için Dalsan Alçı ürünlerinden büyük yardım alıyoruz, bu önemli bir faktör. Çünkü Dalsan alçı ürünlerinin yarattığı bir hız ve tempo var. Bizler de bu ürünleri kullanırken bunun rahatlığını hem işimize yansıtıyoruz, hem de çok az zamanda çok iş yapma imkanı buluyoruz. Alçı uygulama işinde malzeme çok önemli. İşi yetiştirme bakımından ise Dalsan Alçı ürünleri büyük bir kolaylık sağlıyor. Kısacası Dalsan Alçı ürünlerinin kalitesi ve zenginliği yaptığımız iş için çok büyük kolaylık” diyerek Dalsan ürünlerinin iş yaparken ne kadar işlevsel olduğunu ortaya koyuyor.
‘Alçı, artık hayatın her alanında’
Kaliteli bir malzemenin yarattığı bir diğer avantajın da; malzemelerin birbiriyle uyumu olduğunu ifade eden Selami Usta, aksesuarlarda hiçbir şekilde zorlanma yaşamadıklarını bunun da işine odaklanan ustaların bir de teknik problemle yaşamak zorunda kalmamalarına vesile olduğunu söylüyor. Alçı ve alçı levhanın kullanım alanlarının çok zenginleştiğini de hatırlatan Selami Usta, “Ürünün zenginleşmesi ile birlikte kullanım alanları da zenginleşti. Islak zeminlerde, genel mekanlarda, dış cephede kısacası inşaatın her alanında kullanılmaya başlandı. Kısacası artık hayatın her alanında kullanılır hale geldi. Suya dayanıklı ürünlerin ortaya çıkması ile bu alanlarda da kullanılmaya başlandı. Ürün yelpazesinin zenginliği kullanım alanlarını da aynı şekilde zengin hale getirdi” ifadelerine yer verirken özellikle BoardeX’in dış cephe kullanımında bir devrim olduğunu vurgulamadan geçemiyor.
Uygulama sırasında sıkıntı yaşayıp yaşamadıkları konusuna da değinen Selami Usta, “Kullandığımız malzemede herhangi bir sıkıntı çıkmıyor. Gelen ürünler oldukça uyumlu ve pratik. Ufak tefek alçı panel levhalarda olabiliyor. Bu sıkıntıları da yetkililerle görüşerek çok kıza zamanda çözüme kavuşturuyoruz. Teknik destek alarak çözüyoruz. Onun dışında sürekli kullandığımız malzeme biliyoruz ve tanıyoruz” diyor.
İyi elaman, iyi usta yetişmiyor
Alçı alanında eskiye oranla eleman konusunda sıkıntı olduğunu da belirten Selami Usta, usta-çırak ilişkisinin her geçen gün ortadan kalktığını, bu ilişkinin getirdiği eğitimin iyi sonuçlar ortaya çıkardığını belirterek, “Şimdi bu alanda iş yapanların gerekli özveriyi göstermediğini düşünüyorum. İnşaatın her alanında iyi usta bulmak da yetiştirmek de çok daha zor. Çünkü eski ustalar malzemeye değer verirlerdi, sarfiyat daha az olurdu. Öğrenmeye açıklardı. Şimdi ise sarfiyat çok oluyor, kullanım şeklini bilmiyorlar” diyerek gelecekte usta sıkıntısının yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.
Bir ‘Alçıkart’ kullanıcısı olan Selami Usta; Dalsan Alçı’nın sadece iyi ürün üretmekle kalmayıp faydalı bir uygulama ile de ustaların yanında olmayı başardığını belirterek Alçıkart ile aldığı cep telefonunu göstererek ileriye dönük hayallerini de “Duvar ve tavan üretiminde daha da iyi yerlere gelmek, aranan ustalar arasına girmek…” şeklinde ifade ediyor.